MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA


NOVE vlasti u Kijevu ne ispunjavaju preuzete obaveze sa susreta u Ženevi i ne primenjuju mere da se uklone uzroci duboke krize u Ukrajini. Napad na barikadu u Slavjansku koristi samo onima koji žele da se ne realizuju ženevski dogovori. Na sastanku na kome su učestvovali predstavnici Ukrajine, Rusije, EU i SAD, bilo je dogovoreno da se razoružaju sve nezakonito naoružane formacije, da se oslobode sve službene zgrade, ulice i trgovi, kao i da se amnestiraju svi demonstranti, osim onih koji su napravili teška krivična dela - izjavio je u ponedeljak Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije.

- Rusija će preseći bilo kakav pokušaj rasplamsavanja građanskog rata u Ukrajini. Onaj ko svesno bude otpočeo takvu vrstu sukoba nadajući se da će isprovocirati veliko i ozbiljno krvoproliće, bavi se zločinačkom politikom. Mi ćemo tako nešto ne samo osuđivati, nego i presecati - dodao je Lavrov.

Demonstranti iz Luganska najavili su da će osnovati zajednički štab jugozapadne Ukrajine koji će biti zadužen za koordinaciju akcija demonstranata u svim ostalim regionima, javili su lokalni mediji. Zajednički koordinacioni centar će biti u Donjecku.

U Lugansku i drugim mestima tog regiona su održani narodni sastanci na kojima su formulisana pitanja koja će biti postavljena na referendumu planiranom za 11. maj. Formiranje federalne države, status subjekta druge federalne države i status ruskog jezika biće teme planiranog referenduma.

IMENOVANjE Kontra-admiral Denis Berezovski, koji je donedavno rukovodio ukrajinskom mornaricom na Krimu, imenovan je na dužnost zamenika komandanta Crnomorske flote Rusije.

U Kijev je u ponedeljak po podne doputovao potpredsednik SAD Džozef Bajden koji je prvo razgovarao sa američkim diplomatima u ambasadi u Kijevu, a za utorak je najavljen susret sa najvišim ukrajinskim rukovodiocima o stabilizaciji političke situacije u toj zemlji kao i predstojećim predsedničkim izborima.

U Vašingtonu smatraju da je važno da se u Ukrajini održe predsednički izbori 25. maja jer će to po proceni Amerikanaca doprineti stabilizaciji situacije u toj zemlji. Planirano je da Bajden razgovara sa vršiocem dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandrom Turčinovim, kao i sa premijerom Arsenijem Jacenjukom.

Bajden će sa domaćinima razgovarati ne samo o merama za stabilizaciju političke situacije već i o decentralizaciji i ustavnoj reformi, ekonomskoj situaciji i borbi protiv korupcije. Ovo je druga poseta jednog visokog zvaničnika administracije SAD Kijevu u roku od samo nekoliko dana. Nedavno je glavni grad Ukrajine posetio direktor CIA Džon Brenan.

A bivši premijer Ukrajine i čelnik stranke Batkivščina Julija Timošenko je otkazala planiranu posetu SAD pošto niko od tamošnjih kongresmena nije izrazio spremnost da se sa njom sastane, objavili su lokalni mediji u Kijevu. Neki članovi američkog Kongresa s kojima su kontaktirali sama Timošenkova ili neko iz njenog tima su čak sugerisali da ona ne treba da se kandiduje za predsednika Ukrajine na izborima zakazanim za 25. maj.

Uprkos nedavnim antiruskim rezolucijama, Rusija i EU su u ponedeljak saopštile da će nastaviti dijalog o energetici i to već na sledećem zasedanju međuparlamentarne radne grupe Rusija-EU za energetiku 22. i 23. aprila u Mađarskoj.