Ruske trupe danas su preuzele kontrolu nad novom ukrajinskom vojnom bazom na Krimu i tom prilikom su koristili šok bombe i vezali ruke ukrajinskim vojnicima, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ruski vojnici napali su pomorsku bazu u Feodosiji, na zapadu Krima, u ranim jutarnjim časovima koristeći oklopne transportere i šok bombe, napisao je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane za Krim Vladislav Seleznjov, prenela je agencija AFP.

Rusija je prošle sedmice pripojila svojoj teritoriji Krim, uprkos protivljenju međunarodne zajednice.

Pratite iz minuta u minut vesti iz Ukrajinie.....09:35 - KERI SE NADA SARADNjI

 Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas da se nada da situacija oko Krima neće uticati na saradnju sa Rusijom na međunarodnim naporima na uništavanju sirijskog hemijskog oružja.

" Sve što mogu reći jeste da se nadam da će ista motivacija koji je rukovodila Rusiju da bude partner u ovim nastojanjima i dalje postojati", rekao je novinarima Keri u Hagu, gde će prisustvovati hitno sazvanom samitu Grupe sedam (G7).

Vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada pristala je da uništi svoj arsenal hemijskog oružja, posle hemijskog napada kod Damaska kada je ubijeno na stotine ljudi, prošle godine, prenela je agencija Rojters.

Keri je dodao da su SAD spremne, da ukoliko Sirija hoće, "mogli da pređu u brže" rešavanje pitanja tog oružja.

Sastanak G7 u Hagu je priliku da razgovaraju evropski lideri sa američkim predsednikom Barakom Obamom o odgovoru Zapada na rusku aneksiju Krima i mogućem isključenju Rusije iz te organizacije.


10:52 - NA KRIMU RUBLjA U ZVANIČNOJ UPOTREBI

Na Krimu je danas počela zvanična upotreba ruske rublje, preneo je Itar tasi.

U nacionalnoj valuti Rusije obračunavaju se sva plaćanja, ako je jedna od strana rezident Rusije.

Neki objekti, među kojima hoteli i restorani, počeli su da primaju rublju i pre 24. marta. U prodavnicama Krima pojavile su se dvojne cene, u rubljama i grivnama, po utvrđenom kursu od 3,8 rubalja za jednu grivnu.

Dvojne cene su naročito prisutne kod robe čija je vrednost iznad 1.000 grivni (95 dolara).

U skladu sa zakonom o priključivanju Krima Rusiji, kao valuta na teritoriji te republike i grada Sevastopolja utvrđena je ruska rublja.

Do 1. januara 2016. godine biće dozvoljena upotreba nacionalne valute Ukrajine - grivne, u kojoj će moći da se obavljaju obračuni u gotovinskom i bezgotovinskom vidu.

Posle tog datuma rublja će postati jedina zakonska valuta na poluostrvu Krim, podseća Itar tas.

11:49 - NA KRIMU NEMA VIŠE VOJSKE LOJALNE UKRAJINI

Svi vojnici lojalni Ukrajini napustili su svoje baze na Krimu, izjavio je danas zamenik premijera krimske vlade Rustam Temirgalijev.

Svi ukrajinski vojnici su ili prešli na rusku stranu ili napustili teritoriju Krima", rekao je Temirgalijev Itar Tas su.

Ranije danas Savet za nacionalnu bezbednost Ukrajine (SNBU) naložio je Ministarstvu odbrane da sprovede dislokaciju vojnih jedinica stacioniranih na Krimu, izjavio je vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika i predsednik parlamenta Aleksandar Turčinov.

Turčinov je rekao i da je Savet naložio vladi da evakuiše porodice vojnika kada su izloženi realnoj pretnji po život i zdravlje, prenele su ukrajinske agencije.

Vladi je naloženo da smesti članove vojnih porodica na kontinentalnom delu Ukrajine.

"Vladi je poručeno da osigura smeštaj svima koji moraju da napuste svoje kuće pod pritiskom okupatora", rekao je Turčinov, a prenela je agencija UNN.

Turčinov je rekao na konsultativnom sastanku SNBU da su tokom noći, dodaje agencija, "nastavljene provokacije okupatorske vojske Rusije protiv jedinica Oružanih snaga Ukrajine".

Prema njegovim rečima, izvršen je desant na jedinice mornaričke pešadije kod grada Feodosije.

12:13 - ŠOJGU NA KRIMU

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu doputovao je danas na Krim u sklopu posete Južnom vojnom okrugu, prenose ruski mediji.

Šojgu je prvi ruski zvaničnik koji je posetio Krim otkako je stanovništvo na referednumu 16. marta glasalo za pripajanje Rusiji, a zvanična Moskva ubrzo zatim to i potvrdila.

Ruski ministar, inače blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, obišao je sedište Crnomorske flote u Sevastopolju, a sastao se i da krimskim premijerom Sergejem Aksjonovom, predsednikom parlamenta Vladimirom Konstantinovom i gradonačelnikom Sevastopolja Aleksejem Čalimom.

12:42 - SVE VIŠE IZBEGLICA IZ UKRAJINE

Na Krim svakodnevno pristiže više od 200 izbeglica iz Ukrajine, izjavio je danas prvi potpredsednik krimske vlade Rustam Temirgalijev.

"Građani Ukrajine svakodnevo prelaze granicu Krima sa Ukrajinom sa molbom da dobiju rusko državljanstvo i da ostanu da žive na Krimu. Prosečno dnevno bude registrovano više od 200 izbeglica", izjavio je Temirgalijev.

On je dodao da je sa predsednikom Ministarskog saveta Krima razmatrao mogućnost izgradnje baze za prijem izbeglica iz Ukrajinem, prenosi Itar-Tas s.

Po rečima Temirgalijeva, iz Ukrajine je na teritoriju Krima do sada prešlo više od hiljadu ljudi.

"S obzirom na toliki broj izbeglica, već danas moramo da izaberemo način na koji ćemo za žitelje Ukrajine koji napuštaju svoju zemlju stvoriti socijalne i životne uslove", naglasio je Termigalijev.

Po njegovim rečima, postoji plan za smeštanje izbeglica u međunarodni dečiji centar "Artek".12:45 - OBAMA: UJEDINjENI U PODRŠCI UKRAJINI

SAD i Evropa su "ujedinjeni u nametanju Rusiji cene za njene postupke" u Ukrajini, izjavio je danas američki predsednik Barak Obama.

"Evropa i Amerika su ujedinjeni u našoj podršci ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu", rekao je Obama nakon razgovora sa holandskim premijerom Markom Rutom pred odlazak u Hag, na hitno sazvanom sastanku Grupe sedam (G7) zbog ruske aneksije Krima, prenela je agencija AFP.

Međutim Obama, pokušava da koristi, svoj jednonedeljni put, da se "lično" ponovo poveže ne samo SAD sa Evropom, već i sa Azijom, Bliskim istokom i svim strateški ključnim regionima.

AP dodaje da je holandski premijer rekao da pokušaj Rusije da anektira Krim "očigledno kršenje međunarodnog prava".

"Prisustvo toliko mnogo stranih lidera u Holandiji, ove nedelje, predstavlja važnu priliku za međunarodnu zajednicu da razgovaraju o toj temi, kao i drugih gorućim pitanjima koja utiču na naš zajednički interes'', rekao je Rute.

Obama je dodao da je sa holandskim premijerom razgovarao o trgovini, klimatskim promenama, sirijskom hemijskom oružju i drugim pitanjima.

Američki predsednik će se danas sastati i sa kineskim predsednikom Sji Đinpingom na marginama Samita o nuklearnoj bezbednosti u Hagu.

Obama je planirao zajednicki sastanak za sutra sa japanskim premijerom Šinzo Abeom i južnokorejskim predsednikom Park Geun-hjeom, pre susreta sa prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata, princom Mohamedom bin Zajedom.

12:58 - POZIV RUSIMA DA LETUJU NA KRIMU

Prvi potpredsednik vlade Krima Rustam Temirgalijev predložio je danas Rusima da ovog leta zamene odmor u Egiptu i Turskoj za Krim.
On je uveren da turistička sezona neće propasti i da će veliki broj Rusa ove godine odustati od putovanja u Egipat, Tursku i druge udaljene destinacije u korist Krima, preneo je Itar tas pozivajući se na novinsku agenciju Krima Kriminform.
"To bi bio patriotski gest mnogih Rusa", smatra prvi potpredsednik vlade.
Temirgalijev je dodao da očekuje da ove godine većina smeštajnih kapaciteta bude popunjena sto odsto.
Prema podacima lokalnih vlasti, godišnje se na Krimu odmara u proseku pet do šest miliona ljudi. Od toga su prethodnih godina nešto više od dva miliona bili Rusi, a ostalo turisti iz Ukrajine.
Sada vlasti aktivno rade na programu privlačenja turista u taj region, rekao je Temirgalijev. Uglavnom se radi o tome da ruske kompanije zakupljuju kapacitete na Krimu u periodu od 1. maja do 1. oktobra 2014. godine.


14:39 - NORMALIZOVANO SNABDEVANjE STRUJOM NA KRIMU

Snabdevanje električnom energijom na Krimu danas je potpuno obnovljeno u svim naseljima, saopštila je kancelarija krimskog ministarstva za vanredne situacije.

"Od pet ujutro, snabdevanje strujom u krimskim naseljima potpuno je obnovljeno, kritični infrastrukturni objekti normalno rade", navelo je ministarstvo, prenela je ukrajinska agencija Ukrinform.

Pojedini delovi Krima i glavnog grada Simferopolja su u nedelju uveče ostali bez električne energije zbog tehničkih problema u glavnim linijama, navodi agencija Ukrinform.

Prvi potpredsednik vlade Krima Rustam Temirgalijev izjavio je u nedelju da je Ukrajina za 50 odsto smanjila snabdevanje tog poluostrva električnom energijom.

Poluostrvo Krim snabdeva se strujom i vodom iz Ukrajine.


17:01 - NA SAJTOVIMA PREDSEDNIKA, VLADE I PARLAMENTA KRIM U RUSIJI

Krim je od danas uvršten u geografske karte objavljene na zvaničnim internet-stranicama predsednika, vlade i parlamenta Rusije, javili su ruski elektronski mediji.

Krim se pojavio i na interaktivnoj karti objavljenoj na sajtu Glavnog tužilaštva Rusije, kao Krimski Federalni Okrug, javila je agencija RIA Novosti, dodajući da tužilaštvo namerava da zaposli službenike tužilaštava Krima i Sevastopolja.

Itar-Tas su je u Federalnoj službi državne registracije, katastra i kartografije rečeno da će posle završetka potrebnih pravnih procedura predviđenih Ustavom, pristupiti izradi i izdavanju nove karte Ruske Federacije uz uzimanje u obzor promene statusa Krima i Sevastopolja.

"Nove karte biće izrađene u najkraćem roku, nakon što se dobije odgovarajući nalog i izdvoje sredstva za te ciljeve", rečeno je u toj službi.

Ruska državna agencija navodi da obično za rad na izradi i obnavljanju topografskih karata i planova treba između jedne i tri godine, ali da u slučaju hitnog naloga karta može biti izrađena i za nekoliko meseci.


17:42 - PREUZETA KONTROLA NAD BRODOM "KONSTANTIN OLŠANSKI"

Ruske snage zauzele su danas ukrajinski desantni brod "Konstantin Olšanski" koji se nalazi u jezeru Donuzlav, na zapadu Krima, javio je Frans pres.

Ukrajinska agencija Ukrinform prenela je izjavu portparola ukrajinskog Ministarstva odbrane Vladislava Seleznjova da je posada tog broda aktivirala dimne bombe u samoodbrani.

"Na gornjoj palubi kreću se nepoznati naoružani ljudi, a posada se zabarakadirala u delovima broda", rekao je on.

18:02 - BELA KUĆA ZABRINUTA

Bela kuća je "veoma zabrinuta zbog potencijalne eskalacije" nakon što je Rusija poslala vojsku na granicu sa Ukrajinom, izjavio je bliski saradnik američkog predsednika Baraka Obame.

"Mi pomno pratimo razvoj situacije i verujemo da Rusija može mnogo toga da izgubi ako dođe do bilo kakve eskalacije", rekao je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Ben Rouds novinarima.

20:25 - LAVROV: SAD DA POŠTUJU REZULTATE REFERENDUMA

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je danas na sastanku u Hagu pozvao američkog državnog sekretara Džona Kerija da poštuje rezultate referenduma na Krimu i istakao da delovanje radikala u Ukrajini mora da bude zaustavljeno, kao i da njima ne treba dopustiti učešće u političkom životu te zemlje.

Lavrov je nakon sastanka sa Kerijem, održanom na marginama Samita o nuklearnoj bezbednosti u Hagu, naveo da Rusija i SAD zastupaju zajedničko gledište da bi Kijev trebalo da sprovede ustavne reforme, prenela je agencija Itar-Tas s.

"Razgovarali smo o potrebi da zatražimo od vlasti u Kijevu da preduzmu ustavne reforme koje bi uzele u obzir interese svih regiona Ukrajine", rekao je šef ruske diplomatije.


22:29 - G7 UPOZORILA MOSKVU NA NOVE SANKCIJE, SAMIT U JUNU U BRISELU

Lideri članica Grupe sedam najrazvijenijih svetskih privreda (G7) danas su u Hagu objavili kako su spremni da intenziviraju sankcije protiv Rusije, ako zvanična Moskva ne preduzme mere za ublažavanje krize u Ukrajini.

"Spremni smo da dodatno intenziviramo mere, uključujući koordinisane sankcije koje će imati veći uticaj na rusku privredu, u slučaju da Rusija nastavi da utiče na eskalaciju krize", navodi se u zajedničkom saopštenju G7 sa samota u Hagu, prenela je agencija AFP.

"Diplomatski putevi za smirivanje situacije ostaju otvoreni i mi apelujemo na rusku vladu da ih sledi", stoji u saopštenju G7, a Moskva se poziva da pregovara sa Ukrajinom i "iskoristi ponude međunarodnog posredovanja".

Lideri G7 su ocenili da je rusko ponašanje nije u skladu sa zajedničkim uverenjima i zajedničkom odgovornošću Grupe.

Oni su doneli odluku da se, kako je rekao jedan neimenovani francuski diplomatski izvor, sastanu na samitu G7 u Briselu u junu, umesto da dođu na planirani sastanak G8 sa Rusijom u Sočiju.

Predsednik Evropskog saveta, Herman van Rompej, potvrdio je u poruci na Tviteru da će se G7 sastati u junu u Briselu.

Zapadne zemlje i Japan su objavili da suspenduju svoje učešće u Grupi osam najrazvijenijih svetskih privreda, sve dok Rusija "ne promeni svoje ponašanje" i dok se ne stvore uslovi za smislenu razmenu mišljenja u okviru G8.

"Ostajemo čvrsti u svojoj podršci narodu Ukrajine, koji nastoji da obnovi jedinstvo, demokratiju, političku stabilnost i ekonomski prosperitet svoje zemlje", stoji u saopštenju G7.