Ruski borbeni avioni su proteklog dana više puta ulazili u ukrajinski vazdušni prostor, potvrdio je portparol Pentagona. Oteti vojni posmatrači. Pobunnjenici: Posmatrači imali sumnjiv materijal. Grupa nabogatijih zemalja sveta G7 postigla je dogovor o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Proruski pobunjenici su zauzeli policijske stanice i vladine zgrade u najmanje 10 mesta i gradova na istoku Ukrajine u aprilu.Pročitajte i:

Putin nije Jeljcin, pa da preti prstom

09:33 - PENTAGON: RUSKI AVIONI UŠLI U PROSTOR UKRAJINE

Ruski borbeni avioni su proteklog dana više puta ulazili u ukrajinski vazdušni prostor, potvrdio je portparol Pentagona.

"Mogu da potvrdim da su u nekoliko navrata u poslednja 24 časa ruski avioni ušli u vazdušni prostor Ukrajine", rekao je pukovnik Stiven Voren, preneo je AP.

On nije naveo više detalja, kao ni gde su se ti incidenti dogodili ili o kojem tipu ruskih aviona je reč. Voren je pozvao Rusiju da "odmah preduzme korake ka deeskalaciji situacije".

Neimenovani američki zvaničnici su nešto ranije naveli da nije jasno kakva je namera iza toga, ali da je moguće da su ruski avioni testirali ukrajinske radare ili su demonstrirali silu, prenosi AP.

09:42 - DOGOVOR G7 O NOVIM SANKCIJAMA RUSIJI

Grupa nabogatijih zemalja sveta G7 postigla je dogovor o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini, objavljeno je danas u saopštenju, a visoki američki zvaničnik je izjavio da bi sankcije mogle biti uvedene već u ponedeljak.

"Dogovorili smo se da vrlo brzo uvedemo nove sankcije Rusiji. Imajući u vidu hitnost stvaranja uslova za uspešne i mirne demokratske predsedničke izbore sledećeg meseca u Ukrajini, postigli smo dogovor da hitno pooštrimo sankcije i mere koje će povećati cenu ruskih postupaka", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Grupa G7 je u saopštenju pohvalila "uzdržanost" sa kojom je nova vlada u Kijevu postupila prema naoružanim proruskim grupama koje su zauzele zgrade državne administracije u istočnoj Ukrajini.

"Za razliku od njih, Rusija nije preduzela konkretne poteze u cilju poštovanja sporazuma iz Ženeve. Ona nije javno podržaala sporazum, nije osudila postupke separatista koji pokušavaju da destabilizuju Ukrajinu niti je pozvala naoružane ekstremiste da mirno napuste zgrade državne adminsitracije koje su okupirali i polože oružje", poručila je grupa G7 u saopštenju koje prenosi AFP.

09:45 - POBUNjENICI: VOJNI POSMATRAČI POSEDOVALI SUMNjIV MATERIJAL

Proruske snage pritvorile su tim vojnih posmatrača koji je putovao u istočnoj Ukrajini sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), preneo je AP sinocnju izjavu jednog lokalnog zvaničnika.

Tim je zaustavljen u istočnom gradu Slavjansku, prema Steli Koroševoj, portparolki samoproklamovanog gradonačelnika. Ona je rekla da je grupa posedovala "sumnjiv materijal" i dodala da oni nisu povređeni i da će biti pušteni nakon dalje istrage.

OEBS je objavio na Tviteru da je sa timom koji predvode Nemci izgubio komunikaciju, ali da su svi pripadnici posmatračkog tima OEBS bezbedni.

10:03 - UKRAJINSKI POBUNjENICI: POSMATRAČI OEBS-A SU ŠšPIJUNI NATO-A

Proruski pobunjenici, koji drže grupu međunarodnih posmatrača OEBS-a u istočnoj Ukrajini, danas su optužili privedene pripadnike tima OEBS-a da su "špijuni NATO-a" i rekli da ih neće pustiti na slobodu.

"Mi smo juče uhapsili neke špijune NATO-a i oni će biti razmenjeni za naše zatvorenike. Ne vidim drugi način da oni budu oslobođeni", izjavio je lider samoproglašene "Donjecke Republike" Denis Pušilin.

On je to izjavio ispred zgrade službe bezbednosti SBU u Slavjansku, u kojoj pobunjenici, pod čijom kontrolom se nalazi taj grad u istočnoj Ukrajini, drže tim OEBS-a.

Slavjansk je postao epicentar tenzija između proruskih demonstranata i ukrajinskih vlasti u istočnom delu zemlje gde su proruski pobunjenici zauzeli niz gradova.

10:09 - ŠTAJNAMJER ZAHTEVA OD MOSKVE OSLOBOĐENjE POSMATRAČA OEBS

Šef nemačke diplomatije Frank - Valter Štajnmajer zahtevao je od Rusije da se angažuje na oslobođenju posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), javljaju danas nemački mediji, navodeći da je u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu formiran tim povodom krizni štab.

I nemačko Ministarstvo odbrane je danas saopštilo da i dalje nema kontakt sa nemačkim i međunarodnim vojnim posmatračima u Slovjansku i da se i dalje pokušava, ali bez uspeha, uspostavljanje kontakta mobilnim telefonom, prenose mediji izjavu jednog portparola nemačkog Ministarstva odbrane u Berlinu.


10:55 - PRIPADNICI AMERIČKE 173. PADOBRANSKE BRIGADE STIGLI U LITVANIJU

Četa, snage od oko 150 pripadnika američke 173. vazdušno-desantne brigade, stacionirane u Vićenci, stigla je u Litvaniju na vojnu vežbu "Prolećna oluja" koje će trajati do prvge polovine maja. Oni će kako je najavljeno iz litvanskog ministarstva odbrane ostati tu do kraja godine.

Litvanija će snositi sve troškove smeštaja američkih snaga u bazi "Zoknija", u kojoj se nalazi i litvanska jedinica "Gvozdeni vuk".

11:07 - KOLONA UKRAJINSKIH OKLOPNIH VOZILA KREĆE SE KA SLAVJANSKU

Konvoj od šest oklopnih transportera ukrajinske vojske izašao je iz grada Svjatigorska i kreće se prema selu Hrestiše, 15 km severozapadno od Slavjanska, koji i dalje drže pristalice federalizacije, rekli su očevici, a preneo "Glas Rusije"

Selo Hrestiše drže proruske snage. U tom mestu su 24. aprila ukrajinske trupe pucale na barikade.

Ruski radio je javio i da je u blizini Slavjanska ukrajinska vojska podigla barikade, što, kako navodi pokazuje nameru Kijeva da uspostavi blokadu tog grada.

Ukrajinska vojska, koja učestvuje u vojnim operacijama u istočnoj Ukrajini, stacionirana je u gradu Svjatigorsk i u selu Dolina, Svjatogorskog regiona Donjecke oblasti.

12:47 - JACENjUK SKRAĆUJE POSETU RIMU ZBOG SITUACIJE U ZEMLjI

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk skratiće posetu Rimu i propustiti kanonizaciju papa Jovana Pavla drugog i Jovana 23. zbog napetosti na istoku Ukrajine, izjavila je danas njegova portparolka za agenciju AFP.

"On ne može da ostane zbog situacije", rekla je Olga Lapo.

Jacenjuk se ranije danas sastao sa papom Franjom, koji je tokom minulog Uskrsa pozvao na pomirenje u Ukrajini.

13:15 - TURČINOV: RUSKI LIDERI DA ODGOVARAJU ZA PODRŠKU TERORIZMU

Ruski lideri moraju se smatrati odgovornim zbog podrške terorizmu u skladu sa međunarodnim zakonima, ističe vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i predsednik parlamenta te zemlje Oleksandar Turčinov, a objavila je pres služba ukrajinske skupštine.

Po rečima portparola skupštine, juče su "kriminalci" zarobili međunarodne inspektore iz OEBS-a, koji su na sopstvenu inicijativu posetili Slavjansk, prenosi ukrajinska agencija Ukrinform.

Po Turčinovu, to nije moglo da se desi bez dozvole ili direktne naredbe ruskog rukovodstva "koje koordinira i otvoreno podržava naoružane teroriste koji osvajaju zgrade, drže taoce, muče i ubijaju".

"Političko rukovodstvo Ruske Federacije mora da snosi odgovornost za podržavanje i promovisanje terorizma u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Turčinov.

13:42 - ŠEF CB RUSIJE PROTIV DEDOLARIZACIJE I SAMOIZOLACIJE

Šef centralne banke Rusije Elvira Nabiulina ne podržava ideju samoizolacije i dedolarizacije, koje je, pored ostalog, predložio savetnik za ekonomska pitanja predsednika Vladimira Putina, ruski akademik Sergej Glazjev, u okviru plana za borbu protiv inostranih sankcija.

"Smatram da treba da izgradimo sistem, platni i finansijski, koji će biti maksimalno zaštićen od neprijateljskih uticaja iz inostranstva... Ali ne podržavam nikakvu dobrovoljnu samoizolaciju. Mislim da mora da se nađe izbalansirano rešenje", rekla je danas Nabiulina u televizijskoj emisiji.

Šef centralne banke je takođe istupila protiv dedolarizacije stanovništva i zatvaranja menjačnica.

"To je glupost, da se menjačnice ukinu. Kakva se to ograničenja uvode za ljude, to je iz oblasti fantastike. To bi bio ogroman korak unazad", rekla je Nabiulina.

14:06 - DIPLOMATE EU U PONEDELjAK O UKRAJNI

Diplomate EU će u ponedeljak u Briselu održati hitan sastanak o pogoršanju situacije u Ukrajini i o novim sankcijama Rusiji, rekli su danas izvori iz EU. Tri izvora su za Rojters rekla da očekuju da sastanak bude održan u ponedeljak oko podneva.

Lideri grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta G7 danas su se na sastanku u Južnoj Koreji dogovorili da uvedu nove sankcije Rusiji zbog njene intervencije u Ukrajini, gde su naoružani proruski separatisti priveli grupu međunarodnih posmatrača i optužili ih da su špijuni NATO-a.

U međuvremenu je izvor iz Evropske komisije rekao Rojtersu da će EU narednih dana dodati nova imena na listu Rusa kojima su uvedene sankcije.

14:14 - KIJEV: JEDNOM OD OTETIH POSMTRAČA POTREBNA MEDICINSKA POMOĆ

Jednom od međunarodnih posmatrača koji su proruski separatisti oteli u Slavjansku, potrebna je hitna medicinska pomoć, saopštila je ukrajinska služba bezbednosti.

"Danas se zvanični predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) drže u nehumanim uslovima. Među otetim posmatračima je i jedna osoba kojoj je hitno potrebna medicinska pomoć", navodi se u saopštenju.

Ukrajinske službe bezbednosti su, kako se kaže, spremne da obezbede medicinsku pomoć, ali sepratisti su odbili tu punudu, preneo je Rojters.

"Teroristi planiraju da koriste taoce kao ljudski štit", kaže se u saopštenju koje je bezbednosna služba objavila na svom veb-sajtu.

Takođe se navodi da je otmicu isplanirao i koordinisao jedan ruski građanin za kojeg Kijev tvrdi da je operativac ruske specijalne službe. Rusija negira da su njeni vojnici ili agenci na teritoriji istočne Ukrajine.

Proruski pobunjenici su, kako je javljeno, juče zarobili autobus u kojem su bili službenici OEBS-a. Među zarobljenima ju sedam službenika OEBS-a, pet pripadnika ukrajinske armije i vozač.

14:47 - POBUNjENICI: RAZMENA POSMATRAČA ZA PRORUSKE ZATVORENIKE

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine, koji drže grupu međunarodnih posmatrača OEBS-a optužujući ih da su špijuni NATO, izjavili su da bi posmatrači mogli da budu oslobođeni ako bi bili razmenjeni za proruske aktiviste koji se nalaze u ukrajinskim zatvorima.

Vjačeslav Ponomarev, samoproglašeni narodni gradonačelnik Slavjanska, opisao je otete posmatrače kao "zarobljenike" i rekao da je reč o oficirima iz država članica NATO.

"Pošto smo kod njih pronašli mape koje sadrže informacije o lokaciji naših kontrolnih punktova, stekli smo utisak da su oni oficiri u svojevrsnoj špijunskoj misiji", rekao je Ponomarev za AP.

Lider samoproglašene "Donjecke Republike" Denis Pušilin je ranije danas potvrdio da je razmena jedino rešenje.

"Mi smo juče uhapsili neke špijune NATO-a i oni će biti razmenjeni za naše zatvorenike. Ne vidim drugi način da oni budu oslobođeni", izjavio je on jutros ispred zgrade službe bezbednosti SBU u Slavjansku, u kojoj pobunjenici, pod čijom kontrolom se nalazi taj grad u istočnoj Ukrajini, drže tim OEBS-a.

16:41 - POJAČANO OBEZBEĐENjE VOJNIH OBJEKATA U UKRAJINI

Posle obaranja vojnog helikoptera Mi-8 u Kramatorsku ukrajinske snage bezbednosti, vojska i policija, pojačale su mere obezbeđenja oko kasarni.

Sve kasarne su pod jakom stražom u svim regionima, a ukoliko bude problema oni će biti rešeni u kratkom roku.

U kasarni u Krivom rogu izgorela su dva tenka, a ministar odbrane ukrajine smatra da se radi o sabotaži.

16:48 - UKRAJINA OBUSTAVILA SNABDEVANjE KRIMA VODOM

Ukrajinske vlasti zatvorile su branu u Sevrnokrimskom kanalu kroz koji se Krim snabdevao vodom iz Dnjepra saopštila je ukrajinska agencija UNIAN.

Kijev nije dao nikakvo objašnjenje za ovaj ilegalni akt, saopštio je zamenik premijera Krima Rustam Temirgalijev i dodao da je hunta u Kijevu pokazala svoje pravo lice.

16:57 - RUSIJA ĆE PREDUZETI MERE ZA OSLOBAĐANjE POSMATRAČA OEBS-A

Rusija preduzima sve moguće korake radi oslobođanja vojnih posmatrača iz nekih država OEBS-a koji su privedeni kod Slavjanska u istočnoj Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo, međutim, napominje da je reč o ljudima koji su u Ukrajinu došli na poziv ukrajinskih vlasti, a u skladu sa Bečkim dokumentom o izgradnji poverenja i bezbednosti iz 2011. godine, prema kojem je strana koja poziva odgovorna za bezbednost inspektora.

Bilo bi logično da su aktuelne vlasti u Kijevu prethodno postigle sporazum o prisustvu, aktivnostima i bezbednosti inspektora u regionu u kojem vlasti ne kontrolišu situaciju i gde je pokrenuta vojna operacija protiv sopstvenih građana, dodaje se u saopštenju, a prenosi Itar tas-s.

17:17 - MOSKVA: AMERIKANCIMA "PTIČICA ŠAPNULA" DA SMO U UKRAJINI

Ministar odbrane Rusije demantovao je navode Pentagona da su ruske vazduhoplovne snage sedam puta prešle ukrajinsku, ili bilo čiju, granicu.  U saopštenju MO navodi se da su ruske snage prišle ukrajinskoj granici najbliže na dva do tri kilometra.

U saopštenju se navodi da nisu dati ni podaci o brzini, visini i pravcu leta aviona, pa se zaključuje da  su  američki izvori "ili sve to sanjali ili im je rekla ptičica"

Ukrajinski ministar odbrane, koji je postavljen posle puča u Kijevu, Mikhail Koval rekao je da nisu zabeležene nikakve povrede vazdušnog prostora ili kopnene teritorije, ali i da četiri ruska il-76 transportna aviona lete duž granice sa Ukrajinom.

17:34 - MUP UKRAJNE TRAŽI DONACIJE: NEMA SAPUNA ZA SPECIJALCE

Ukrajnsko ministarstvo unutrašnjih poslova zatražilo je donacije za specijalne antiterorističke jedinice.  Za sadfa je regrutovano 8.000 "specijalaca" od 12.000 predviđenih.

MUP je ponudio najvećim donatorima mesto u komisiji koja će kontrrolisati tokove novca.

MUP je za svoje specijalce zatražio, pored sapuna i posteljinu, ali i pancire, šlemove, opremu za komunikaciu, donji veš...

18:42 - REFERENDUM O NEZAVISNOSTI DONjECKA 11. MAJA

Referendum o nezavisnosti regiona Donjeck biće održan 11. maja, izjavio je lider te samoproglašene republike na istoku Ukrajine, Denis Pušiljin. On je novinarima rekao da će referendumsko pitanje glasiti: "Da li odobravate proglašenje nezavisnosti Narodne Republike Donjeck", prenosi AFP.

"Nakon referenduma biće održani izbori da bi se odlučilo ko će voditi region, a potom će naša Narodna Republika Donjeck moći da počne ponovo da funkcioniše", rekao je Pušiljin u sedištu regionale samouprave koju su 6. aprila zauzeli proruski demonstranti.

"Procenićemo koji je dogovor o našim odnosima sa ostatkom Ukrajine najbolji - da li je to federacija, konfederacija ili nezavisnost", rekao je on.

Pušiljin je ocenio da je održavanje referenduma neizbežno i da je novac za to obezbeđen.

18:46 - SLAVJANSK: POSMATRAČI OEBS - ŠPIJUNI

Posmatrači iz vojne misije OEBS koji su uhapšeni u Slavjansku imali su šifrarnike, sveske sa tajnim podacima... oni su se bavili špijuniranjem kazao je novinarima Jevgenij Gorbik, pristalica federalizacije Ukrajine.

On je dodao i da je Bugarski posmatrač imao je svesku u kojoj je pisano sve na ruskom, što, prema njegovim rečima, potvrđuje špijunsku delatnost ovog pripadnika OEBS.

Oni nisu nizašta okrivljeni, sa mo su zatvoreni, kazao je Gorbik.

19:00 - TIMOŠENKO: UKRAJINA MORA BITI ČLANICA NATO-A

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je u subotu da Ukrajina "mora biti članica NATO-a" da bi mogla da se odbrani od ruske agresije.

Timošenkova, koja učestvuje kao kandidat na izborima za predsednika Ukrajine 25. maja, izjavila je u intervjuu AP-u, da je došlo do "fundamentalnih promena" u javnom mnjenju, odnosno da je, kako je rekla, "ruska agresija" na istočne gradove Ukrajine promenila mišljenje Ukrajinaca koji nekada nisu većinski bili za ulazak njihove zemlje u NATO.

"Putinov rat protiv nas promenio je mentalitet Ukrajinaca i preokrenuo nas da idemo u drugom strateškom pravcu. NATO je najbolji izbor za Ukrajinu", rekla je Timošenko.

AP podseća da Julija Timošenko ranije nije javno podržavala NATO, ali da su, nakon što su pro-ruske snage zauzele institucije u gradovima na istoku zemlje, ona i drugi ukrajinski političari zaoštrili i retoriku.

Timošenko je iz zatvora, gde je bila zbog zloupotrebe službenog položaja, oslobođena 22. februara, kada je parlament, između ostalog i promenio zakon, a tada je i sa vlasti svrgnut predsednik Ukrajine Viktor Janukoviuč. Vršilac dužnosti predsednika do izbora je Aleksandar Turčinov.

20:10 - NAPAD NA PUNKT U SOLEDARU KOD DONjECKA

U toku oružani sukob kod grad Soledara u Donjeckom regionu. Nepoznati napadači iskočili iz helikoptera i napali kontrolni punkt, javlja Raša tudej.

20:38 - POLICIJA DONBASA ČUVA SKLADIŠTA ORUŽJA OD NACIONALNE GARDE

Policija u Donbasu je blokirala ulaze u skladišta oružja zaostlog iz sovjetske ere kako bi sprečila da novoformirana ukrajinska Nacionalna garda konfiskuje to oružje. U tim skladištima nalazi se zastarelo naoružanje, ali ispravno, poput pištolja mauzer, kolt, automata degtjarev, PCA... i velike količine municije.

Izvor iz Štaba odbrambenih snaga Donbasa rekao je da naoružani ljudi napadaju ovakva skladišta i da ih oni brane.

23:31 - TIMOŠENKO: RAZGOVORI S RUSIJOM SU NEPRIHVATLjIVI

Bivši ukrajinski premijer i lider partije Otadžbina Julija Timošenko, koja je predsednički kandidat, pozvala je svog glavnog suparnika na izborima Pjotra Porošenka da odustane od svoj predloga da Kijev vodi razgovore sa Rusijom.

"Želim još jednom da podvučem da je predlog Pjotra Porošenka upućen Ruskoj Federaciji da Rusija treba da odredi mesto i vreme razgovora neprihvatljiv.

Pregovarački proces vođen u formatu EU-SAD-Rusija ne sme da bude narušen", navela je u saopštenju Timošenko, prenela je agencija Itar Tass.

00:04 - SOLEDAR: NAPADAČI NA PUNKT PRORUSKIH SNAGA SE POVUKLI

Povukli se napadači na kontrolni punkt proruskih aktivista kod Soledara i navodno poveli sa sobom taoca, javlja Raša tudej.