U akciji ukrajinskih snaga zauzet aerodrom kod Kramatorska. U borbama stradala četiri proruska "milicionera", javljaju ruski mediji. U obližnji Slavjansk ušli oklopni transporteri sa ruskim zastavama, javlja "Rotjers". Naglo zaoštravanje sukoba stavlja Ukrajinu na ivicu građanskog rata, kaže Vladimir Putin.


Pratite sa nama situaciju u Ukrajini iz časa u čas.

09:58 - TRANSPORTERI UŠLI U SLAVJANSK

Pet naoružanih oklopnih transportera ušlo u Slavjansk. Na prvom vozilu je ruska zastava, javlja Rojters. Raša tudej tvrdi da je reč o ukrajinskim vojnicima koji su promenili stranu.

10:09 - LAVROV: SASTANAK SA UKRAJINSKIM ZVANIČNICIMA

Sergej Lavrov kaže da Rusija još planira sastanak s ukrajinskim zvaničnicima u Ženevi, prenosi AP.

10:10 - DONjECK: PRORUSKI AKTIVISTI ZAUZELI SKUPŠTINU

Naoružani proruski aktivisti preuzeli kontrolu nad zgradom gradske skupštine u Donjecku, javlja Rojters.


12:28 - U ODESI PROGLAŠENA NARODNA REPUBLIKA

Antimajdanovci u Odesi proglasili su danas svoj region Narodnom republikom Odesom i pozvali građane da blokiraju saobraćaj u gradu, javio je radio Glas Rusije.

"Od danas, region Odese postaje Narodna Republika Odesa, u kojoj vlast pripada narodu koji živi na njenoj teritoriji", kaže se u saopštenju na zvaničnoj internet stranici antimajdanovaca.

Aktivisti su pozvali građane da blokiraju saobraćaj u Odesi i obeležili 153 mesta na mapi koja treba da budu blokirana. Planirano je da se obustave sve vrste prevoza, izuzev vozila hitne pomoći.

"Od sutra do 16 sati, Odesa mora bukvalno da bude blokirana", kaže se u apelu. "Svako ko nije do sada shvatio da je rat došao na naša vrata, ne treba da ide sutra na posao", saopštili su aktivisti "Andimajdana".


12:36 - UKRAJINSKI VOJNICI PRELAZE NA STRANU DEMONSTRANATA

Vojnici iz šest ukrajinskih oklopnih transportera poslatih u Kramatorsk, na istok Ukrajine, prešli su na stranu proruskih demonstranata, rekli su danas očevici ruskoj agenciji Ria Novosti.

Ukrajinski ministar odbrane putuje u Kramatorsk da razjasni situaciju u vezi s vojnicima i oklopnim vozilima, rekao je jedan zvaničnik vlade u Kijevu, koja je juče započela "antiterorističku operaciju" na istoku zemlje.

"Glavno oklopno vozilo ima istaknutu rusku zastavu i oni su napustili Kramatorsk zajedno s našim pobunjenicima i idu ka Slavjansku", rekao je očevidac na kojeg se pozivaju Ria novosti.

13:56 - RUSIJA ZBUNjENA FABIJUSOVIM TVITOM

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zbunjeno izjavom francuskog šefa diplomatije Lorana Fabijusa, koji je putem Tvitera okrivio Rusiju za sve tenzije u Ukrajini.

Ministarstvo je saopštilo da je "duboko zbunjeno" izjavom koju je Fabijus objavio na svom nalogu na Tviteru, a u kojoj svu krivicu za tenzije u Ukrajini svaljuje isključivo na Rusiju, prenosi Itar-Tas s.

"Izgleda da Fabijus ne zna da ljudi, koji su uzurpirali vlast u Kijevu kao rezultat državnog udara, ne čine apsolutno ništa kako bi normalizovali situaciju u zemlji transparentnim pripremanjem ustavne reforme sa svim relevantnim političkim snagama i regionima u Ukrajini i preduzimanjem nužnih transformacija koje bi trebalo da pruže adekvatne i bezbedne životne uslove svim ljudima, bez isključivanja", navodi se u saopštenju.

Fabijus je juče na Tviteru napisao: "Situacija u Ukrajini je najozbiljinija do sada i nasilje se razvija, a uzrok je Rusija".
On je napisao da je "cilj Rusa da diskvalifikuju izbore (koji u Ukrajini treba da se održe) 25. maja, što je suprotno našem cilju" i da su "u Ukrajini Rusi na delu, sa poznatim metodama, kakve smo već videli na Krimu".

Fabijus je putem te društvene mreže, takođe, poručio da "nema ni govora o ratu protiv Rusije, već treba upotrebiti diplomatiju".

Rusko Ministarstvo je danas u saopštenju primetilo i da francuski šef diplomatije nije rekao ni reč o "kažnjivom nalogu" (privremenog ukrajinskog predsednika) Aleksandra Turčinova "da silom bude ugušen protest stanovnika na jugoistoku Ukrajine koji protivreči Ustavu zemlje i zdravom razumu generalno", navodi ruska agencija.

"Povrh toga, naši francuski partneri ne žele da priznaju očiglednu činjenicu da otvorene antisemite, radikali i neonacisti vladaju u Kijevu", dodaje se u saopštenju.

14:14 - NATO JAČA PRISUSTVO NA ISTOKU EVROPE

BRISEL - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je danas jačanje vojnog prisustva Alijanse duž istočnih granica teritorije koju pokriva kao odgovor na pogoršanje krize u Ukrajini.

"Danas smo usvojili paket vojnih mera", rekao je on nakon sastanka svih 28 članica Alijanse u Briselu i dodao da to podrazumeva veći broj "aviona na nebu, više brodova u vodi, veću spremnost na kopnu".

Odluka stupa odmah na snagu a uskoro će biti donete nove mere, najavio je Rasmusen, preneo je AFP.

On nije precizirao koje nove snage će biti raspoređene i gde tačno, ali je kazao da će NATO povećati vazdušne patrole iznad Baltičkog mora, dok će dodatni brodovi biti upućeni kako na Baltik, tako i istočni Mediteran.


16:05 - OTETA DVA UKRAJINSKA VOJNIKA

Oteta dva ukrajinska vojnika u regionu Luganska. Ruski oficiri naložili ubistva, javlja AFP.

16:32 - DEŠČICIJA: RUSIJA NIJE POTVRDILA DOLAZAK U ŽENEVU

Aktuelni ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Deščicija izjavio je danas da ne isključuje da će sutrašnji sastanak u Ženevi povodom situacije u Ukrajini proteći bez prisustva Rusije, ukoliko Moskva otkaže učešće.

"Može da bude održan u trilateralnom formatu. Spremni smo za takav scenario", rekao je Deščicija i dodao da su EU i SAD već potvrdile dolazak u Ženevu, dok Rusija nije dala jasan odgovor, prenela je ukrajinska agencija Ukrinform.

17:10 - NEMAČKA POZVALA RUSIJU DA SE POVUČE SA UKRAJINSKE GRANICE

Nemačka je pozvala Rusiju da povuče svoje vojnike sa granice sa Ukrajinom, saopštio je danas portparol nemačke vlade.

U sinoćnom telefonskom razgovoru, vođenom na incijativu nemačke kancelarke, Merkelova je ruskom predsednikom Vladimiru Putinu poručila da njegova država ima "glavnu odgovornost" u smirivanju situacije, rekao je portparol vlade Georg Štrajter.

"Nastavak snažnog prisustva ruske vojske duž ukrajinske granice i nastavak zapaljivog izveštavanja ruskih državnih medija, koji se takođe gledaju na istoku Ukrajine, predstavljaju destabilizujući faktor", rekao je Štajter novinarima, a preneo AP.

17:10 - DOBKIN POVLAČI KANDIDATURU AKO KIJEV UPOTREBI VOJNU SILU

Predsednički kandidat Partije regiona Mihail Dobkin izjavio je danas da će povući kandidaturu i da neće priznati rezultate izbora zakazanih za 25. maj ukoliko vlast primeni vojnu silu prema civilima u jugoistočnim regionima Ukrajine, izražavajući sumnju i da će izbori uopšte biti održani.

"Ukoliko na jugoistoku aktuelna ukrajinska vlast primeni silu, armiju i otvori vatru na civile, povući ću se iz predsedničke kampanje i nikada neću priznati izbore niti onoga ko bude postavljen na tu funkciju", rekao je on u Harkovu a prenosi ukrajinska agencija UNIAN.

18:01 - OEBS: SITUACIJA SA MEDIJIMA U UKRAJINI ALARMANTNA

Situacija sa medijima u Ukrajini ušla je u veoma opasnu fazu, a novinari se suočavaju sa nasiljem, zastrašivanjem i psihološkim ratom, upozorila je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović na kraju trodnevne posete Ukrajini.

"Sloboda medija je ogledalo sveukupne bezbednosne situacije. Iz moje perspektive situacija je alarmantna sa rizikom daljeg pogoršanja ukoliko se odmah ne popravi. Nasilje nad novinarima mora da prestane sad i vladavina prava mora da bude obnovljena širom zemlje", rekla je Mijatović.

18:14 - AUSTRIJSKE BANKE ZATVORILE FILIJALE NA KRIMU

Dan nakon što je ukrajinska ćerka austrijske Rajfajzenbank internacional (RBI) - "Bank Aval" zatvorila sve svoje filijale na Krimu, to je učinila i ukrajinska ćerka banka austrijske "Bank Austria".

"Unikredit Bank Austrija" na Krimu je početkom godine imala 20 filijala, od kojih je šest već bilo zatvoreno pre današnje akcije.

Bank Austria je odlučila da obustavi poslovanje na Krimu i zatvorila je sve filijale, a kao razlog navedeno je "nejasno pravno stanje", to jest nepostojeća pravna osnova nakon pripajanja te teritorije Ukrajini.

18:50 - KIJEV: ZAROBLjENI SMO U KRAMATORSKU

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je danas da su oklopna vozila ukrajinske armije koja su "zarobljena" u Kramatorsku raspoređena u Slavjansku i da su pored njih vojna lica koja nemaju veze sa ukrajinskom vojskom.

Reč je o šest oklopnih vozila čije su posade, prema nekim izvorima, prešle na stranu proruske "narodne milicije", dok se u pomenutom saopštenju ističe da su zarobljeni.

Prema izveštajima agencije AFP u Kramatorsku je u toku predaja oružja ukrajinskih vojnika pripadnicima "narodne milicije" i građanima koji su okružili njihovu borbenu kolonu.

Navodno su proruski demonstranti obećali ukrajinskim vojnicima da će moći svojim vozilima da se vrate kući kada predaju oružje.

19:00 - ŠEVČUK POZIVA EU DA PRIZNA PRIDNESTROVLjE

Lider od Moldavije otcepljenog Pridnjestrovlja, Jevgenij Ševčuk, apelovao je danas na EU da ovu oblast prizna kao nezavisnu državu, kako bi se obezbedila stabilnost u regionu.

"EU mora da prizna Pridnjestrovlje koje ne predstavlja, niti će predstavljati rizik za nju. Jedino tako će u ovom regonu biti stvorena zona stabilnosti", ističe predsednik Ševčuk u intervjuu za AFP.

20:00 - KIJEV: DEO POLICIJE NA STRANI SEPARATISTA

Prvi potpredsednik aktuelne ukrajinske vlade Vitalij Jarema izjavio je da je u Donjecku veoma složena situacija, kao i da su neki pripadnici policije u tom gradu ostali lojalni vlastima u Kijevu, dok su neki promenili stranu.

"Deo pripadnika policije u Donjecku, prešao je na stranu separatista", rekao je Jarema, prenela je ukrajinska agencija UNIAN.

21:43 - VESLI KLARK: POTREBNA POMOĆ ZA UKRAJINSKU VOJSKU

Bivši komandant NATO, penzionisani general Vesli Klark, koji je komandovao napadom na SR Jugoslaviju 1999. godine, ocenio je da su ukrajinskoj vojsci hitno potrebni panciri, optičke sprave za noćno osmatranje, komunikaciona oprema i avionsko gorivo za odbranu od eventualnog ruskog napada.

Klark i bivši savetnik sekretara odbrane Filip Kerber posetili su nedavno Ukrajinu na poziv vlasti u Kijevu i tamo se sastali sa aktuelnim političkim i vojnim rukovodstvom.

Kako su Klark i Kerber naveli u svojoj analizi koju je objavio "Njujork tajms" Ukrajini su potrebni borbeni avioni, protivtenkovske i protivavionske rakete, ali i pomoć u "neubojitoj" opremi, jer je ukrajinska armija "ranjiva" i nesposobna za modernu borbu u vazduhu i na 1.000 kilometara dugačkom graničnom "frontu".

22:17 - RUSKO MINISTARSTVO KRITIKOVALO STAVOVE SAD

Rusko ministarstvo inostranih poslova izdalo je danas saopštenje u kojem oštro kritikuje američku procenu situacije u Ukrajini. SAD pokušavaju da drugim zemljama sveta nametnu iskrivljenu sliku događaja na jugoistoku Ukrajine, stoji u tom saopštenju, koje prenosi Itar-Tas.

U komentaru ruskog ministarstva se naglašava da teza Vašingtona kako je privremena ukrajinska vlada odana zaštiti prava svih nacionalnosti u zemlji "ne pije vodu". Ne može se zanemariti ono što je očigledno - da je rusofobična, antisemitska partija Svoboda, koju predvodi Oleg Tjagnibok dobila nekoliko ministarskih mesta u ukrajinskoj vladi, kao i mesto vrhovnog tužioca Ukrajine.

Ključna stvar nije poigravanje činjenicama, nego uporan nedostatak želje ili sposobnosti da se sagleda realnost, ističe se u saopštenju pomenutog ruskog ministarstva.22:49 - KRAMATORSK: UKRAJINSKI VOJNICI PUCALI NA POBUNjENIKE

Najmanje trojica pobunjenika ranjena su danas u Kramatorsku, u Donjeckoj oblasti na jugoistoku Ukrajine, kada su ukrajinski vojnici otvorili vatru na njih sa pešadijskog borbenog vozila, javila je ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na izjavu jednog pristalice federalizacije. Prema rečima sagovornika ruske agencije, u oblasti Pčelkino kod Kramatorska, pobunjenici su automobilom pokušali da preseku kolonu od nekoliko borbenih vozila koja su se uputila ka aerodromu, koji su juče zauzeli ukrajinski vojnici, posle čega su ukrajinski vojnici otvorili vatru. Dvojica ranjenih ustreljeni su u noge, a jedan u rame, i njima je pružena lekarska pomoć.

Ukrajinske agencije izveštavaju da "separatisti konstantno provociraju ukrajinske vojnike" kod vojnog aerodroma u Kramatorsku.23:07 - GRUŠKO: MERE NATO-A U SUPROTNOSTI SA DEESKALACIJOM

Nove mere na pojačavanju vojnih aktivnosti NATO na kopnu, moru i u vazduhu u Baltičkom regionu i istočnom Mediteranu koje je najavio generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen su, u suprotnosti sa deeskalacijom tenzija u Ukrajini, ocenio je stalni ruski predstavnik pri NATO Aleksandar Gruško.

"Kako možemo da sudimo iz njegovih (Rasmusenovih) objašnjenja, u interesu je odbrane, odvraćanja i deeskalacije. Pitanje je od koga će to NATO da brani sebe i koga će to da odvraća. Ne samo da ove mere nisu usaglašene sa svrhom deeskalacije - očigledno se odnosi na Ukrajinu - već su one očigledno u suprotnosti", rekao je Gruško novinarima, javila ruska agencija Itar Tas s.