Ukrajinske snage ubile su trojicu, a ranili 13 napadača u bazi u Mariupolju, na jugoistoku, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov.

Šta su šefovi diplomatija Rusije, SAD, EU i Ukrajine dogovorili danas na sastanku u Ženevi čitajte OVDE.

06:50 - OBAMA: RUSIJI DODATNE SANKCIJE

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da Rusija može da očekuje dodatne sankcije ako pojača podršku separatistima na istoku Ukrajine.

09:51 - UN ISTRAŽUJE NAPAD NA CAROVA

Posmatrači Ujedinjenih nacija u Ukrajini istražiće napad na ukrajinskog predsedničkog kandidata Olega Carova, rekao je pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović.

09:51 - MARIUPOLj: RANjENO 13 NAPADAČA

Ukrajinske snage ubile su trojicu, a ranili 13 napadača u bazi u Mariupolju, na jugoistoku, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov. Avakov je na svojoj Fejsbuk stranici naveo takođe da su 63 osobe privedene, da je konfiskovano oružje, komunikaciona tehnika i, kako se navodi, "ruski mobilni telefoni", prenosi AFP.

10:33 - PUTIN ODGOVARA NA PITANjA O UKRAJINI

Ruski predsednik Vladimir Putin počeo je u televizijskom obraćanju da odgovara na brojna pitanja ruskih građana, koja se pre svega tiču situacije u Ukrajini. Više o tome pročitajte OVDE.

12:02 - POČEO SASTANAK U ŽENEVI

U Ženevi je počeo sastanak zvaničnika SAD, EU, Ukrajine i Rusije posvećen situaciji u Ukrajini.

12:13 - RASPUŠTA SE 25. VAZDUŠNO-DESANTNA BRIGADA UKRAJINSKE VOJSKE

Raspušta se 25. Vazdušno-desantna brigada ukrajinske vojske, pošto se jedna jedinica predala proruskim separatistima na istoku, naveo Oleksander Turčinov.

14:09 - UKRAJINI MESEC DANA ZA OTPLATU DUGA ZA GAS

Rusija će preći na sistem avansnog plaćanja gasa s Ukrajinom za mesec dana, ako Kijev ne počne da uplaćuje, rekao je danas predsednik Vladimir Putin.

"Spremni smo da još da čekamo i čekaćemo mesec dana. Ako za taj mesec ne bude nikakvih uplata, mi ćemo, u skladu sa ugovorom, preći na plaćanje unapred", kazao je Putin tokom direktnog televizijskog obraćanja.

15:23 - HELIKOPTER OTVORIO VATRU, PETORO RANjENIH

Snage samoodbrane u Krematorsku na istoku Ukrajine saopštile su danas da je vojni helikopter koji je nadletao kolonu oklopnih vozila ukrajinske armije otvorio vatru na civile među kojima ima najviše petoro ranjenih.

Na fotografskim i filmskim snimcima ruskih medija vide se borbeni avioni "Migovi" koji na maloj visini u brišućem letu promiču iznad druma na kojem se nalazi kolona vozila i vojnici pomešani sa civilima.

Prema izveštaju "Interfaksa", kolona borbenih vozila pokušava da se probije do aerodroma nadomak Krematorska gde su se pre dva dana iskrcale ukrajinske desantne snage i kako su saopštile vlasti u Kijevu, zauzele aerodrom.

Iz samoodbrambene "narodne milicije" izjavili su da su vojnici u borbenoj koloni "već izrazili želju da se predaju, ali im je očigledno stiglo neko naređenje i počeli su da se probijaju prema aerodromu dok ih je štitio helikopter".

Prema istom izvoru iz helikoptera nisu direktno pucali u ljude, nego su oni povređeni od metaka koji su rikošetirali.

15:30 - EP TRAŽI OŠTRIJE SANKCIJE RUSIJI

Evropski parlament izglasao rezoluciju kojom od evropskih institucija traži da uvedu oštrije sankcije Rusiji.

16:34 - AEROFLOT: ZABRANA ULASKA U UKRAJINU ZA RUSE OD 16-60 GODINA

Ukrajinske vlasti uvešće zabranu ulaska u tu zemlju za ruske građane, muškarce uzrasta od 16-60 godina, a za sada je obaveštenje o tome dobila jedino ruska avio kompanija "Aeroflot", prenosi Interfaks.

U pres službi ukrajinske pogranične službe objašnjavaju da se, privremeno uvedene mere, tiču pre svega muškaraca koji su dobrog zdravstvenog stanja i koji bi mogli na neki način da utiču na situaciju na istoku zemlje.

Mere važe ne samo u slučaju putovanja avionom, već i drugim prevoznim sredstvima.

16:43 - SRPSKI STUDENTI SE VRAĆAJU IZ UKRAJINE

U pratnji službenika Ambasade Srbije, 39 od 47 naših studenata koji se nalaze u Lugansku krenuće 22. aprila vozom ka Kijevu, odakle će nastaviti put ka Beogradu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Osam studenata završne godine ostaje u Lugansku, a Ambasada, u kontaktu sa Rektoratom, nastoji da obezbedi uslove da oni što pre završe školovanje, kako bi se vratili sa diplomama ove prestižne Akademije, navodi se u saopštenju.

Ambasada Srbije u Kijevu se ranije obratila nadležnom ministarstvu u Ukrajini i međunarodnim školama u kojima se nalaze naši učenici, sa zahtevom da se zvanično skrati školska godina i učenici vrate kućama.

17:21 - IZVOR:U ŽENEVI SE RADI NA "DOKUMENTU O IZLASKU IZ KRIZE"

Ssefovi diplomatije Rusije, SAD i Evropske unije u Ženevi rade na sačinjavanju dokumenta o izlasku iz ukrajinske krize, javila je agencija Itar-Tas s, pozivajući se na izvor iz "zapadne delegacije".

"U ovom trenutku nastavlja se susret bez učešća ukrajinske strane", rekao je sagovornik ruske državne agencije, dodajući da "strane razmatraju konkretan dokument o izlasku iz krize koja je nastala u Ukrajini".

"Ne isključujem da će on biti usvojen, ukolliko strane dođu do saglasnosti o svim tačkama", rekao je taj izvor i dodao da zbog toga konstultacije traju duže, nego što je prvobitno najavljeno.

U okviru današnjeg četvrostranog susreta, strane su održavale i bilateralne razgovore i konsultacije, javio je Itar-Tas s, dodajući da su sastanak "oči u oči" imali šefovi diplomatije Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri.

18:23 - OEBS: NA GRANICI UKRAJINE I RUSIJE MIRNO I SPOKOJNO

Posmatrači OEBS-a u Ukrajini ocenili su situaciju u oblasti Donjecka kao "krajnje napetu", a na ukrajinsko - ruskoj granici kao "mirnu i spokojnu".

Oni su, kako prenosi agencija Itar tas s, obišli aerodrom u Kramatorsku gde su razgovarali sa vojnicima i zaključili da informacije o avionu koji je pre dva dana tamo oboren "ne odgovaraju istini".

Prema njihovim izveštajima, u okolini grada Kramatorska nalazi se 15 oklopnih vozila sa vojnicima pod ukrajinskom zastavom.

Posmatrači su potvrdili da proruski demonstranti kontrolišu zgradu regionalne administracije koja je pod barikadama, ali radi u "uobičajenom režimu".

18:47 - USVOJEN DOKUMENT O DEESKALACIJI

Na četvorostranom susretu o Ukrajini u Ženevi šefova diplomatije Rusije, Ukrajine, SAD i Evropske unije, usvojen je dokument o deeskalaciji u kojem je upućen poziv na neodložni početak širokog nacionalnog dijaloga a strane pozvane da se uzdržavaju od svakog nasilja, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Dogovorili smo se da sve strane treba da se uzdržavaju od svakog nasilja, rekao je Lavrov a prenosi Itar-Tas s.

Prema njegovim rečima, među potezima koje treba preduzeti su i razoružanje svih nelegalnih oružanih formacija i vraćanje svih administrativnih zgrada njihovim zakonskim vlasnicima.

"Biće potrebna i amnestija za sve demonstrante, izuzev onih koji su počinili teška krivična dela", rekao je ruski ministar inostranih poslova, naglašavajući da rešenja za Ukrajinu treba da budu prihvatljiva za sve Ukrajince.

18:50 - SAD ŠALjU DODATNU VOJNU POMOĆ UKRAJINI, ALI NE ORUŽJE

Sjedinjene Države će poslati dodatnu pomoć Ukrajini, izjavio je danas američki ministar odbrane Čak Hejgel napominjući da nije reč o oružju, preneo je Rojters.

"Jutros sam pozvao aktuelnog ministra odbrane Ukrajine i rekao mu da je predsednik Obama odobrio dodatnu vojnu "nesmrtonosnu" pomoć koja uključuje lekove i druge potrepštine", rekao je Hejgel na konferenciji za štampu u Pentagonu održao nakon razgovora sa poljskim kolegom Tomažom Siemoniakom.

19:15 - UKRAJINA PRIHVATILA JURISDIKCIJU MKS

Ukrajina je danas prihvatila jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda čime se omogućava eventaulna istraga o nasilju snaga bivšeg predsednika Viktora Janukoviča nad demonstrantima.

Sud je danas saopštio da Ukrajina, koja nije pristupila sudu, prihvata jurisdikciju tog tribunala u periodu od 21. novembra 2013. do 22. februara 2014. godine rekavši da napadi Janukovičevih snaga doveli do smrti više od sto demonstranata u Kijevu i drugim mestima.

19:55 - KANADA ŠALjE ŠEST AVIONA U ISTOČNU EVROPU

Kanada će poslati šest borbenih aviona CF-18 u Istočnu Evropu u okviru odgovora NATO na pogoršanje situacije u Ukrajini, izjavio je danas kanadski premijer Stiven Harper.

Ruski lider Vladimir Putin upozorio je prethodno da je Ukrajina na ivici građanskog rata, što je izazvalo strahovanja od ruske intervencije, prenosi AFP.

NATO je pojačao broj avionskih letova a takođe je uputio i dodatne brodove u region.

20:00 - KIJEV: NASTAVLjAMO OPERACIJU

Zvanični Kijev je saopštio da će nastaviti antiterorističku operaciju na istoku zemlje uprkos dogovoru u Ženevi, prenosi Raša Tudej.

20:53 - SAD OSUĐUJU SLUČAJEVE VERSKE NETOLERANTNOSTI U UKRAJINI

SAD osuđuje slučajeve verske netolerantnosti koji pojačavaju tenzije u Ukrajini, među kojima i deljenje letaka kojima se traži da se Jevreji u Istočnoj Ukrajini registruju, istakao je danas američki državni sekretar Džon Keri. Keri koji se nalazi u Ženevi, na razgovorima o Ukrajini, izjavio je kako su ti leci "groteskni i neprihvatljivi". Antisemitski leci podsećaju na progone Jevreja tokom nacističke vladavine. Američki zvaničnici napominju da su se oni nedavno pojavili u Donjecku, tokom proruskih i antiruskih protesta, naveo je AP.22:02 - DEŠČICA: UKRAJINA ZADRŽAVA PRAVO DA NASTAVI OPERACIJU

Rusija podržava deeskalaciju napetosti na istoku Ukrajine, ali ukrajinske vlasti zadržavaju pravo da nastave specijalnu operaciju na istoku zemlje, ukoliko odredbe sporazuma u Ženevi ne budu ispunjene, izjavio je večeras vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Dešcica.

"Mi smo se složili da uložimo zajedničke napore na otpočinjanju procesa deeskalacije na istoku Ukrajine", rekao je Deščica na konferenciji za novinare nakon pregovora u Ženevi, preneo je Itar-Tas s.

Deščica je istakao da je ruska delegacija pristala da pomogne u deeskalaciji napetosti na istoku Ukrajine.23:46 - OBAMA SKEPTIČAN U POGLEDU RUSKOG PRIDRŽAVANjA DOGOVORA

Povodom dogovora na sastanku o Ukrajini u Ženevi, američki predsednik Barak Obama je na improvizovanoj konferenciji za novinare izrazio skepticizam u pogledu ruskih obećanja za deeskalaciju situacije.

Američki predsednik je nagovestio kako su SAD i njeni saveznici spremni za uvođenje dodatnih sankcija, ukoliko se Moskva ne bude pridržavala datih obećanja. Obama nije ulazio u detalje oko prirode tih sankcija, prenosi AP.

"Sada se postavlja pitanje da li će oni (Rusi) upotrebiti svoj uticaj, koji su koristili na remetilački način, tako da se obnovi izvestan red, kako bi Ukrajinci mogli da održe izbore, napreduju sa reformama u oblasti decentralizacije koje su predložili, da se stabilizuje njihova privreda i da ponovo krenu stazom rasta i demokratije, kao i da li će biti poštovan njihov suverenitet?", istakao je Obama.

Američki predsednik je rekao kako Rusija ima na hiljade vojnika na granici sa Istočnom Ukrajinom, što je nazvao "merom zastrašivanja", kao i da SAD i "ostali" veruju da je Rusija "umešana u haos" koji se u poslednje vreme proširio u južnim i istočnim oblastima Ukrajine.