Jedan od lidera ukrajinskog ultra desničarskog pokreta "Desni sektor" Aleksandar Muzičko ubijen je u gradu Rovno, na zapadu Ukrajine. Generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Anders Fog Rasmusen izrazio je zabrinutost zbog jačanja ruskog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom.

09:10 - UBIJEN LIDER UKRAJINSKOG DESNIČARSKOG POKRETA

Jedan od lidera ukrajinskog ultra desničarskog pokreta "Desni sektor" Aleksandar Muzičko ubijen je u gradu Rovno, na zapadu Ukrajine, javljaju danas lokalni mediji.

Državljanin Ukrajine Aleksandar Muzičko, poznat pod imenom Saško Bili, bio je na međunarodnoj poternici zbog učestvovanja u napadima na rusku vojsku, prenela je agencija Itar Tass.Protiv njega je pokrenut krivični postupak, pošto su ruski istražitelji utvrdili da je ubio više od 20 ruskih vojnika.
Glavno odeljenje Ruskog istražnog komiteta u Federalnom distriktu Severnog Kavkaza je otvorilo krivični postupak protiv njega zbog formiranja naoružane grupe radi napada na ruske državljane i predvođenja bandom, rekao je portparol Ruskog istražnog komiteta Vladimir Markin.


11:14 - NATO ZABRINUT ZBOG VOJNOG PRISUSTVA RUSIJE NA GRANICI

Generalni sekretar Severnoatlantskog saveza (NATO) Anders Fog Rasmusen izrazio je danas zabrinutost zbog jačanja ruskog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom, ističući istovremeno da će vrata NATO-a ostati otvorena za nove članice nezavisno od politike Moskve.

"Vrlo mnogo smo zabrinuti zbog jačanja ruskog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom", rekao je Rasmusen, dodajući da Alijansa ima "sve potrebne planove za osiguranje efikasne zaštite saveznika", preneo je Rojters.

Rasmusen je na konferenciji za novinare posle razgovora sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem rekao da ta zapadna vojna alijansa razgovara sa Ukrajinom kako bi mogla da pojača podršku toj zemlji koja nije u NATO-u, navodi britanska agencija.

Itar-Tass preneo je iz Brisela Rasmusenove reči da politika Rusije neće uticati na odluku NATO-a o daljem širenju.

12:10 - RUSIJA ZAPOČELA VOJNU VEŽBU U SIBIRU

Vojska Rusije započela je danas u Sibiru vojnu vežbu svojih raketnih snaga, u jeku rasta napetosti između Moskve i Zapada zbog ruskog pripajanja Krima.

Portpal ruskih Strateških raketnih snaga rekao je da u petodnevnoj vojnoj vežbi učestvuje oko 10.000 vojnika u zapadnom sibirskom regionu Omsk i Orenburgu na južnom Uralu, što je više od 2.000 kilometara od granice Rusije i Ukrajine, prenela je agencija Rojters.

Početkom marta, Rusija je održala vojnu vežbu sa 8.500 vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, neposredno po zbacivanju proruskog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Kriza u Ukrajini izazvala je najveću konfrontaciju između Rusije i Zapada od završetka Hladnog rata, navela je britanska agencija.

12:25 - PRVO VLADA, PA KRIM

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da do formiranja nove Vlade u Srbiji nema nikoga ko bi mogao da iznese zvaničan stav države o dešavanjima u Ukrajini i na Krimu.

Ako naredne nedelje bude održana sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o situaciji na Krimu, mislim da Srbija neće moći da ima predstavnika koji bi mogao da iznese njen zvanični stav, rekao je Nikolić.

13:29 - DžIMI KARTER: PRIPAJANjE KRIMA RUSIJI BILO NEIZBEŽNO

Bivši američki predsednik Džimi Karter izjavio je danas da je pripajanje Krima Rusiji bilo neizbežno jer Moskva smatra to poluostrvo delom svoje teritorije i zato što veliki broj stanovnika Krima sebe smatra Rusima.

Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, međutim, ne treba dopustiti da ide dalje od Krima, istakao je Karter u emisiji voditelja Dejvida Letermana na tv kanalu NBC, prenela je agencija AP.

Karter je u emisiji podsetio na događaje iz 1979., kad je tadašnji sovjetski lider Leonid Brežnjev izvršio invaziju na Avganistan, nakon čega je američki ambasador u SSSR-u proglasio uvođenje embarga i povlačenje sa Olimpijskih igara iz Moskve 1980. godine.

"Mi smo posle toga počeli da naoružavamo borce za slobodu", naveo je Karter, dodajući da su time Rusi "uspešno zaustavljeni".

14:07 - MOSKVA UPUTILA NA KRIM 1.400 AGREGATA

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije i civilnu odbranu dopremilo je na Krim 1.400 pokretnih agregata za snabdevanje stanovništva strujom i važnih objekata, izjavio je danas u Simferopolju čelnik tog resora Vladimir Pučkov.

"Sa stručnjacima razrađujemo sva pitanja. Vrlo efikasno je postupilo čitavo republičko rukovodstvo i čelnici odgovarajućih službi", rekao je ruski ministar za vanredne situacije, prenela je krimska novinska agencija Kriminform.

Agencija podseća da je Ukrajina 24. marta počela sa redukovanim isporučivanjem električne energije na Krim, obaveštavajući vlasti u Simferopolju da se obavlja remont na jednom od tri voda kojim se struja doprema na poluostrvo.

Ukrajina je smanjila isporuku struje za 50 odsto, zbog čega su "Krimski energosistemi" uveli planska isključenja objekata sa napajanja.


16:11 - TIMOŠENKO PORIČE

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko priznala je na njenom nalogu na društvenoj mreži "tviter" da je razgovarala telefonom sa poslanikom Partije regiona u ukrajinskoj skupštini i bivšim zamenikom sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Nestorom Šufričem, ali tvrdi da je deo razgovora od 18. marta montiran, preneo je danas Interfaks.
"Razgovarali smo, ali o osam miliona Rusa u Ukrajini je montaža. Ja sam, zapravo, rekla: Rusi u Ukrajini su Ukrajinci. Pozdrav Federalnoj službi bezbednosti. Izvinite na psovanju", napisala je ona na svom blogu povodom snimka njenog razgovora sa Šufričem objavljenog na "Ju tjubu".
Interfaks navodi da je bivša premijerka upućivala psovke na račun Rusa, a da ženski glas sa dvominutnog snimka sličan njenom na Šufričevo podsećanje da u "Ukrajini ostaje osam miliona Rusa" odgovara da "na njih treba pucati iz atomskog oružja".
Šufrič na snimku govori da su on i njegov sin rezervni oficiri i da će u slučaju pogoršanja situacije "uzeti oružje i ići da brane zemlju", a takom razgovora čiji sadržaj su preneli ruski mediji i Timošenkova kaže da je spremna da "uzme automat i koka te vražje kacape (pogrdan šovinistički naziv za Ruse), zajedno sa njihovim rukovodiocem".

16:43 - EVROPSKI POSLANIK: SANKCIJE RUSIJI SAKATE EVROPSKU PRIVREDU

Sankcije Evropske unije protiv Rusije osakatile bi evropsku ekonomiju, ocenio je italijanski poslanik u Evropskom parlamentu Pino Arlaki, koji smatra da bi stav Unije trebalo da se razlikuje od američkog.

"Evropa ne bi trebalo da insistira na proširivanju sankcija. Te sankcije su nerazumne. U stvari, one su uperene protiv nas", rekao je italijanski član EP, a prenosi "Glas Rusije".

Arlaki veruje da se EU neće zalagati za dodatne sankcije, pošto "ima sve razloge da sarađuje sa Ruskom Federacijom, i za to nema prepreka".

17:15 - OBAMA: UPOREĐIVANjE KRIMA I KOSOVO BESMISLENO

Američki predsednik je izjavio da je sasvim besmisleno upoređivati "rusku aneksiju Krima" sa "borbom Kosova za nezavisnost", preneo je AFP.

"Kada čujem poređenje (Krima) s Kosovom, to je nešto što apsolutno nema smisla", rekao je Obama, navela je francuska agencija.

Obama je, na zajedničkog konferenciji za novinare s holandskim premijerom Markom Ruteom u Hagu gde je održan Nuklearni samit, rekao i da su SAD zabrinute zbog daljeg ruskog ulaska u Ukrajinu.

Američki predsednik smatra da će to biti loš izbor za ruskog predsednika Vladimira Putina i da je drugi put dostupan Rusiji, prenela je američka agencija AP.

18:15 - UKRAJINA NEĆE BITI NUKLEARNA SILA

Ukrajina ne namerava da ponovo postane nuklearna sila  poručio je direktor odseka u Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine jevgenij Perebeinos.

18:17 - PETICIJA ZA UJEDINjENjE ALjASKE I RUSIJE

Više od 22.000 ljudi potpisalo je peticiju na sajtu Bele kuće za secesiju Aljaske od SAD i njeno prisajedinjenje Rusiji, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Peticija pod nazivom "Vratiti Aljasku Rusiji" podseća da su Rusi prvi naselili ovaj region. Aljaska je bila ruska kolonija do 1867. godine kada ju je ruski car Aleksandar II prodao Sjedinjenim Američkim Državama za 7,2 miliona dolara što bi danas bilo 120 miliona dolara.

Ukoliko peticija, koja je pokrenuta 21. marta, prikupi 100.000 potpisa za mesec dana, administracija predsednika Baraka Obame biće u obavezi da odgovori na zahtev.


18:21 - KRIM I SEVASTOPOLj DOBIJAJU TUŽILAŠTVA

Glavni tužilac Rusije Jurij Čajka izdao je danas nalog da se formiraju tužilaštva republike Krim i grada Sevastopolja u okviru sistema ruskog tužilaštva, saopštila je danas zvanična predstavnica Glavnog tužilaštva Marina Gridnjeva.

Itar-Tas s prenosi da će ukupno na Krimu biti formirana 22 teritorijalna tužilaštva, a nalogom je predviđeno formiranje Krimskog tužilaštva za praćenje poštovanja zakona u kazneno-popravnim ustanovama, kao i oblasnih tužilaštava za zaštitu prirodne sredine u Simferopolju i Kerču.

U Sevastopolju će biti formiran aparat tužilaštva grada i četiri teritorijalna tužilaštva gradskih rejona i oblasno tužilaštvo za zaštitu prirodne sredi.
Pored toga, u okviru Južnog saobraćajnog tužilaštva biće formirani Kerčenski, Krimski i Sevastopoljski ogranci. Za vršioca dužnosti tužioca Krima imenovana je Natalija Poklonska a Sevastopolja Igor Ševčenko.

19:12 - ITALIJANSKI POSLANIK U EP:EVROPA DA PRIZNA OTCEPLjENjE KRIMA

Evropa bi trebalo da prizna otcepljenje Krima od Ukrajine kao što je nekada priznala nezavisnost Kosova od Srbije, rekao je italijanski poslanik u Evropskom parlamentu Pino Arlaki.

"Podržali smo otcepljenje Kosova od Srbije čak i kada su na Kosovu bile trupe. A one su i dalje tamo. Deset hiljada vojnika NATO-a trenutno je bazirano na Kosovu. Reći da je krimski referendum nevažeći zbog toga što su na Krimu bile ruske trupe je smešno", dodao je Arlaki agenciji Itar-Tass.

19:36 - KIJEV: RUSKE TRUPE NAPALE POSLEDNjI UKRAJINSKI BROD NA KRIMU

Ruske trupe izvele su danas juriš i na poslednji brod na kojem se vijorila ukrajinska zastava na crnomorskom poluostrvu Krim, rekao je portparol ukrajinskog Ministarstva odbrane Vladislav Seleznjov.

Juriš na brod "Čerkasi" izveden je dan nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad brodom "Konstantin Olšanskij" koji je, kao i "Čerkasi", bio blokiran ruskim brodovima na jezeru Donuzlav u zapadnom delu Krima, navodi se u saopštenju koje je Seleznjov objavio na svom nalogu na Fejsbuku.

19:52 - PRIDNjESTROVLjE TVRDI DA JE OBORILO UKRAJINSKI DRON

Zvaničnici Pridnjestrovlja saopštili su da su njihove bezbednosne službe oborile bespilotnu letelicu, koja je, kako se veruje, došla iz Ukrajine da bi sprovela izviđačku misiju.

"Kao rezultat mera koje je preduzela pridnjestrovska strana, dron je onesposobljen", navela je bezbednosna služba u saopštenju i dodala da je dron sprovodio video-nadzor pre nego što je u nedelju pogođen.

20:03 - POMOĆ MMF UKRAJINI 20 MILIJARDI DOLARA

Ministar finansija Ukrajine Aleksandr Šalpak izjavio je da bi njegova zemlja mogla da dobije između 15 i 20 milijardi dolara pomoći od MMF.


20:27 - U SEVASTOPOLjU RASPUŠTENE JEDINICE ZA SAMOODBRANU

Samoproglašeni lider krimske luke Sevastopolj Aleksej Čali je raspustio prorusku paravojnu formaciju i pozvao je njene pripadnike da se razoružaju u skladu sa ruskim zakonom. Čali, koji obavlja dužnost lidera oko mesec dana, potpisao je dekret o raspuštanju "narodnih jedinica za saoodbranu" koje više "nisu potrebne".

"Revolucija je završena. Mi počinjemo da živimo u skladu sa ruskim zakonima koji predviđaju odgovarajuće posledice za nezakonite postupke", izjavio je Čali u televizijskom obraćanju komandantima tih jedinica. Međutim neki komandanti su protiv ovog poteza i za sutra planiraju protest.

20:34 - RUSIJA: NESPOSOBNA VLADA UKRAJINE UGROŽAVA NUKLEARNE OBJEKTE

Ruska delegacija na Nuklearnom bezbednosnom samitu u Hagu ocenila je da su ukrajinska nuklearna postrojenja ugrožena zbog nesposobnosti nove Vlade u Kijevu, a ne zbog Rusije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Reagovanje je usledilo kao odgovor na optužbe predstavnika Ukrajine na samitu koji su tvrdili da Rusija navodno ugrožava nuklearna postrojenja u Ukrajini i zatražili stranu pomoć u cilju njihove zaštite, prenose agencije.


21:09 - JAROŠ PRETI ZBOG UBISTAVA MUZIČKOG

Dmitrij Jaroš, vođa "Desnog sektora", izjavio je da će se osvetiti zbog ubistva "aktiviste"  Aleksandera Muzička, koji je poginuo u pucnjavi sa snagama bezbednosti Ukrajine.  On je rekao i da je ovo ubistvo nezakonito i da preti stabilnosti Ukrajine.

21:27 - KIJEV ZABRANIO PRENOŠENjE RUSKIH TV KANALA

Kijevski sud  odlučio je da suspenduje prenos ruskih tv kanala na teritoriji Ukrajine, a na osnovu tužbenog zahteva Nacionalne televizije Ukrajine.

22:51 - RUSIJA: SAD I EU KRATKOVIDE PREMA NACISTIMA U UKRAJINI

Predstavnik ruskog ministarstva spoljnjih poslova na 25. zasedanju Saveta UN za ljudska prava izjavio je danas da su EU i SAD kratkovide u svom pristupu prema ultranacionalistima u izvršnoj vlasti u Ukrajini. Ovaj pristup je teško objasniti, rekao je Roman Kašajev koji predvodi rusku delagaciju na zasedanju. Kašajev je kazao da uspon neonacizma u Evropi prerasta u teror ekstremne desnice, prenosi Itar-Tass.

Zabrinuti smo zbog očiglednog nedostatka pažnje SAD i EU kada se radi o prisustvu ultranacionalističkih snaga u izvršniim organima vlasti u Ukrajini, rekao je ruski diplomata.

"Njihovu kratkovidost je teško objasniti i ona očigledno ima veze sa njihovom fasciniranošću geopolitičkim igrama", istakao je on.

23:00 - NORVEŠKA DO MAJA SUSPENDOVALA VOJNE AKTIVNOSTI SA RUSIJOM

Ministarstvo odbrane Norveške suspendovalo je sve vojne aktivnosti sa Rusijom do kraja maja ove godine. Norveška mornarica neće učestvovati u pomorskoj vojnoj vežbi "Severni Orao", a odložena je poseta ruskog ministra odbrane Sergeja Šojguje, koja je bila zakazana za april.

Međutim Norveška se nada da će zadržati saradnju sa Rusijom u oblastima kao što su potraga i spasavanje, pomorska bezbednost, kao i Obalska straža i granična saradnja.

23:09 - RUSKO-AMERIČKA POSADA LANSIRANA U KOSMOS

Svemirska posada u kojoj su dva ruska i jedan američki kosmonaut, krenula je danas ruskom raketom "Sojuz" ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici, javile su zapadne agencije, a AFP napominje da se saradnja dve države u tom domenu nastavlja uprkos diplomatskom sporenju zbog Ukrajine.

00:04 - RUSKE JEDINICE U PRIDNESTROVLjU ZAPOČELE MANEVRE

Ruske jedinice stacionirane u Pridnestrovlju započele su manevre. Visoko komandanti NATO zabrinuti su, da bi Rusija, posle Krima, mogla da prisajedini i Pridnestrovlje.

Prema izvorima iz Ruske vojske  jedinice izvode antiterorističke vežbe. Kako je rekao ruski pukovnik Oleg Kočetkov vojska u Pridnestrovlju vežba odbranu od napada na kasarne.

00:16 - ROSTEH: ODUSTAJEMO OD KANAĐANA PRELAZIMO NA ERBAS

Sankcije koje je uvela Kanada i koje su pogodile zajedmički posao sa kompanijom "Bombardijer" na avionu Q- 400 neće imati finansijki efekat za rusku stranu.

Ta nas snakcije su i očekivane i neočekivane, tako da će zajednički projekat sa Bombardijerom biti suspendovan do daljnjeg rekao je, na SIDAE 2014. (Izložba vojne i kosmičke opreme), Dmitrij Šugaev, zamenik direktora Rosteh- a. On je naglasio da još nije bilo značajnog ulaganja ruske strane i da se razmatra saradnja sa Erbasom.