Pet osoba, među kojima i egipatska novinarka, poginuli su u Kairu u sukobima policije i islamista koji protestuju zbog odluke bivšeg načelnika generalštaba egipatske vojske Abdela Fataha al-Sisija da se kandiduje za predsednika.

Pristalice svrgnutog predsednika Mohameda Morsija izašle su u petak na ulice Kaira, Aleksandrije i drugih egipatskih gradova da bi izrazili svoj bes prema Sisiju koji je pre devet meseci predvodio svrgavanje islamističkog lidera, javila je državna novinska agencija MENA.

Privatni egipatski list "Al-Dustur" je objavio na svom sajtu da je poginula njihova novinarka Majda Ašraf dok je izveštavala o sukobima u severnom predgrađu Kaira. Neimenovani bezbednosni zvaničnik izjavio je agenciji AFP da je Ašraf upucana u glavu.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je 11 ljudi povređeno, dodajući da je 79 Morsijevih pristalica uhapšeno jer su kod sebe imali "molotovljeve koktele" i petarde.

Policija je bacila suzavac na demonstrante u Aleksandriji, u Fajumu su izbili sukobi između Morsijevih pristalica i protivnika, a bezbednosne snage su morale da intervenišu.

Sisi je podneo je ostavku na mesto egipatskog ministra odbrane, dan nakon što je najavio da će se kandidovati za predsednika Egipta.

Sisi je u petak došao u civilnom odelu na sastanak vlade, koji se održava svake sedmice, da bi podneo ostavku.

General Sedki Sobi položio je zakletvu za novog ministra odbrane, dok je Mahmud Hegazi zamenio Sobija na mestu načelnika generaštaba egipatske vojske.

Objaljujući svoju kandidaturu na predsedničkim izborima u sredu u tv obraćnju, Sisi je obećao borbu protiv terorizma i obnavljanje uništene privrede, navodi AFP.

Popularni Sisi nema ozbiljnog protivnika na izborima i mnogi ga smatraju liderom koji je u stanju da uspostavi red posle više od tri godine nereda od izbijanja Arapskog proleća u kome je svrgnut Hosni Mubarak.