Marin Lepen: Ne ulazite u evropski košmar

Goran Čvorović

subota, 19. 04. 2014. u 20:00

Марин Лепен: Не улазите у европски кошмар
Lider francuskog „Nacionalnog fronta“ o napretku Srbije ka EU: Pristupanje EU je siguran put za bankrot i urušavanje države. Morate da se oduprete ciničnoj reviziji istorije. Želim svet koji ne radi po diktatu tehnokrata iz SAD

SVAKO dalje proširenje je loše za Evropsku uniju. Srbija nam je prijateljska zemlja. A kada smo nekome prijatelji, ne zovemo ga da nam se pridruži u košmaru. Ulazak u EU je siguran put za bankrot, za urušavanje društvenog napretka postignutog poslednjih pedeset godina.

Ovaj savet našoj vlasti i narodu ekskluzivno, preko „Novosti“, šalje lider farncuskog „Nacionalnog fronta“ Marin Lepen, navodeći kao primer Sloveniju „koja je nekada bila bogata, a sada prezadužena“.

Šef partije čije se ime više ne izgovara stidljivo i sa vrha usana, posle značajnog uspeha na nedavnim lokalnim izborima, za naš list analizira opšti uspon desnice u Evropi, srpske strateške dileme, a otkriva i šta joj smeta u važećem konceptu „mondijalističkog kazina“...

* Protiv ste ovakve Evrope, a ipak ste poslanik u Evropskom parlamentu?

- Da nisam tamo, ko bi pričao u ime Francuske? Potrebno je da predstavnici patriota budu u EP da bi blokirali napredak EU, koja ne prestaje da uzima sve veću vlast. Ne znam kako bismo tome mogli da se suprotstavimo drugačije, osim da budemo u srži instanci koje odlučuju?

* Srbija je, kao i Francuska, platila veliku cenu u Prvom svetskom ratu. Sada smo svedoci pokušaja revizije istorije - žrtve se pretvaraju u krivce...

- Francuzi i Srbi nemaju nikakvu odgovornost za taj rat. Svedoci smo namere ideološkog iskorišćavanja događaja iz istorije da bi se uticalo da današnja zbivanja. Treba istrajati i pružati otpor takvom cinizmu. Nije na drugima da nam nameću kako ćemo posmatrati sopstvenu istoriju. Dobro se vidi šta je cilj svemu tome, da nas uvere da je EU projekat mira i da bi bilo rata da nije nje. To je potpuni apsurd. Između 1945. i 1973. nije bilo rata, a nije bilo EU. Realnost je takva da je mir, nažalost, očuvalo nuklearno odvraćanje.

BIĆEMO NA VLASTI ZA DESET GODINA * NADATE li se da biste mogli jednoga dana da preuzmete vlast u Francuskoj?
- Očekujemo da se to dogodi u sledećih desetak godina. I, nismo u tome usamljeni. To važi za patriote u mnogim drugim zemljama. Razum će nas povesti povratku naciji i njenoj zaštitničkoj ulozi. Nije daleko vreme kada će se zatvoriti zagrada iza ovog nesrećnog iskustva.

* NATO je prvi put pre nekoliko dana priznao da je bombardovanje Srbije 1999. bilo bez odobrenja SB UN?

- Naravno da je to bila agresija i kršenje međunarodnog prava. To je istorijska realnost. Za to sam da Francuska izađe iz NATO. Znate šta mislimo o načinu na koji su Amerikanci došli da bi otkinuli Kosovo od Srbije. Od tada smo ih više puta videli na delu, u Iraku, Siriji, Libiji. Danas ih vidimo u Ukrajini. A sve je počelo na Kosovu. Bila je to neka vrsta testa. Otvorena je Pandorina kutija, dozvoljeno je stranoj sili da dođe, organizuje i odluči o podeli teritorije koju je tražila manjina. I videćemo to svuda.

* Ko je odgovoran za dramu u Ukrajini?

- Vizija EU o Ukrajini je potpuno iskrivljena. Građani su u strahu. Nema drugog izlaza do federalizacije Ukrajine, da bi svaki deo mogao da zaštiti svoje ekonomske interese, jedan istorijski i geografski orijentisan prema Istoku, a drugi prema Zapadu. Odbiti takvu realnost znači podsticati građanski rat.

* Koliko je potrebna jaka Rusija da bi se kontriralo Vašingtonu i NATO u međunarodnim odnosima, da se više ne bi događale slične situacije?

- Potreban nam je multipolarni svet. U tom svetu Rusija ima suštinsku ulogu. Ona je kontrateg i za ekonomski model. Mislim da SAD, i EU koja je prati u stopu, baš zbog toga trenutno i razvijaju hladni rat prema Rusiji. A Rusija bi trebalo da nam bude prirodni partner. Ruski model je potpuno suprotan američkom. On je održiv, patriotski, štiti tradiciju i nacionalne vrednosti, odbija mondijalizam koji od trgovine pravi zakon iznad svih ostalih zakona. Želim svet u kom nacije razgovaraju ravnopravno, a ne onaj u kom će biti potčinjene volji tehnokrata, Vašingtona, Brisela ili Berlina.

UVEK NA VAŠOJ STRANI * ŠTA je ostalo od francusko-srpskog prijateljstva?
- NE znam kada je reč o vlastima, ali mi smo uvek bili prijatelji Srbije. Tome svedoče i mnogobrojni Srbi koji žive u Francuskoj, kao naši stari i verni prijatelji. Srbi su velika nacija.

* Kako objašnjavate uspeh vaše političke opcije?

- Uvek smo bili hrabra stranka, koja se usuđivala da kaže istinu Francuzima, onda kada je bilo politički korektno da se sve to poriče, bez ozbira na to da li je reč o imigraciji, EU ili razuzdanosti liberalizma, što smo otkrili još devedesetih.

* Da li za tu popularnost dugujete i liberalnom kapitalizmu, jer je nezadovoljnima otvorio vrata za proteste?

- Nemamo na čemu da mu zahvaljujemo, jer iza toga stoji mnogo patnje. „Nacionalni front“ se tokom osamdesetih borio protiv socijalističkog ekstremizma, a sada se nalazi u situaciji da se bori protiv liberalnog ekstremizma koji predstavlja veliku opasnost u svetu, a naročito po Evropu. Veličina političke stranke se ogleda u tome da otkrije istinske probleme i da se bori protiv njih. To je razlog zbog kog se mi danas borimo protiv totalno slobodne razmene, potpuno otvorenih granica i sveopšteg socijalnog i monetarnog dampinga koji je od jednog od najbogatijih delova sveta napravio kontinent u bankrotu.

* Zašto kažete da je mondijalizacija sistem u kome robovi proizvode da bi se prodavalo nezaposlenima?

- Mislim da sam pronašla dosta tačnu definiciju. Američki model je nametnuo ovaj sistem, u kom ogromna masa novca više nema nikakvu vezu s realnošću proizvedenog bogatstva. Ovaj model se sprovodi u korist nekoliko stotina ljudi, a na štetu stotine miliona. Od kazina je napravio neku vrstu pravila življenja u svetu. Uvek sa istim dobitnicima, i istim gubitnicima.

* Kako izaći iz toga?

- Nacijom. Nacija je prirodna struktura za uspostavljanje prosperiteta i ravnoteže, suprotstavljanje nelojalnoj međunarodnoj konkurenciji, za borbu protiv finansijskih spekulacija, osiguranje bezbednosti građana i odbranu njihovog identiteta.

* Zar države nisu jače zajedno, u Evropi, nego samostalno i odvojeno?

- S tom pričom je gotovo. Tu teoriju su nam prodavali da bi nam nametnuli Evropu. Realnost je potpuno drugačija. EU je zbir slabosti. Dokaz je pred nama. Brojke same govore. Francuska izreka kaže da drvo treba ocenjivati po njegovim plodovima. Evrozona je crna rupa svetskog rasta već deset godina. Nezaposlenost i siromaštvo su porasli do spektakularnih proporcija, a zajednička moneta je na veštačkom disanju s milijardama koje nemamo, ali ih ipak nekako nalazimo da bismo je spasli. Bila je stvorena kao sredstvo za borbu uticaja s dolarom, ali ne samo da to nije postala, nego se sada pregovara i skandalozni sporazum o slobodnoj razmeni između SAD i EU. Vidi se da je krajnji cilj, u stvari, bio stvaranje unipolarnog sveta. Verujem u Evropu nacija, u kojoj će države slobodno sarađivati među sobom, ali ne protiv interesa svojih građana. Prisustvovaćemo proleću evropskih naroda. Mislim da će početak toga biti predstojeći izbori za Evropski parlament.

* Može li ponovo doći do velikog rata?

- Uvek imam taj strah. Nemati ga, znači biti potpuno neodgovoran. Ne znam, samo, da li bi mogao da ima isti oblik koji smo poznavali kroz istoriju. Zamislimo da se sutra uruši dolar. Mislite li da to neće izazvati rizike od jakog konflikta? Ne mora to obavezno da bude priča o granicama. To može da bude i sučeljavanje ekonomskih modela. Može, na primer, da bude monetarni rat. Treba biti svestan da Evropa nije spontano miroljubivo mesto. I, baš zbog toga, treba se zaštiti, kako od velikih uticaja jednih na druge, tako od želje jedne supersile da nametne svoje poglede i modele ostatku sveta.


PROBLEMATIČNI IMIGRANTI

* ZAŠTO ne volite strance?

- TO nije istina. Ekstremnu imigraciju, kojoj smo izloženi i koja je nametnuta Francuskoj, nijedan narod ne bi prihvatio. Ne možemo da primamo stotine hiljada ljudi svake godine, kada nemamo dovoljno posla ni sredstava da hranimo sunarodnike. Potpuno je legitimno da Francuska bude privržena odbrani svog identiteta, vrednosti, običaja, načina života. Svi se slažu da Bantu odbrane svoj identitet, ali niko se ne slaže da to rade Francuzi. Imigracija može da bude prihvatljiva, ali u razumnim okvirima, shodno trenutku istorije određene zemlje i, u svakom slučaju, uz njenu saglasnost.

Zabranjeno preuzimanje teksta, ili njegovih delova, bez odobrenja redakcije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (94)

sandra

19.04.2014. 20:31

konacno neka pametna osoba nade kojoj nije ispran mozak sa unijom.Kad bi i nasi politicari barem malo razmislili o ovome sto je u ovom komentaru .Ali oni nas na silu vuku u propast i zaduzenost,malo je gradana sto su zadovoljni u uniji samo to se manje vise drzi u tajnosti jer unija je korist politicara a ne gradana.

Hrvat

19.04.2014. 20:33

Slušajte gospođu Le Pen, ulazak u EU nije ništa pomogao Hrvatskoj, neće ni vama, a uostalom, manje-više sve što EU nudi možete dobiti bileteralnim ugovorima s EU (kao Švicarska i Norveška), tako da bi predaja vašeg suverineteta (kao što je to Hrvatska učinila) Bruxellesu bio stvarno besmislen.

Savo

20.04.2014. 17:04

@Hrvat - Svaka čast hrvat na komentaru. Ovaj komentar proslediti ovima na vlasti.

Snouden

19.04.2014. 20:34

Sve je to super ali ne stoji da nam je Francuska prijateljska zemlja posto je vrlo cesto preuzimala antisrpsku stafetu od nasih najvecih neprijatelja. Za informaciju da je EU kosmar, zahvaljujemo (pojedini ovde to jos nisu shvatili) a za dokazivanje "prijateljstva" Francuska jos debelo treba da okaje svoje antisrpske grehe. Vise nam je zla nanela ta Francuska nego Nemci u poslednjih 25 godina.

Посматрач

20.04.2014. 10:18

@Snouden - Сноудене, слажем се, осим са последњом реченицом. Шта ће ти оно поређење са Немцима, кад знаш да то није тачно? Од хушкања Хрвата против Срба (кад су Американци још били уз нас), признавања Туђманове "неовисне"... До Ангелиних нових и нових понижавајућих условљавања и уцена у вези са КиМ.

Snouden

20.04.2014. 13:17

@Snouden - Nemci bi zapocinjali ali bi onda Francuzi po obicaju preuzimali stafetnu palicu. Pogledaj malo ko je vise pozivao na bombardovanje Srba, Nemci ili Francuzi.

ercov

20.04.2014. 16:48

@Snouden - Tuzno je da ljudi nesto pisu, samo da bi pisali a da pri tom ne procitaju sta je politika,borba i poruka ove divne zena, i ko je zapravo Marin Le Pen, njen otac i francuski " Nacionalni Front " !?

ST

19.04.2014. 20:37

Džaba kada ovo neće dopreti do ušiju SNS-SPS-DS-NDS... Sad još više shvatam koliko je Koštunica u pravu.

ercov

20.04.2014. 16:38

@ST - Zalim te, da si tek sad shvatio,ako si ista shvatio, i da te govor ove zene budi iz tvog ucmalog zivota.

dinarac

19.04.2014. 20:44

Napred sestro.Zadnji predsednik Francuske je bio pokojni Miteran,a ovi posle njega se ne mogu tako ni nazivati.Velika je Francuska,ne dajte se.

Bezposlen

19.04.2014. 20:48

Hvala Vam gospođo Marin ! U principu rekli ste nešto što većina građana Srbije zna, ali nam naši političari put u EU serviraju kao šarenu lažu i nisu iskreni prema nama. A što se tiče bankrota i siromaštva, ne moramo ulaziti u EU da bi smo osiromašili i bankrotirali jer nam je to izvesno i bez pristupa uniji! Voleo bih da čujem naše opolitičare šta kažu na ovu izjavu od osobe koja je kompetentna da saopšti pravo stanje bez dlake na jeziku!

Nikola

19.04.2014. 20:49

Ako ima ko da je čuje. Kao evroskeptik uveo sam mere hiperštednje pre dve godine, svestan sam da mi za EU treba brdo para. Kad ste jednom unutra, nema više nazad, a agonija traje.

Adv.Zoran

19.04.2014. 21:12

Kad bi mi imali više ovakvih kao što je ova dama, gde bi nam bio kraj.. Svaka reč joj je na mestu.

michel

19.04.2014. 21:27

Marin Le Pen je jedna od retkih Evropskih politicara koji razmislja svojom glavom i ima hrabrosti da kaze istinu bez ulizivanja amerima! Realno vidjenje situacije i vodjenje otvorene politike bez umiljavanja vodi Marin ka uspehu i nadam se jednog dana na celo Francuske! Steta sto u Evropi nema vise ovakvih politicara sto vide svojim ocima i razmisljaju svojim glavama!

sasa

19.04.2014. 21:29

Jedina stranka koja je bila protiv ulaska u EU je dobila 4 % glasova na izborima.Ne znam zasto i kome vise pisu ovakve tekstove .

goran5

20.04.2014. 07:18

@sasa - Koliko su izbori bili ragularni govori ti ovakav odnos pluseva i minuseva. Ako imaš imalo mozga!

Јабре

20.04.2014. 08:17

@sasa - То је зато што та странка не нуди ништа осим не уласка у ЕУ, никакав економски или социални програм ништа а били су на власти и вукли у ЕУ. А нису ништа добро ни направили једино су војску растурили а сад глуме патриоте.

Patriota

19.04.2014. 21:36

Svaka čast ovoj ženi. Nadam se da će sa ovim rečima da otvori mnogima oči koji su bili zaslepljeni i zaluđeni evropskom unijom. Voleo bih da ona uskoro preuzme vlast u Francuskoj a u ostalim evropskim državama takođe desničari da isplivaju na površinu i oteraju trenutne sluge vladara iz senke.

Јабре

19.04.2014. 21:52

Политичка реалност је да једна десничарска политичарка мора да брине о миру, култури, економији, очувању нације и равноправности међу државама. Ултралиберали константно гурају државе у ратове, уништавање свог идентитета и пропаст народа и државе. Мозак се испира путем медија који су у великој мери у поседу тајкуна тј 1% људи који држи 70% светског капитала и хоће да владају као апсолутисти.

voodooser

19.04.2014. 21:52

alal ti snajka, al si im ga natepala, za sve pare .... ocemo i mi jednu le pen u srbiji !

ercov

19.04.2014. 22:11

Covek dobre volje koji ceni sebe i svoj narod ne moze odoleti stavi ove divne zena koja uz malu modifikaciju oceve politike grabi ka povratku izgubljenog Francuskog dostojanstva. Ne EU,ne NATO,ne gubljenju nacionalnih vrednosti !

Dragan Stankovic

19.04.2014. 22:13

Dosta mi je ovih anti-evropejaca koji dolaze iz clanica EU, ali ti isti ne traze od svojih zemalja da napuste EU vec nama pametuju i daju argumente anti-evropskom bloku. Vrlo rado cu procitati savet nekog evropskog politicara iz neke zemlje koja napusti EU, do tada ne objavljajujte ovakve gluposti sa kojima zamajavate nase gradjane.

Јабре

20.04.2014. 08:15

@Dragan Stankovic - А ко каже да не тражимо ? Знаш ли ти колико нам је стандард пао од како смо ушли у ЕУ ? Цене стално расту а плате не прате, цене су узимањем Евра подвојили а плате остале исте. Пољаци се противе увођењу Евра нико није имао добра искуства са тим. Мислиш да нас неко пита да ли хоћемо бити у ЕУ или да ли бирамо политичаре у Бриселу ? Шта коминтерна наложи то се ради а ко се супростави добије санкције, већина у ВБ би изашла. Твој коментар је типа шта они затвореници причају да не ваља у затвору ...

Slaviša

19.04.2014. 22:39

Srbija ionako kasni 20 godina za dešavanjima u Evropi, još od pada Berlinskog zida. Imali smo DSS kao jedine ozbiljne evroskeptike i nismo glasali za njih. Sad sledi bar 4 godine patnje. Ovo što priča Marin Le Pen ćemo shvatiti negde 2034. godine. Molim braću evroskeptike da budu pametni već danas i da pričuvaju sebe, porodicu i novac. Tako ćemo biti uvek korak ispred evrofila. Naša borba je lična i monetarna.

Dule M.

19.04.2014. 22:54

O ovome je komunistička partija jugolavije pisala na facebook-u pre 6 godina! Jel to sada objavljuju, tek kad to isto ova francuskinja kaže?!

Немања

20.04.2014. 04:24

@Dule M. - Та иста партија постоји само на папиру :^)

taђа

20.04.2014. 10:22

@Ivan - Леба немају због оне друге приче. Приче како у ЕУ тече мед и млеко, како ћемо имати ЕУ стандард, али нажалост имамо само њихов стандард у плаћању новчаних казни.

ostap

19.04.2014. 23:06

@ - Zena jasno ukazuje na put kojim trebs krenuti da bi se stalo na put daljem porobljavanju naroda od strane nekoliko stotina najbogatijih ljudi na svetu. To je samo prividno teror SAD jer iza te firme stoji desetina svatskih mocnika!

Bolji zivot

19.04.2014. 23:28

Kasno je. Srbija je svoju stranputicu izabrala 5. oktobra. Tad se odlucivalo i sad nema nazad. Sve i da hocemo, oni nam nece dati.

taђа

20.04.2014. 10:26

@Bolji zivot - Доказ твојој причи је Јанукович. Човек јасно и гласно рекао "Неће Украјина у ЕУ" и ево дан данас читамо како делује демократија.

Djuro

20.04.2014. 00:08

Evropa je bure baruta, koje se jos uvijek puni istim tim barutom, a kad rokne, ne da ce biti veselo, to ce biti neopisivo. Ali to je jednostavno neizbjezno i svaki normalan covjek to osjeti, za to ima hiljade primjera. Dace Bog.

zikabulka

20.04.2014. 00:14

Hvala madam Le Pen na iskrenom i prijateljskom savetu. Bog neka vam podari srece i zdravlja. Hristos voskrese!

pater f

20.04.2014. 00:35

395 pluseva za dopada mi se a samo 14 ne dopada mi se,a sada je 20.04. u 00.40h. Verujte sebi.

Паланчанка

20.04.2014. 10:02

@pater f - А 630:22 у 9:40... ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Нек' радост донесе! 631:22, 96,5% читалаца "Новости" против нове тамнице народа. Али се нигде не чују, нема више њиховог гласа ни у српском парламенту... А наручене анкете кажу да је 51% грађана за ЕУ! Додуше, овде се често дешава да се за 15 минута драстично промени однос гласова...

зокс

20.04.2014. 14:03

@pater f - Паланчанка,ма пустите плус и минус,читајте садржај коментара!Поздрав!

Predrag Zdrale

20.04.2014. 02:16

FN svakim danom jaca ali i njih podkradaju svaki put i zakidaju za vreme na TV itd. Kompletna familija moje zene u Nici glasa za FN kao i sve komsije koje znam. Nije istina da FN mrzi strance nego samo one strance koji zloupotrebljavaju gostoprimstvo koje su nekada njihovi ocevi dobili, od njih se ne moze ziveti, namecu svoj primitivizam i barbariju svuda. Pravi Francuzi su veoma tolerantni i dobri ljudi (liberte, fraternite et egalite) ali je doslo vreme da ni oni ne vladaju svojom drzavom.

MIDEL

20.04.2014. 02:39

Narode moj, zapadni mocnici su finansirali sve politicare koji su bili na vlasti u istocno evropskim zemljama samo da bi svoje drzave uveli u tu (EU),tako danas isto finansiraju I ove nase igrace da uvedu Srbiju tamo njima a tamo ko jednom udje>> bez treceg sveckog rata nema mu spasa ,od tog robstva

Radikal

20.04.2014. 03:33

Njen je otac postao počasni građanin Zemun za Šešeljeve vlade... Vojvoda je uvek znao sa kakvim ljudima treba sarađivati (nažalost bolje u inostranstvu nego u Srbiji).

bolid bubuleja

20.04.2014. 06:18

A kad to nesrecno iskustvo prodje, neke ce zemlje ostati skupa: Austrija i Njemacka na primjer, a i neke druge s njima koje nece imati izbora ili koje ce vlastita elita u to da uvuce. Takav je plan.

voislav

20.04.2014. 07:33

sta je sa narodom u srbiji?srs je jedina stranka koja se protivi ulasku srbije u evropsku uniju.takodje se zalaze za sve tradicionalne vrednosti.uprkos tome nisu presli cenzus.citam ovde da svi hvale izjavu le pen,a opet glasaju suprotno tome.da li ovaj narod uopste zna sta hoce???

Јабре

20.04.2014. 10:07

@voislav - Шта је ваљало од радикала постало је СНС остали су само демагоги који се понашају као да је Србија у најмању руку Русија. Тотално неозбиљни, наравно то могу и да буду када нису на власти и не морају да обезбеде пензије и плате.

зокс

20.04.2014. 14:02

@voislav - воислав,па ја вам рекох пре месец дана погледајте садржаје коментара које народ пише у свим медијима( не рачунам блиц) и упоредите их са дневном политиком и биће вам јасно да су резултати избора лажни!

зокс

20.04.2014. 14:09

@voislav - Јабре,ево Ја као Радикал кажем нека Русија и Руси и сви други буду и остану тамо где су,али прави Радикали не мењају став и мишљење као чарапе сваког јутра!Политика запада се према Србину није променила ни за милиметар,и што би смо ми онда мењали мишљење као ови превртљивци које називаш снс-ом!Када буде запад променио агресивну политику према Србину,платио одштету за нелегално бомбардовање,и да напусте КиМ,онда ћемо и ми променити став и мишљење!А до тада ми ћемо овако и никако другачије!

Branko

20.04.2014. 18:23

@voislav - Ja mislim da su izbori namesteni pre nekoliko godina,kada se SRS raspala!Sve vodece politicare u Srbiji nije birao narod nego Brisel!Dodika za predsednika svih srba! :)

Јабре

20.04.2014. 22:20

@voislav - Ко каже да се је политичко убеђење променило ? Ја одбијам да верујем да Српски патриоте продају своје убеђење. СНС се је прилагодио политичкој реалности да је Шешељ ћутао 2008 СРС би победила на изборима. Не може се претити да ћеш бомбардовати Париз (са чим праћкама?) и водити озбиљну државу. Патриотизам политичари морају да докажу тако што ће направити земљу са јаком економијом и Милош Обреновић је био фин са Турцима само да би извукао корист није ишао около и претио им на сваком кораку.

pitam se

20.04.2014. 07:50

vidim komentari su uglavnom protiv eu ali kako onda u srbiji od 2000 te pobeđuju isti profili partija điki tadić vučić . ko je ovde lud.

odgovaram ti

20.04.2014. 10:15

@pitam se - Polovina nije ni izasla na glasanje, a oni koji su glasali vecinom nisu imali za koga drugog jer je Kostunjavi totalno pobenavio, a ovi ostali mozda ocekuju i posao preko stranke. Dotakli smo dno sto se tice politickog zivota i delovanja.

Деда Михајло

20.04.2014. 08:47

Нисам знао да човек у осмој деценији може да се заљуби, и то још у странкињу. Али ето, десило се!

Dragana

20.04.2014. 09:34

Ми смо народ који учи на својим грешкама,па ни тада ! Зато ће нас наше вође за 50 година увести у европску унију а онда наредних 50 покушати да одатле извуку !

ST

20.04.2014. 10:38

@Dragana - Mi se stalnu učimo na vlastitim greškama ali lekciju nikako da naučimo, uvek nas neki Vučići, Dačići... preveslavaju.

Dobrica blagajnik

20.04.2014. 09:49

Da si uradio svoj domaci zadatak, razumeo bi vecinu argumenata i formirao bi bolju sliku o situaciju u kojoj se nalazi francuska u poredjenju sa novim clanicama EU i ekonomski bilans EU kao celina.

Laki

20.04.2014. 09:52

Izuzetno hrabra i nadasve pametna zena, susta suprotnost nasoj tzv. politickoj eliti, svaka cast i postovanje !

M.

20.04.2014. 10:06

Zamislite Van Rompeja u srednjem vijeku. Dvorska luda!!! Dalji komentar njega i njegovih slovenackih kolega ne mogu da opisem. Koga oni predstavljaju???

Prijateljica

20.04.2014. 10:13

Dzaba pricas prijateljice. "Mi smo samo jedna hipnotisana gomila". Ti mislis da je ovde stvarno neko stao i stavio sve na papir i sracunao sta nam se vise isplati i onda to objasnio narodu? Pa naravno da NE.

srbin gospic

20.04.2014. 10:28

@ - Pametna zena samo sto ovi nasi poltroni od politicara nesmeju ni da pomisle da se suprotstave tim derikozama iz eu. Pa valjda je svima jasno da je i ova buduca vlada rezultat kompromisa evropske unije i Rusije, sto znaci da smo i mi kao narod niko i nista nazalost.

Владо

20.04.2014. 10:38

Паметна жена и све је тачно рекла, али објасни то нашима на власти.

Mali bata

20.04.2014. 11:18

U vise navrata pitao sam sebe, moju bracu i sestrice sta je to sta oni prepoznaju u njegovoj politici koja ih uvlaci sve dublje u politiku kosmara. Sve dok njega postujete i zelite da zivite sa njime, ja nemogu da vam pomognem.

Nostradamus

20.04.2014. 12:10

Tako je to, kada nas fasisti uce demokratiji, he, he, he. Neosporno je da gospodja lepo zivi od svojih nazadnih ideja, ali sta imaju ostali ljudi od toga?. Cemu vodi naci(onali)zam znamo svi iz II svetskog rata, ali usijane glave ne misle tako.

Rodoljub

20.04.2014. 12:36

@Nostradamus - Gospodine nostradamus , mnogo ste plitkovidi i kratkovidi, a uz to ostrasceni. Mari Le pen govori istinu

тађа

20.04.2014. 14:23

@Nostradamus - Не морамо да знамо чему је водио наци(онали)зам u другом светском рату. Погледајмо садашње називе агенција најдемократскије земље, која целом свету национализам набија на нос. National security, National security agency, National security council, National treath, National treath assessment, National assessment comand...

Pata Negra

20.04.2014. 13:12

Voleli ili ne EU,želeli ili ne pridruživanje Srbije istoj, to nema NIKAKVE VEZE sa odioznom stavovima i strankom ove kreature.Ovakve grupe najpre crpe sve sokove uredjenog društva-prosperiteta,slobode i blagostanja.Goje se na civilizacijskim vrednostima i čekaju šansu.A zatim,kad je imunitet društva u padu tj kada su velike krize,iskušenja-onda bujaju kao tumorno tkivo. Isključivost,samoživost,homofobija,ksenofobija..Ljudski talog i ideološko smeće

Ivan

20.04.2014. 14:09

@Snouden - Pa što ne izabraste nijednu evroskeptičnu stranku u Skupštinu Srbije? Bila je prilika nedavno. Trebalo je da razbijete na izborima, zar ne?

зокс

20.04.2014. 14:22

@Snouden - Иван,читаш ли ти коментаре,Иване?Не читаш Иване,не читаш!А колико еурофила ти нађе у овим нашим коментарима?Прочитај коментаре који се овде остављају и ваљда ће ти бити јасно колико су избори били регуларни!А уз то ни пола Србије није изашло на изборе,управо зато што су намештени!

chabor

20.04.2014. 14:30

@Snouden - da, samo da su vase eu kominterno kvazi demokratske vrednosti dopustile da se anti evro glas cuje u medijima . sam znas da je blokada da se neko ko drugacije misli pusti u etar , prema tome, mani se demagogije

APV

20.04.2014. 14:45

Gdja LePen je shvatila od cega se zivi.Ne zivi se sa ledja drugih a da se ceka bolje sutra. Francuska kao i ostatak EU je preplavljen muslimanima koji su nekada bili njihove kolonije.Sada je kuncnuo cas da se pogleda istini u oci i shvati da postojece drzavne granice ekonomski i drustveno ne mogu da se sire i omogucavaju dalji rast.Ovakvom izjavom ona nam samo cini uslugu i otvara oci za ono sta svaki racionalan clan srpskog drustva vec treba da zna.Ishod je jasan-napred sa pogledom na istok.

Mali bata

20.04.2014. 15:27

Ko je kriv da naucio je Srpski jezik tehnicki, a ne da razume. Zato i nije shvatio nacela privatizacije i zbog toga nerazume politicku komunikaciju u svetu.

baunti

20.04.2014. 16:34

Fenomenalan komentar, ali ni Francuska se vise ne pita ni za sta, i ako je nekada bila svjetska sila, a kamo li jedna mala i osiromasena Srbija. O drugima da i ne pricamo. Gospodja Le Pen je sasvim u pravu, ali nazalost mi nemamo dovoljnu nacionalnu koheziju da bi smo se suprotstavili ovome, jer kod nas svaki seljak umjesto da ore prica o politici. Procitajte knjigu "Zasto Nacije Propadaju" i shvaticete o cemu je rijec.

Smirko

20.04.2014. 17:02

Ovde se očigledno još nije pojavila hakerska ekipa koja pokušava da obmanjuje javnost nakucavanjem lažnih ocena. Inače ovo 788 prema 26 je pravi razlog zašto referenduma o EUtanaziji neće ni biti. ipak je kod ovakvog odnosa teško pokrasti glasove, pa čak i kada imate apsolutnu vlast.

saša

20.04.2014. 18:18

@Smirko - ma nisu to sine nikakvi hakeri,to ti je sprega urednici dnevnih listova u srbiji-vlada srbije-kriminalci iz BIA,koji pokušavaju da stvore lažnu sliku građanima ove zemlje,vestima + lažnim minusima......znaju oni jako dobro da se kraj ove EU laži bliži vrtoglavo,i da će svako platiti za ono što je radio protiv svoje zemlje i svakog građanina (čitaj izdaja)nadam se samo da niko neće stići da pobegne nigde tog dana....

Smirko

20.04.2014. 19:32

@Smirko - Da znaš prijatelju da si verovatno u pravu. I meni je par puta ta misao prošla kroz glavu. Samo smešni su, ako misle da na takav način mogu postići nešto i promeniti svest srpskog naroda, što inače rekoše da im je glavni cilj. Moju svest ne može promeniti ni milion minusa na vesti o Rusiji ni 1000 RTS TV stanica.

Mex.

20.04.2014. 21:06

@Smirko - Sasa @ Nekako se lepo osecam kad procitam ovako nesto i savest mi je cista . U zadnje vreme sam poceo da razmisljam vredili i napisati neki komentar jer sam siguran da nikad nece biti objavljen ako ne napisem bravo vucicu .

Mica Bor

20.04.2014. 17:34

Nekada je Slovenija za sve nas ostale bila "Svajcarska" !Ako je tacno da su po ulasku u EU pali,sta ce biti sa nama ostalima, ako udjemo u to drustvo ?!

ranko75

20.04.2014. 17:37

Molio bih cenzore da ne guse slobodu reci i da objave moj komentar, koji su ignorisali.Sustina njegova je da nasi politicari, pocev od g. Nikolica, preko Vucica,dacica,narodnih poslanika i drugih treba da pazljivo razmisle o onome sto ova zena govori, a ne samo da nam poput Gebelsa ponavljaju laz i denagogiju da EU nema alternative.Neulazenje u tu organizaciju je ozbiljna alternativa.

Lorka

20.04.2014. 18:34

Либерализам вс. национализам! Национализам се залаже за једнакост свих народа и равноправан развој свог народа у заједници са осталима.Насупрот томе, либерализам мондијалистичке тежње појединаца користи да би свим народима наметнуо културу најмоћније нације. Дакле, националисти се боре за свијет равноправних народа.Либрал-мондијалисти се боре за укидање свих народа осим једног (супернације), и наметање вриједности супернације остатку свијета. Супернацију намеће англосаксонска култура.

Branko

20.04.2014. 18:48

Zasto cenzurisete komentare!Pa zar i vi kao Kurir? Istina pogadja! Raspadom SRS-a obecana je vlast onima koji su je rasturili!!!!To danas vidimo na delu!Sve vodece politicare u Srbiji je postavio Brisel.Tacka!

Ivana

20.04.2014. 20:51

Referendum nije potreban jer su izbori, u neku ruku, referendum. Sve što treba je da glasate za stranke koje se protive ulasku u EU, a ima nekoliko takvih. Nažalost nekih od vas, takve stranke nisu ušle u parlament. A ima mnogo političara koji bi zastupali bilo kakvu ideju samo da bi se dokopali delića vlasti. Kada želiš da se izdvojiš a znaš da su sve stranke za EU, logično je da tvoja zauzme suprotnu poziciju i pokupi to malo ali dovoljno glasova za ulazak u parlament.

hortenzija

21.04.2014. 19:28

Сјајан текст. Уживање је читати овако нешто. Разуздани либерализам су представљали као аксиом успеха и демоктатије, национализам, српски, срамоту коју треба скрити. Лепо је прочитати да смо велики народ.