Sajber rat u Ukrajini, oboreni sajtovi NATO

Novosti online

15. 03. 2014. u 08:47

Najmanje dve osobe poginule u sukobima u Harkovu. Iznad Krima Rusi oborili bespilotnu letelicu vojske SAD

Pripreme za održavanje referenduma na Krimu. Pokušaji elektronskog ometanja ruskih satelitskih kanala iz Ukrajine. Američka bespilotna letelica oborena iznad Kirma. Više od polovine Tatara spremno da podrži referendum na Krimu. Ukrajina hoće da izađe iz ZND. Bez rezultata nove runde razgovora Lavrova i Kerija. Rusija najavila veto na rezoluciju SAD kojom bi referendum o nezavisnosti Krima bio proglašen nelegalnim.Situaciju u Ukrajini pratite sa nama iz časa u čas


Pročitajte i:U HARKOVU UHAPŠENO OKO 30 EKTREMISTA

U Harkovu je uhapšeno oko 30 ekstremista zbog noćašnjih sukoba u kojima su dve osobe poginule a najmanje dve povređene. Operacija hapšenja ekstremista iz radikalne organizcaije Desni sektor, koji su se sukobili sa lokalnim aktivistima u Hakrovu je završena, izjavio je danas šef policije za region Harkova Anatolij Dmitrijev.

Oko 30 ekstremista je uhapšeno i policija sada pokušava da utvrdi njihov identitet jer sa sobom nisu imali pasoše, dodao je on, preneo je Itar Tass.

U sukobima lokalnih aktivista i ekstremista koji su došli iz zapadnog dela zemlje, dve osobe su poginule i najmanje dve su povređene, potvrdio je gradonačelnik Harkova.

Ruska agencija je navela da su ekstremisti pucali iz automatskih pušaka, sa prozora zgrade koja je sedište Desnog sektora, i da su se čule eksplozije šok bombi i molotovljevih koktela koji se bacani sa drugog sprata zgrade.


POKUŠAN ELEKTRONSKI NAPAD NA RUSKE TV SATELITE IZ UKRAJINE

Ruske vlasti potvrdile su da je bilo pokušaja elektronskih napada na ruske stelitske tv stanice, sajtove državnih organa i Narodne banke Rusije.  Ometanje je došlo iz zapadne Ukrajine, a rusko ministarstvo za telekomunikacije je upozorilo da će osobe koje su to pokušale snositi posledice.

UKRAJINA IZLAZI IZ ZND

Partija "Baktivščina" koju u Vrhovnoj Radi Ukrajine predvodi bivši ministar spoljnih poslova Boris Tarasjuk, predložila je da se ukine sporazum o priključivanju Ukrajine Zajednici nezavisnih država (ZND) koja je nastala posle raspada SSSR.

SEVASTOPOLJ: POKUŠALI DA UZMU PAKET SA PANCIRIMA I POLICIJSKIM ŠTITOVIMA

Policija u Sevastopolju je uhapsila dvojicu muškaraca koji su pokušavali da se na pošti podignu paket sa pancirima i štitovima policije javila je lokalna policija.

Jedan je rekao da očekuje medicinsku pošiljku, a drugi  nije mogao da da objašnjenje.

Policija je, takođe, pronašla i pancire i štitove u pres centru u kancelarijama promajdanskih Internet novina.

SIKORSKI NAJAVLJUJE SANKCIJE PROTIV RUSIJE

Ministar inostranih poslova Poljske Radislav Sikorski najavio je mogućnost da od ponedeljka Rusiji budu uvedene sankcije. „Mi razmatramo različite opcije. Ako se ne preduzme ništa u pravcu deeskalacije i referendum u nedelju bude održan, kao što je najavljeno, onda ćemo u ponedeljak na Savetu EU u Briselu predstaviti listu sankcija“, objasnio je on bečkom nedeljniku „Profil“.

Sikorski je, takođe, kritikovao bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera. „Sramno je za jednog bivšeg nemačkog kancelara da bude zaposlen u Gaspromu.


RUSKA ARMIJA PRIMA U SVOJE REDOVE VOJNIKE SA KRIMA

Ruska vojska će u svoje redove primiti ukrajinske vojnike stacionirane na Krimu i u Sevastopolju u slučaju da ove teritorije odluče da se prisajedine Ruskoj Federaciji.


EKSPERT: NE POSTOJI PRAVO NA SECESIJU

Austrijski ekspert za međunarodno pravo Franc Lajdenmiler ocenio je da se Kosovo i Krim mogu porediti samo na formalnom nivou, te podvukao da ne postoji pravo na secesiju i nezavisnost, već samo "moralno pravo", kao u slučaju Kosova.Prema njegovim rečima, treba praviti razliku između formalnog i materijalnog nivoa.

“Na formalnom se Kosovo i Krim mogu uporediti, jer je u oba slučaja postojala težnja ka otcepljenju. Na Kosovu je Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) pokušala da nasilno izdejstvuje odvajanje”, ukazao je Lajdenmiler u izjavi bečkom dnevniku “Standard”. On je dodao da na materijalnom nivou postoji jedna "odlučujuća razlika", a to je da na Krimu nema tlačenja ruskog stanovništva.

„U slučaju Kosova su delovi međunarodne zajednice i NATO argumentovali da se mora sprečiti genocid nad Albancima. NATO je znao da je nelegalno, ali je svoju intervenciju okarakterisao kao humanitarnu, i ona je na kraju vodila ka otcepljenju Kosova, i to je odlučujuća razlika”, objasnio je austrijski ekspert.


JACENJUK:21. MARTA POLITIČKI DEO SPORAZUMA UKRAJINA-EU

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je da bi politički deo Sporazuma o asocijaciji između Ukrajine i Evropske unije mogao biti potpisan naredne sedmice u petak, 21. marta.

"Upravo sam razgovarao sa predsednikom Saveta EU Hermanom Van Rompejom. On je rekao da su zemlje-članice EU spremne da održe 21. marta samit o potpisivanju političkog dela Sporazuma o asocijaciji", rekao je Jacenjuk, a preneo je Bi-Bi-Si (BBC).


SB UN DANAS GLASA O REZOLUCIJI O UKRAJINI

Savet bezbednosti UN održaće danas vanrednu sednicu na kojoj će glasati o rezoluciji, koju su podržale zapadne zemlje, i u kojoj seosuđuje predstojeći referendum na Krimu, saopštile su diplomate. Sednica će početi u 11 sati po lokalnom vremenu, a sazvana je na zahtev SAD.

Neimenovane diplomate su rekle da će Rusija uložiti veto.

Pozivajući se na neimenovanog zapadnog diplomatu, agencija AFP je prenela da zasad nije jasno kako će Kina glasati. Drugi diplomata je istakao da je "cilj rezolucije da se postigne da Kina bude uzdržana i da bi se Rusija još više izolovala".


MEĐUNARODNI POSMATRAČI POČELI RAD NA KRIMU

Na Krimu je počela s radom misija međunarodnih posmatrača, izjavio je koordinator misije, direktor Evropskog centra za geopolitičku analizu Mateuš Piskorski.

Trideset posmatrača su iz Evropskog instituta za praćenje demokratije i izbora, čije je sedište u Briselu - tu su predstavnici Poljske, Austrije, Francuske, Nemačke, Belgije, Bugarske, Mađarske, Grčke, Italije i Letonije, uključujući poslanike Evropskog parlamenta, članove nacionalnih parlamenata evropskih zemalja, vodeće evropske stručnjake za međunarodno pravo i poznate aktiviste za ljudska prava.

Pročitajte i:


HARKOV: UHAPŠENI NACISTI KOJI SU PUCALI NA NAROD

Operacija hapšenja neonacisti "Desnog sektora" koji su pucali i bacali molotovljeve koktele na narod u Harkovu, a zatim i uzeli taoce je završena. Uhapšeni su svi ekstremisti, a pronađeno je i oružje iz koga je pucano. Po otiscima prstiju biće utvrđeno ko je koristio oružje izjavio je šef policije u Harkovu Anatolij Dmitrijev.

Ispred policijske stanice nalazi se grupa građana Harkova koji će pokušati da spreče da ekstremisti budu pušteni.VODEĆI POLITIČARI DEMOHRIŠĆANA PROTIV SANKCIJA RUSIJI

Vodeći političari iz redova demohrišćana, kancelara Angele Merkel, koji se bave privredom, izjasnili su se protiv uvođenja ekonomskih sankcija Rusiji u rešenju ukrajinske krize, uz obrazloženje da bi to moglo, onda, da pogodi obe strane.

"Takve "kazne" bi bile potpuno neprilagođeni element u spoljnoj politici", rekao je danas predsedavajući Odbora za privredu nemačkog Bundestaga Peter Ramzauer iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije magazinu Fokus, ocenivši da bi sankcije zapada i protivmere Moskve pogodile obe strane.

On je istakao da bi zato, što Kina neće učestvovati u tome, Rusiji ostati otvoreni putevi svetske trgovine. Skeptiično na sankcije prema Rusiji gledaju i u poslaničkom klubu demohrišćana u odboru za mala i srednja preduzeć koja zapravo angažuju 70 odsto zaposlenih u Nemačkoj.

"Oni koji bi mogli biti "nasamerani", bili bi opet mi, Nemci"`, rekao je predsedavajući kluba Karsten Lineman i upozorio da je samo u Nemačkoj više od 200 000 radnih mesta povezano i u zavisnosti od poslovanja sa Rusijom.


U NEDELJU REFERENDUM NA KRIMU, U ZENITU TENZIJA ISTOK-ZAPAD

Na ukrajinskom poluostrvu Krim sutra će biti održan referendum na kojem će stanovnici birati između pripajanja Rusiji i veće autonomije unutar Ukrajine, u krajnje napetoj atmosferi pošto Zapad referendum smatra nezakonitim i preti sankcijama Moskvi, za koju je glasanje potpuno legitimno. Zapad strahuje da bi to poluostrvo na Crnom moru, na kojem većinu stanovnika čine Rusi, moglo da se pripoji Rusiji.

U tom duhu, Nemačka je juče poručila da rezultati referenduma o otcepljenju Krima i njegovom pripajanju Rusiji neće biti "relevantni".PREMIJER KRIMA ZA IZBOR "KOJIM ĆE SE POTOMCI PONOSITI"

Premijer Krima Sergej Aksjonov pozvao je danas stanovništvo te autonomne republike da izađe sutra na referendum o statusu, slobodno bira "nezavisno od nacionalnosti i veroispovesti" i napravi izbor "kojim će se potomci ponositi".

"Ničeg se ne bojte. Vlada će učiniti sve da glasanje prođe spokojno, mirno i demokratski", rekao je on u televizijskom obraćanju, preneo je Itar-Tass. Ta ruska agencija prenela je i izjave posmatrača koji su stigli uoči referenduma da je situacija mirna.

Koordinator misije međunarodnih posmatrača i direktor Evropskog centra za geopolitičke analize Mateuš Piskorski rekao je da je "stanje veoma mirno i nema nikakve napetosti".


ŠTA SVE TATRI MOGU DA IZGUBE?

Sudbina Tatara u Ukrajini već je dugo neizvesna. Staljin je 1944. godine, uz optužbe da sarađuju s nacistima, naredio njihovu masovnu deportaciju. Vratili su se nakon pada gvozdene zavese, ali u njihovim domovima na Krimu živele su ruske porodice. Više o tome pročitajte OVDE.

MITING ZA REFERENDUM U DONJECKU

U centru Donjecka počeo miting u znak podrške referendumu o statusu Donbasa. Okupilo se oko 1,5 hiljada ljudi koji drže zastave Rusije.

NETO GUBITAK NAFTOGASA UKRAJINE 1, 25 MILIJARDI DOLARA

Neto gubitak preduzeća Naftogas Ukrajine porastao je prošle godine 14,2 odsto u odnosu na 2012. i dostigao je 12,52 milijarde grivni (1,25 milijardi dolara).

Prema saopštenju kompanije, koje prenosi Itar tas, neto prihod Naftogasa za prethodnu godinu smanjen je 23,4 odsto, na 74,6 milijardi grivni.

Kompanija Naftogas Ukrajine objedinjuje najveća ukrajinska preduzeća u oblasti dobijanja nafte i gasa. Ima monopol u tranzitu i čuvanju prirodnog gasa u podzemnih skladištima, kao i u trasportu na teritoriji Ukrajine.


NA ZAPADU UKRAJINE IZ MAGACINA VOJSKE UKRADENO 5.000 KALAŠNJIKOVA

Oko 5.000 "kalašnjikova", 2.700 pištolja, 120 puškomitraljeza i 12 ručnih bacača ukradeno iz arsenala u Lavovu tokom februara, javlja ukrajinski Interfaks, pozivajući se na izvore u policiji.


U KIJEVU POSLANICI RADE RASPUSTILI SKUPŠTINU KRIMA

Vrhovna rada Ukrajine (skupština) raspustila je u subotu Vrhovni sovjet (skupštinu) Autonomne Republike Krim, javile su ukrajinske agencije. Prema agenciji Ukrinform za to je glasalo 278 poslanika, a vršilac dužnosti šefa države i predsednik Rade Aleksandar Turčinov izjavio je da odluka stupa na snagu odmah.

Itar-Tass navodi da su poslanici, istovremeno, podržali nalog skupštinskim odborima da prirpeme odluku o raspisivanju prevremenih izbora na Krimu.

Ukrajinska agencija UNIAN javila je da je inicijator raspuštanja bio Turčinov.

Agencije su prenele izjavu poslanice Partije regiona svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, Ane German, da se ta poslanička grupa protivi raspuštanju krimskog parlamenta.


UKRAJINSKI TAJKUN UHAPŠEN PO AMERIČKOJ POTERNICI

Američki Stejt department potvrdio je da je ukrajinski tajkun Dmitrij Firtaš uhapšen u Beču prošle nedelje po poternici SAD zbog optužbi za primanje mita i drugih krivičnih dela u državi Ilinojs.

Firtaš je veoma važna figura u prodaji milijardi vrednog ruskog gasa Ukrajini, a poznat je i kao pristalica svrgnutog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, prenela je agencija AP.

Kancelarija američkog tužilaštva saopštila je da “hapšenje Firtaša nije u vezi sa nedavnim događajima u Ukrajini” i da je on uhapšen u akciji protiv “međunarodne korupcije”.


KRIZA ODLOŽILA POČETAK DOBIJANJA GASA IZ ŠKRILJACA

Politička nestabilnost i prisustvo ruske vojske na Krimu neće dozvoliti Ukrajini da počne proizvodnju gasa iz škriljaca 2017.godine i tako se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa u skorije vreme, objavio je Rojters.

Početak proizvodnje gasa iz škriljaca u Ukrajini, koji su optimisti planirali za 2017. godinu, najverovatnije će biti odložen za razumniji rok, oko 2020. godine.

Sada je sve zaustavljeno, bar do rešavanja situacije na Krimu i održavanja novih predsedničkih izbora, citira Rojters analitičara agencije IHS global insajt, Endrjua Nefa.


UKRAJINA HOĆE SARADNJU SA NATO

Aktuelni ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Dešica namerava da razgovara o svim formatima saradnje na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Anders Fog Rasmusenom, uključujući mogućnost vojno tehničke saradnje.

Dešica bi trebalo u ponedeljak da se sastane sa Rasmusenom u okviru razgovora o očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, saopšteno je danas u Kijevu, prenela je agencija Ukrinform.

“Sastanak sa generalnim sekretarom zakazan je za ponedeljak. Razgovaraćemo o svim aspektima bilateralne saradnje i mogućnostima za vojno tehničku saradnju”, rekao je vršilac dužnosti šefa diplomatije Dešica.

On je naveo da će sa Rasmusenom razgovarati o inicijativi aktuelnog premijera Arsenija Jacenjuka, koji je generalnog sekretara NATO pozvao da poseti Kijev.


RUSIJA: MITINZI ZA I PROTIV PRISAJEDINJENJA KRIMA

U Moskvi se održavaju dva mitinga - jedan za podršku Krimu i protiv fašizma i drugi, manje masovan, protiv ujedinjenja Krima i Rusije. Prema podacima moskovske policije, približno 18.000 ljudi okupilo se na mitinzima posvećenim događajima u Ukrajini, javile su ruske agencije.

KRIM: TUŽILAŠTVO POKRENULO KRIVIČNI POSTUPAK PROTIV LIDERA DESNOG SEKTORA

Krimsko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak protiv  Dmitrija Jaroša, lidera Desnog sektora  i stranke "Bratstva" zbog pozivanja na vojnu agresiju i terorističkih akata na teritoriji Krima.

Krimski premijer Sergej Aksenov izjavio je da "Desni sektor" priprema provokacije na Krimu pod maskom ruskih trupa.

RUSIJA ULOŽILA VETO U SB UN NA NACRT REZOLUCIJE O KRIMU

Rusija je u subotu u Savetu bezbednosti UN uložila veto na nacrt rezolucije kojim je sutrašnji referendum o statusu Krima proglašen nevažećim, a države i međunarodne organizacije pozivaju da ne priznaju njegove rezultate, javile su agencije.

Itar-Tass navodi da je Kina pri glasanju bila uzdržana.

Nacrt rezolucije podnele su SAD ranije ove sedmice.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je pre sednice da "neće biti iznenađenja".


TIRANA: KRIM I KOSOVO NISU ISTO

Ministarstvo spoljnih poslova Albanije saopštilo je danas da je referendum za pripajanje Krima Rusiji nelegalan i opasan i oštro osudilo tvrdnje da deklaraciju o nezavisnosti Krima treba tretirati na isti način kao i proglašenje nezavisnosti Kosova, U Tirani procenjuju da je ovaj referendum nelegalan i da otvoreno krši ukrajinski Ustav i međunarodno pravo, a ne služi kao osnova za bilo kakve promene", navedeno je u saopštenju koje je prenela agencija ATA.

Albansko Ministarstvo pozvalo je Rusiju da zaustavi akciju u prilog ove "destabilizirajuće inicijative" koja narušava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Tirana oštro osuđuje tvrdnje da deklaraciju o nezavisnosti Krima treba tretirati na isti način kao i proglašenje nezavisnosti Kosova, navodeći da najavljeni referendum na Krimu nema pravnu osnovu, navedeno je u saopštenju.


FRANCUSKA ĆE RAZMOTRITI VOJNU SARADNJU SA RUSIJOM

Francuski predsednik Fransoa Oland je saopštio danas da će Pariz u okviru trećeg nivoa sankcija razmatrati i vojnu saradnju sa Rusijom ukoliko Moskva "ne umanji intenzitet krize u Ukrajini".

EKSTREMISTI DESNOG FRONTA ZAPUTILI SE U DONJECK

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da Rusija dobija mnoštvo obraćanja sa molbom da se zaštite mirni građani u Ukrajini, kao i da će ta obraćanja biti razmotrena.

"U Ukrajini ekstremisti nastavljaju sa ekscesima, uključujući one iz Desnog sektora", navodi ruski MIP a prenosi Itar-Tass.

Ministarstvo upozorava da "pristižu zabrinjavajuće informacije o tome da se iz Harkova u Donjeck i Lugansk uputila kolona sa naoružanim najamnicima Desnog sektora, čiji su lideri proglasili otvaranje 'Istočnog fronta' i u jednoj od fabrika ubrzano šiju ruske vojne uniforme".


RUSKI AWACS STACIONIRAN U BELORUSIJI

Ruski A-50 AWACS, avion za rano upozoravanje i kontrolu sistema, stacioniran je na aerodrom u blizini Bresta u Belorusiji uz granicu sa Poljskom kako bi učestvovao u drgoj fazi manevara dve države.

Ranije tokom nedelje u Belorusiju je doletelo šest SU-27 višenamenskih lovaca i tri transportna aviona, a predsednik  Lukašenko je ponudio da belorusija primi jo 15 dodatnih, pored eskadrile koja je već tamo, ruskih vojnih aviona.

KIJEV:SPREČEN "RUSKI DESANT" U HERSONSKU OBLAST

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je danas da su avijacija Kopnene vojske i vazdušno-desantni specijalni bataljon "sprečili ruski desant" u dubinu Hersonske oblasti koja se naslanja na Krim sa strane Arabatske kose, uskog dugog poluostrva u zapadnom delu Azovrskog mora između Krima i Hersona na kopnu, javile su ukrajinske agencije.

"Ruski vojnici vratili su se na prethodnu lokaciju", navelo je to ministarstvo u saopštenju koje prenosi ukrajinska državna agencija Ukrinform, u tekstu pod naslovom "Ukrajinska vojna avijacija i komandosi obnovili status kvo na Arabatskoj kosi".

Desan je navodno izvršilo 120 vojnika u uniformama bez oznaka.


AMERIČKI BROD NASTAVLJA VEŽBE U CRNOM MORU

Američki vojni komandant Endrju Bajen najavio je da će raketni razarač "Trakstan" vojske SAD izvesti više vežbi sa savezničkim brodovima u Crnom moru.

Bajen je informisao novinare u Bugarskoj da njegovu posadu čini 300 ljudi i da je brod usidren u bugarskim vodama, kao i da će dodatne zajedničke vežbe biti izvedene kao međunarodni odgovor na rusku akciju u Ukrajini.

Brod američke ratne mornarice učestvovao je prošle nedelje zajedno sa rumunskim i bugarskim brodovima u vežbama u Crnom moru, nekoliko stotina kilometara daleko od ruskih brodova.


AKSJONOV:U ODREDIMA SAMOODBRANE KRIMA VIŠE OD 8.000 LJUDI

U odredima samoodbrane na Krimu ima više od 8.000 ljudi, saopštio je danas predsednik vlade Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov.

"Broj je iznad 8.000. Uključujući (novu krimsku vojsku) - to je samoodbrana, ona se ozakonjava, dobija uniformu i oružje", rekao je on a prenela je agencija Itar-Tas s.


PESKOV: KREMLJ SE NADA MUDROM PARTNERSTVU, A NE DUBLJOJ KRIZI

Kremlj je danas, povodom ukrajinske krize, izrazio nadu da neće biti povratka politici hladnog rata, već da će prevladati partneska mudrost, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, prenosi Itar Tas.

"Iskreno se nadamo da ćemo mi i naši partneri imati dovoljno političke mudrosti i realnosti da ne dođe do dublje konfrontacije zbog Ukrajine", rekao je Peskov.


LIDER RUSKOG BLOKA KIDNAPOVAN U SEVASTOPOLJU

Neidentifikovane osobe kidnapovale su danas Genadija Basova, lidera Ruskog bloka i člana gradske skupštine, u Sevastopolju.  U otmici, koja se dogodila između 10 i 11 časova po lokalnom vremenu, učestvovalo je kako se navodi devet neidentifikovanih osoba.


DONJECK: HILJADE DEMONSTRANATA TRAŽE PUŠTANJE UHAPŠENIH

Hiljde ljudi u Donjecku blokiralo je zgradu Veća bezbednosti i traži puštanje 70 uhapšenih pro ruskih demonstranata i guvernera pavela Gubareva. Oni prete da će silom ući u zgradu. Nose ruske zastave, sa zgrade su skinuli ukrajinsku zastavu.


KRIM: SPREČENA SABOTAŽA NA GASOVODU NA ARABATSKOJ PREVLACI

Snage samoodbrane Krima sprečile su danas sabotažu na gasovodu koji ide preko Arabatske prevlake izjavio je premijer krima Sergej Aksenov.

Vojnici Krima sprečili su osoblje ukrajinske granične službe i neidentifikovane osobe da oštete da oštete gasnu stanicu.

Premijer Republike Krim zatražio je od ruske Crnomorske flote da preuzme staranje nad gasnim postrojenjem koje se nalazi na jugu Arabatske prevlake kako bi obezbedili nesmetano funkcionisanje ove životno važne energetske infrastrukture.

HEJG: OGRANIČENE SANKCIJE RUSIJI

Šef biritanske diplomatije Vilijam Hejg založio se danas za usvajanje mera ograničenih sankcija Rusiji zbog mešanja u unutrašnje stvari Ukrajine. On će svoj stav obrazložiti na samitu ministara EU koji će biti održanu ponedeljak.

DEMONSTRACIJE PROTIV NACIZMA U SKANDINAVIJI

U Kopenhagenu i Stokholmu održane demonstracije protiv nacizma u Ukrajini.

CNN "PRONAŠAO" RUSKA VOZILA U RUSKOJ BAZI

Odstupanja i nedoslednosti u izveštavanju o i iz Ukrajine zapadnih medija uobičajeni. CNN u izveštaju kaže da su identifikovali ruska vojna vozila duž istočne granice Ukrajine, ali na snimku su ruska vozila snimljena na Crnom moru u kerču gde im se i nalazi baza.

AKSIONOV: RUBLJA U OPTICAJU OD UTORKA

Ukoliko stanovnici Krima na sutrašnjem referendumu odluče da se odcepe od Ukrajine i pripoje Rusiji, na toj teritoriji bi već od 18. ili 19. marta mogla da se uvede rublja, a u prelaznom periodu bi se koristila i ukrajinska grivna, izjavio je premijer Krima Sergej Aksionov.

On je ponovio da će svi građani Krima moći da zadrže ukrajinske pasoše i posle dobijanja ruskog državljanstva.

"Rusija ne zabranjuje dvojno državljanstvo", rekao je Aksionov, prenosi Itar tass.

Birači na Krimu sutra će se izjasniti da li podržavaju odluku Vrhovnog saveta da se ta autonomna republika odcepi od Ukrajine i pripoji Rusiji.


LAVROV: REFERENDUM NA KRIMU U SKLADU S MEĐUNARODNIM ZAKONOM

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je sutrašnji referendum na Krimu u potpunosti u skladu s međunarodnim zakonom i Poveljom Ujedinjenih nacija, i da njegov rezultat mora da postane polazna osnova za odluku o budućnosti poluostrva.

Tu izjavu Lavrova objavilo je večeras ministarstvo spoljnih poslova Rusije na svom "Fejsbuku", preciziravši da je Lavrov to rekao u telefonskom razgovoru s državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država DŽonom Kerijem.


HAKERI OBORILI SAJTOVE NATO

Nekoliko internet sajtova NATO "preživelo" je hakerske napade u subotu uveče. Napadi nisu izazvali oštećenja saopštio je NATO. Sajtovi su petrpeli DDoS napade i trenutno se radi na obnovi sajtova. Portparol NATO Oana Lungesku nije precizirala da li je bilo moguće utvrditi izvor sajber napada.

Hakeri su izveli napad tako što su preopteretili sistema velikim brojem upita koji se automatski šalju sa u isto vreme sa velikog broja računara.

RUSI ZAUZELI SELO KOD KRIMA

Ruske snage sa helikopterima i oklopnim vozilima preuzele su danas kontrolu nad selom u Ukrajini blizu granice s Krimom, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Zauzimanje Strilkova, dan uoči referenduma na Krimu o prisjedinenju s Rusijom prva je operacija ruskih snaga u Ukrajini van Krima, koji kontrolišu još od prošlog meseca. U toj operaciji nisu ispaljeni meci niti je bilo povređenih, ali su tenzije, već ionako velike uoči sutrašnjeg referenduma, dodatno povećane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (90)

MatijaBeograd

15.03.2014. 10:00

Sto pre Rusi koji su nacionalna manjina u Ukrajini,shvate da moraju postovati volju vecine i prestanu dizati revoluciju,bolje po njih...to Vam je isto kao kad Madjari u Subotici ne bi postivali Srbiju,vec tezili tome da madjarska vojska upadne i vrslja po Srbiji...molimo se Bogu s vi zajedno da u Ukrajini prevlada MIR na svim stranama.

Немања

15.03.2014. 11:53

@MatijaBeograd - Што узимаш за пример Мађаре у Суботици?Узми Србе у Републици Српској

sudija

15.03.2014. 12:22

@MatijaBeograd - Svi to mastaju ne samo madzari ali se zna kakva je sudbina srpskih neprijatelja i sta ih ceka. Rusi su najbrojniji narod u celom bivsem SSSR i svi ima da im se priklone ili ima da se sele gde ce im biti bolje.

Akhenaton

15.03.2014. 12:28

@MatijaBeograd - Matija, u načelu si u pravu ali u slučaju Ukrajine nije sve to tako jednostavno.

pljeskavica

15.03.2014. 13:30

@MatijaBeograd - Hrvati u hrvatsku fasisticku ili NDH. Vas tek treba kazniti. Docete i vi na red

MatijaBeograd

15.03.2014. 14:45

@MatijaBeograd - Nemanja,Srbi Bosanci zive u drugoj drzavi,ja se iskljucivo bavim Srbijom i drzavama,a ne entitetima.

Milovan

15.03.2014. 18:52

@MatijaBeograd - Matija i Bošnjaci su nacionalna manjina u Bih pa su im dali državu. Šiptari su bili nacionalna manjina u Srbiji Ovk je čak i od amerikanca proglašena za terorističku organizaciju. Dokazano je da su se bavili prodajom organa otetih od zarobljenih Srba.

naranca

15.03.2014. 23:21

@MatijaBeograd - @Mbgd A bilo bi mnogo, mnogo ljepse da se bavis svojima.

Паланчанка

15.03.2014. 11:00

Као и свуда у свету, као и код нас, и код Татара мањина ради за америчке интересе. Па, не могу ни Американци све да их плате!

george

15.03.2014. 11:32

Mislim ako ne padnu pod Rusku Cizmu( a sto je malo za poverovat),da je jedino logicno resenje da se prepoznaju Ruske enklave u Ukrajini i da im se na neki naci da Dejtonski karakter......

dr

15.03.2014. 12:23

@george - Onda im sledi NATO okupacija, "nesebicnost zapadnog kapitala", i cizma tudjina.

zoran galamic

15.03.2014. 13:35

@george - ajde bolan cuti budalo izgubit ces glavu zbog duga jezika i kratke pameti

Laki

15.03.2014. 11:45

Sikorski bi trebao da objasni zašto smatra da je sramno za jednog bivšeg nemačkog kancelara da radi u Gaspromu. Verovatno misli da je jedino odvažno ako bi radio u nekoj poljskoj kompaniji.

sreto

15.03.2014. 12:13

JEL ta bespilotna BILA "NEVIDLJIVA"? Nije Krim "Vaziristan" nego je to Ruska teritorija koju "Rule" nadgleda odozgo (sa visine) iznad dometa tih bespilotnih letelica !!!

sreto

15.03.2014. 12:24

Ne samo demohriscani, nego i cela Industrisko-trgovinska-komora (IHK) koja vuce "konce" nemacke vlade !!!

naranca

15.03.2014. 23:13

@sreto - @sreto "vojno-industrijski kompleks" koji imas u svakoj pa i najmanjoj drzavi.

Akhenaton

15.03.2014. 12:25

Ovaj austrijski ekspert kaže da postoji samo "moralno" pravo za secesiju. A ko određuje to "moralno" pravo? Verovatno, SAD i EU i niko drugi. Nemojmo se lagati, ne postoji međunarodno pravo ili moralno pravo, postoji samo pravo jačeg.

баунти

15.03.2014. 18:23

@Akhenaton - Ја кажем 'супер!' јер онда можемо и ми да инсценирамо или наведемо шиптаре да нападну Србе на сјеверу Косова, и онда да из 'хуманитарних' разлога одемо да их заштитимо све до Валоне. Тамо се нађемо са Грцима на кафи, и то је то...

Staljin

15.03.2014. 12:35

Sikorski je, takođe, kritikovao bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera. „Sramno je za jednog bivšeg nemačkog kancelara da bude zaposlen u Gaspromu. ========= Neko nauci od jedne greske a mnogima je potrebno po-navljanje. Vako su odbijali da diskutuju pitanje Sudatenlenda sa Adolfom, kasnih tridesetih. Opet vas vasa anglo-americka "bratija" sprema za zrtveno jare.

Mis_Pigi

15.03.2014. 12:46

Austrijski ekspert za međunarodno pravo Franc Lajdenmiler . . . nema blage veze sa životom, i trebo bi ponovo da ide u školu

naranca

15.03.2014. 23:11

@Mis_Pigi - @mispigi Ma on je placen da tako prica.Samo je iznajmio svoja usta.

pera

15.03.2014. 13:15

Sve sami komentari ovih liberala poput Matije. Pomešali žabe i babe. Džaba vama velika volja da pokažete da je zapad jak i iznad svega nije to u praksi tako. U suštini oni su šuplji na sve strane i samo kolaboristi ih podržavaju po svetu sitne duše. Što pre ukrajinci shvate da im nije mesto sa ovim krvopijama biće i njima bolje. Da je Rusija htela loše ukrajinskom narodu ne bi im dozvolila pravljenje države sa istorijski svojim delovima. Otimanje oružja u kasarnama je još jedan šiptarski scenari

Krle

15.03.2014. 13:59

Ukradeno 5000 kalasnjikova, po navodima same nove ukrajinske policije? Vidite, to je dokaz za ono o cemu Rusi govore! Da vlada nema kontrolu nad drzavom ili po mome da vlada namerno pusta da se oruzje okrade. Nek onda kasnije ne optuzuju Rusiju za agresiju ako bude primorana stititi Ruse u Ukrajini od naoruzanih Poljaka sa zapada drzave

Mis_Pigi

15.03.2014. 14:02

у најскорије време цела ВОЈСКА КРИМА доћи ће у Кијев да прочита тај УКАЗ!!!

vlada

15.03.2014. 14:40

Strašno je što zbog takvih "eksperata" ljudi masovno stradaju! Franc, šta vam vredi vaše neuko mišljenje, kad Rusi ne tako ne razmišljaju! A ni Srbi, što je i najvažnije!

Vojvoda Micko Krstic

15.03.2014. 14:52

Ako se dobro secamo ne tako davno u Albaniji su masovno obijali kasarne i krali kalasnjikove,a posle toga je krenuo rat na Kosmetu.Sve mi ovo mirise na taj isti scenario i istog scenaristu!!

naranca

15.03.2014. 14:55

"Genocid nad Albancima" Pa oni su ziveli bolje nego Srbi a sigurno bolje nego svi Albanci i Albaniji dok UCK nije pocela pa pali vatre rata na svim stranama potpomognuta sa Eurupskom obavestajnom sluzbom.Expert je jedino strucnjak koji razume izreku njegovog zemljaka.Ponavljaj laz 1000 puta i postace istina.Uostalom otkud znamo da UKR fasisti ne pripremaju genocid nad Rusima????????????Sa kalasnjikovima je pocelo i u Cro i u Alb kad su pokrali Enverove magacine.

Maksim

15.03.2014. 15:39

Slab je onaj austrijski ekspert.Na Kosovu je sve bilo mirno dok terorističke grupe Albanaca 1998.nisu počele sa terorističkim aktima i terorisanjem Srpskog stanovništva,a zatim te terorističke grupe su podstrekavane i potpomagane od strane NATO zemlja.Pošto su izazvali sukob NATO zemlje su se u tom sukobu stavile na stranu terorista i besomočno su bombardovale celu Srbiju.Dakle,austrijski ekspert je potpuno obrnuo stvari,tako da mu je analiza potpuno netačna.

Јабре

15.03.2014. 19:51

@Maksim - Швабе су још 95-96 тренирале УЋК терористе у Немачкој ...

Xfactor

15.03.2014. 16:52

ako dobro pratite Kina je ostala uzdrzana,Iran se nejavlja.. Kongres vec razmatra izvoz tecnog gasa ZA EU..Rusiji najvise neodgovara cutnja irana,jer Iran preko Sirije moze biti najveci snabdevac EU-a så gasom..Tako bi Iran ostao miran,Asad na vlasti,a Rusi i bez izvoza i bez baze..

englez

16.03.2014. 11:25

@Xfactor - Kina samo ceka da zarije zube u Rusiju, nema tu prijatelja samo interesi. Jedino se glupi Srbi loze.

naranca

16.03.2014. 13:40

@Xfactor - @englez Kina ceka da zarije zube u Japan.Ionako svi pricate da je Rusija siromasna i da niko od nje nema koristi.

ffggood

15.03.2014. 17:21

nadam se da ce uskoro US Army i NATO da pokazu bacuskama,,,,vreme je da se ustanovi evropska demokratija u Ukrajini,,,isto kao i sto je demokratija u EU zemljama odakle dolaze ovi lazni patriJote i gastarbajteri koji se ovde hvale da su veliki Srbi i prorusi,,,,demokratija dolazi,,zivela EU!! zivela Srbija!!

Goran5

15.03.2014. 20:52

@ffggood - U Evropi nema demokratije, a dokaz je taj što ne postoji drugačije mišljenje u odnosu prema Ukrajini , već jednoumlje.

Predrag Zdrale

15.03.2014. 21:40

@ffggood - Zbog tebe i tebi slicnih gadi mi se rec "demokratija". Kad cujem rec demokratija odma pomislim na sve ratove i diktature koje su napravili pod tim izgovorom. Staljin je bio posteniji.

anonimus

15.03.2014. 22:50

@ffggood - Od te americke demokratije i ljudskih prava svi smo dobili retku stolicu. To je prevara koju oni vise i ne kriju. Najveci zlocini i krsenja ljudskih prava pripadaju tim laznim demokratama. Oni uspevaju zato sto ima jos uvek naivaca, kratkovidih, plitkovidih i ogranicenih ljudi, cak i medju Srbima, koji su velike zrtve tih prevara. Ali dok ima Kandic, Biserko, C.Jovanovic i slicno smece, oni ce i dalje da prodaju to sto oni zovu demokratija i ljudska prava.

lol

15.03.2014. 23:02

@ffggood - Koliko smesno zvuci zivela EU,NATO,USA i SRBIJA...to ti dodje ko da kazes ziveo Hitler i Jevreji.....morbidno u najmanju ruku....i tuzno...

xyxy

15.03.2014. 17:23

Zao mi je obicnog naroda u Ukrajini koji se nista ne pita i koji ce svakako izvuci najdeblji kraj. Ipak ovo intervencijom Rusija pokazuje moc,a preko Rusije i Kina. Ove dve zemlje ce za desetak godina biti ekonomski i politicki neprikosnovene i apsolutno ce preuzeti ulogu svetske sile od SAD i EU. Da li cemo tada ziveti pravednijem svetu ostaje da se vidi.

Joj,Jojjjjjj!!!

15.03.2014. 17:43

Kina suzdrzana,kao nekad Rusija po pitanju Srbije...sve se vraca...Rusi ce na kraju zestoko da puknu.

naranca

16.03.2014. 13:37

@Joj,Jojjjjjj!!! - @joj Cestitam ti.Uspeo si da se u to ubedis.Jel bio marokanac ili zlato sa jamajke?

Miro Markovic

15.03.2014. 17:54

Divim se narodu Krima, koji se hrabro i dostojanstveno organizuje dok odlucuje o svojoj sudbini. Nisu ispalili ni jedan puscani metak, niko nije povredjen i sve tece na civilizovano-ljudski nacin. Takodje, hvala cestitoj Rusiji, koja je voljna i sposobna da pruzi pomoc svojem narodu, koji se nasao u nevolji.

OTAN

15.03.2014. 21:40

@Miro Markovic - U kakvoj se to nevolji našao ruski narod na Krimu kad niko nije povređen,sve teče na ljudski način i nije ispaljen ni jedan metak ?! Ko to preti ili napada etničke Ruse u Ukrajini ? Da li je neko nastradao zato što je Rus ?

Јабре

16.03.2014. 00:41

@Miro Markovic - Руса је доста настрадала баш зато што су Руси од стране нациста у Украјини што се не може рећи за Словенце и Хрвате а и Шиптаре у Југославији.

naranca

16.03.2014. 01:31

@Miro Markovic - @OTAN Da li je neko u Hrvatskoj nastradao zato sto je Srbin?

Miro Markovic

16.03.2014. 02:20

@Miro Markovic - @OTAN. Prva odluka pucisticke fasisticka nelegalne vlade u Kijevu od 22. februara, koju je ustanovila Americka CIA, je bila ukidanje ruskog jezika za sve stanovnike Ukrajine, kojih ima preko 28 miliona. Sta ti hoces da Rusi na Krimu i sirom juzne i istocne Ukrajine budu ovce i da mirno sacekaju da ih fasisti iz zapadne Ukrajine kolju kao sto su radili fasiste Stepana Bandere za veme Drugog svetskog rata?

прћо

15.03.2014. 17:54

43 државе подржале суверенитет Украине,Русија против док су Јерменија и СРБИЈА биле уздржане

Bravo za Srbiju

15.03.2014. 20:34

@прћо - Dakle,Srbija suzdrazana kao Rusija kad se odlucivalo o napadu na Milosevica.Super.Dakle Rusija sama,cak ni Srbiju nema kao nekog ko je protiv:)

naranca

15.03.2014. 23:04

@прћо - @prco U Kaligulinom senatu SVI senatori su priznali konja za senatora.

naranca

16.03.2014. 13:35

@прћо - @danikovac To je stvar kulture.Nije kao kad histericni Amerikanci daju veto 73 puta u korist Izraela!Zna se sta ko misli.Ne brini.

butros

15.03.2014. 20:33

@butros - Zar da mobilise one koji su iz zadnjih ratova pobegli preko Drine ostavljajuci sve za sobom?Stace im kukavice?

Miroslav GTA

16.03.2014. 03:08

@šhtecker - @shtecker Rata biti nece jer ce sve unapred biti sprzeno i potrovano,

МосквичБ

16.03.2014. 07:26

@šhtecker - Ма каквог, болан, рата... Да смо ми живи и здрави!

Mis_Pigi

15.03.2014. 19:25

(1) Rusija je spremna da žestoko odgovori na moguće sankcije Zapada zbog situacije u Ukrajini. Imajući široku podršku stanovništva, Putin može naneti težak ekonomski udarac Evropi, a zatim se preorijentisati na trgovinu sa Azijom. Pod pretnjom zapadnih sankcija zbog događaja na Krimu ruske vlasti su razradili mere koje omogućuju jak otpor, i bespoštedan odgovor Rusije uključujući celi niz odlučnih akcija:

Mapetovka prolupala nacisto!!!!!!

15.03.2014. 20:31

@Mis_Pigi - S cim jedna bedna Rusija da kazni Zapad...pa taj gas od kojeg se bogati prodaje Zapadu i od toga prezivljava....moskovska berza je podivljala.Rusija je u ssustini bedna zemlja ,sem gasa i Moskve,nema nista.tolika zemlja,a toliko nazadna.

Jabre

16.03.2014. 00:40

@Mis_Pigi - 200 000 Nemaca je zaposleno zbog trgovine sa Rusijom sada zamisli da ostanu bez posla koliko bi milijardi izgubili samo Nemci !

Bogdan

16.03.2014. 01:33

@Mis_Pigi - Rusija mozda trenutno jeste ekonomski za nijansu slabija od zapada,ali je vojno jaca,i moze da kazni zapad da nestane kao geografska opcija.

naranca

16.03.2014. 13:33

@Mis_Pigi - @mappriluna. Mozda i jeste bedna ali je povrsinski najveca zemlja na Svetu.

вук

15.03.2014. 19:26

Евидентно је да после пуча у Кијеву изведеног под патронатом вашингтонско-бриселске олигархије, у западној руској провинцији Украјини влада право безакоње, са елементима бандитизма. Неопходно је да Русија заведе ред не само на Криму, него и на целој територији Украјине.

naranca

15.03.2014. 23:09

"Moralno Pravo" koje odredjuju moralne gromade kao Gospodin Luinski ili Gospodin sto voli da cuje sta se prica i kod prijatelja i neprijatelja........

moma

15.03.2014. 23:11

Много сам разочаран руском неприпремљености за догађаје у Украјини. зар ви Руси нисте били упознати са смицалицама које Запад прави столећима? Зар влада Русије не слуша своје паметне људе који су урадили много да се раскринка политика вечитих фашисоида? Можемо ли сада да верујемо и у војну спремност Русије за евентуални конфликт? Дали сте спавали док су фашисоиди радили? У Украјини сте морали бити соремни. Нису Украјинци Хрвати. Могли сте да то решите као у Грузији. пустили сте оног боксера да .

dugousko

16.03.2014. 07:12

@moma - Pogresno mislis,nisu rusi nemocni,daleko od toga,oni jednostavno pokusavaju takticki da sve to odrade da nedodje do zrtava koliko se god moze,dok bi da je Amerika krenula u neku slicnu akciju imali bi smo zrtava na stotine jer je to njihov stil,sto vise galame,sto vise poginulih i sto veci konflikt to je za njih dobro odradjen posao.Rusi su za sada to odradili perfekno,nedaj boze da dodje do veceg konflikta videli bi onda snagu Rusije.Otud i ta tz.neuspesna akcija ruskih snaga,cuvaju zivote.

Alex vrnjacki

15.03.2014. 23:26

Dopuštam da kao mali čovek nisam dorastao da spoznam svu pogan "visoke" politike ali definitivno je bilo samo pitanje dana kada će Zapad isforsirati odgovor Rusije. Napad na Irak, Libiju, Srbiju...je bio van medj. prava. Naravno oni nisu BRANILI svoje gradjane, nego NAPADALI tudje. I to je "u redu". A kad Rusija brani SVOJE, to, kao, nije. Užas, užas...a Evropljani ne žele da vide da bi, ne daj Bože, oni prvi naj....i i to zbog idiota koji su navikli da rade šta hoće a žive preko okeana.

daniel

16.03.2014. 04:21

zasto ne objavite demonstracije u moskvi protiv rata?protiv krima da udje u rusiju?to se juce dogodilo u moskvi inisu svi rus iza rat za sankcije!rusia se busi a zavrsce kao SFRAJ vec vidjeno doci ce mecka i na krasnu plosad kad tad

Goran5

16.03.2014. 08:02

@daniel - Piši na svom jeziku, a što se mečke tiče ona ne može da dođe u Moskvu, jer je ona već tamo i probudila se, a gde će odatle niko ne zna.

Mis_Pigi

16.03.2014. 06:56

једна од чудних историјских ситуација у Украјини где ни рат није решење

Neša

16.03.2014. 09:57

Braćo Rusi, udrite bagru fašističku! Bandite iz Amerike, iz eu i nato udarite po zubima! Dosta su zla naneli ljudima na planeti, širom sveta, i došlo je vreme da im se naplati za sva zla koje su činili širom sveta i kod nas! Živela Rusija! Živeo predsednik Putin!

ss

16.03.2014. 11:07

А да Руси једноставно пусте да НАТО земље поставе своју власт у свим земљама око Русије, па и у Русији, или да је нападну и распарчају као нас. Најбоље је да им Руси аплаудирају за то. Има ли мозга у вама људи?

DUNGA

16.03.2014. 19:45

tako je rujo udario i na afganistan, pa kako je prošao. sve je dobro dok prve zrtve ne budu dolazile kući u moskvu e onda počinju problemi i iznutra i izvana. u svakom slučaju i ameri i rusi su isti jer ne mislim da če rusi stati na krimu tako če oslobađati i ruse u estoniji, kurdistanu, tađikistanu...... i svim zemljama bivšeg SSSR-a.... humanisti sa kalašnjikovim