Abdel Fatah al-Sisi, bivši načelnik generalštaba egipatske vojske koji je svrgnuo islamističkog predsednika Muhameda Mursija i kandidat je na predsedničkim izborima ovog meseca, izjavio je da su na njega pokušana dva atentata.

"Dva puta su pokušali da me ubiju. Ja verujem u sudbinu i ne bojim se", rekao je Sisi u intervjuu za dve egipatske televizije, ne navodeći kada se to dogodilo,prenosi Rojters.

Očekuje se da će on lako pobediti na predsedničkim izborima koji se održavaju 26. i 27. maja. Jedini drugi kandidat je levičarski političar Hamden Sabahi koji je na izborima 2012, na kojima je Mursi pobedio, osvojio treće mesto.

Od kada je vojska u julu prošle godine svrgla Mursija, ekstremisti su ubili nekoliko stotina pripadnika snaga bezbednosti u bombaškim napadima i pucnjavama.

Ministar unutrašnjih poslova je u septembru preživeo pokušaj atentata.

Vlasti, koje podržava vojska, zabranile su Mursijev pokret Muslimanska braća, hiljade njegovih pristalica su uhapšene, a stotine ubijene.

Sud je prošle nedelje osudio lidera Muslimanske braće i stotine pristalica na smrt. I sekularni disidenti su pohapšeni tako da nema mnogo organizovane opozicije.

Sisi je rekao da će njegova predizborna kampanja biti nekonvencionalna - očigledno zbog njegove bezbednosti, budući da nije najavljeno njegovo pojavljivanje u javnosti.