Mađarska: Orban i FIDES ubedljivo pobedili

Agencije

nedelja, 06. 04. 2014. u 20:58

Мађарска: Орбан и ФИДЕС убедљиво победили
U Mađarskoj održani parlamentarni izbori aktuelni premijer Viktor Orban proglasio pobedu. Njegova partija Fides bi mogla da osvoji 139 od 199 mesta u parlamentu

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je noćas pobedu svoje stranke Fides na parlamentarnim izborima, ističući da su rezultati glasanja pokazali da Mađarska predstavlja najujedinjeniju naciju u Evropi.

Orban je rekao da su rezultati izbora potvrda politike njegove vlade stvaranja radnih mesta, podržavanja porodice i borbe za nacionalni suverenitet.

"Ovo nije neka nevažna pobeda. Ostvarili smo veliku pobedu, čiji značaj noćas još ne možemo da shvatimo", naglasio je Orban, obraćajući se okupljenima u sedištu njegove partije desnog centra Fides, prenela je agencija Rojters.

Orban je kazao da su glasači rekli "ne" mržnji i "ne" napuštanju Evropske unije.

"Oni su potvrdili da je mesto Mađarske u EU, ali samo ako ima jaku nacionalnu vladu", rekao je Orban.

Rezultati na osnovu 71 odsto prebrojanih glasova pokazuju da bi Fides partija mogla da osvoji 135 od 199 mesta u parlamentu, savez levičara, predvođen socijalistima, 39, a desničarska stranka Jobik 25 mesta.

Poslanik Fidesa Đerđelj Đuljaš rekao je državnoj televiziji da će ta partija imati većinu u budućem parlamentu.

"Na osnovu razlika među partijama, sada možemo zasigurno da kažemo, da će, prvi put od promene režima, vlada desnog centra imati dva uzastopna mandata", rekao je Đuljaš.

"Za sada još ne vidimo tačne razmere naše izborne pobede, ali je, u svakom slučaju, jasno da će alijansa Fides-Hrišćanske demokrate, imati više od 100 mesta, od 199, u sledećem, manjem parlamentu", naveo je Đuljaš.

Današnji parlamentarni izbori održani su posle ustavnih promena kojim je smanjen broj poslanika, a prvi put je glasanje omogućeno i Mađarima s dvojnim državljanstvom koji žive van matice i mogu da glasaju poštanskim putem.

I pre izbora bilo je gotovo sigurno da će Orbanov Fides osvojiti većinu, uprkos svojoj specifičnoj politici, koja je razgnevila Evropsku uniju i negativno se odrazila na strana ulaganja, a jedino pitanje bilo je da li će zadržati dvotrećinsku većinu koja toj stranci omogućava da menja ustav.

Međutim, mnogi Mađari - naročito na siromašnijem severoistoku zemlje – smatraju da im protekle četiri godine nisu donele poboljšanje kvaliteta života niti zaposlenje.

Levičarska alijansa koju predvodi socijalista Atila Mesterhazi obećala je da će smanjiti cene osnovnih prehrambenih namirnica i povećati mininalnu zaradu, ali ovaj savez ne uživa dovoljnu podršku usled unutrašnjih trvenja oko rukovodećih stranačkih položaja i korupcionaškog skandala.

Na izborima održanim pre četiri godine, Fides je sa 52,7 odsto osvojenih glasova imao dvotrećinsku većinu u parlamentu, a prema prvim pokazateljima sada to nije uspeo da ponovi. Ključno pitanje ovog glasanja bilo je da li će Fides zadržati dvotrećinsku većinu.

Izbori su održani posle ustavnih promena, kojima je smanjen broj poslanika, a prvi put je glasanje omogućeno i Mađarima s dvojnim državljanstvom nastanjenim van matice, a oni mogu da glasaju i putem pisma.

Orbanovom nacionalističkom tonu i udaljavanju od Evrope opozicija u ovom trenutku nema šta da suprotstavi, ocenio je u nedelju Radio Dojče vele i naveo da bleštavi bilbordi - sa kojih Orban poručuje da „Mađarska može bolje“, nemaju ništa sa socijalnom i ekonomskom svakodnevicom njegovih sunarodnika.

Konzervativac Orban i njegovi saradnici obećavaju budući uspeh i podsećaju da je pre četiri godine zemlja bila na ivici bankrota, a da sada privreda stabilno raste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije