Opozvani predsednik Ukrajine Viktor Janukovič se danas obratio javnosti, po drugi put u poslednjih desetak dana iz Rusije, poručivši da ostaje jedini legitimni predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine.

S druge strane Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je bolne privredne konsekvence za Moskvu i stavljanje na proveru kompletnih odnosa, ukoliko Rusija ne prestane da destabilizuje Ukrajinu, ali i rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin jedan od ''odlučujućih igrača'' u krimskoj krizi kome se želi pružiti podrška u donošenju ispravnih mera.

Pratite iz minuta u minut dešavanja u Ukrajini....

09:40 - DANAS O ZAKONU O PRIKLjUČENjU KRIMA

U donjem domu ruskog parlamenta (Dumi) danas će poslanici raspravljati o predlogu zakona kojim bi bilo omogućeno da se ukrajinski autonomni region Krim pridruži Rusiji, izjavio je danas poslanik vladajuće stranke Ujedinjenja Rusija Vjaćesla Nikonov.

On je rekao da će se o tom predlogu zakona raspravljati i verovatno predlagati amandmani do 17. marta, a o njemu će se glasati 21. marta, preneo je "Glas Rusije".

Pomenuti predlog zakona sadrži opis procedure pridruživanja subjekata Ruskoj federaciji. Stranka levog centra, Pravedna Rusija, predlaže da se novi subjekti primaju u sastav države na osnovu rezultata referenduma koji bi bio održan u tom regionu, u slučaju da na tom području nema funkcionalne suverene vlasti, kao i u slučaju da ne bude postignut dogovor na međunarodnom nivou.

09:42 - JANUKOVIČ ĆE SE DANAS OBRATITI JAVNOSTI

Opozvani predsednik Ukrajine Viktor Janukovič obratiće se danas javnosti po drugi put u poslednjih desetak dana iz Rusije.

Prema navodima ruske agencije Itar-Tas s, Janukovič će konferenciju za štampu održati u ruskom gradu Rostovu na Donu, u izložbenom centru "Vertol ekspo".

Neki ruski mediji su krajem prošle nedelje objavili nepotvrđene glasine da je Janukovič doživio srčani udar i da se oporavlja u jednoj moskovskoj bolnici.

Janukovič se u petak, 28. februara, prvi put pojavio u javnosti nakon svog opoziva sa mjesta predsjednika na konferenciji za novinare u Rostovu na Donu u Rusiji, na kojoj je istakao da je i dalje legitimni lider Ukrajine, za krizu u zemlji je optužio Zapad, a Rusiju pozvao da đeluje.

09:55 - SPREMNO TRI MILIJARDE DOLARA POMOĆI

Svetska banka je saopštila da je spremna da ove godine ponudi novu pomoć Ukrajini od tri milijarde dolara, kako bi pomogla Kijevu u sprovođenju reformi i da bi podržala ključni razvojni projekti.

Svetska banka je sinoć navela da je "spremna da i dalje podržava ukrajinski narod" nakon što je privremena vlada u Kijevu zatražila pomoć.

"Posvećeni smo pružanju podrške narodu Ukrajine u ovim teškim vremenima i nadamo se da će se situacija u zemlji brzo stabilizovati", naveo je u saopštenju predsednik Svetske banke Džim Jong Kim.

10:42 - JANUKOVIČ SE OBRATIO JAVNOSTI

"Siguran sam da se vojnici neće povinovati naređenjima kriminalaca", rekao je Janukovič na konferenciji za novinare koju je održao u ruskom gradu Rostovu na Donu, u izložbenom centru "Vertol ekspo".
On je ocenio da su predsednički izbori koji su zakazani za 25. maj "apsolutno nelegitimni i nezakoniti", prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, gradovima u Ukrajini patroliraju maskirani naoružani ljudi, a bezakonje je u porastu, navodi RT.

"Američki zakon ne dopušta da SAD pružaju finansijsku pomoć nelegitimnim vladama", zaključio je Janukovič.


Neki ruski mediji su krajem prošle nedelje objavili nepotvrđene glasine da je Janukovič doživeo srčani udar i da se oporavlja u jednoj moskovskoj bolnici.

Janukovič (63) se u petak, 28. februara, prvi put pojavio u javnosti posle svog opoziva sa mesta predsednika na konferenciji za novinare u Rostovu na Donu u Rusiji, na kojoj je istakao da je i dalje legitimni lider Ukrajine, za krizu u zemlji je optužio Zapad, a Rusiju pozvao da deluje.

11:56 - USVOJENA DEKLARACIJA O NEZAVISNOSTI

Parlamentarci Autonomne Republike Krim usvojili su Deklaraciju o nezavisnosti Krima koja je potrebna za sudske postupke kao deo ulaska ukrajinskog poluostrva u sastav Rusiji i od značaja za prestojeći referendum, javila je danas ukrajinska novinska agencija Interfaks.

"Veoma važan dokument - Deklaracija o nezavisnosti - usvojen je tokom sednice. Ovaj dokument je potreban za sudske postupke, kao deo pristupa Krima Rusiji, kao i za referendum o Krimu", rekao je portparol zakonodavnog tela Krima, preneo je Radio Glas Rusije.

U donjem domu ruskog parlamenta - Dumi, danas će poslanici raspravljati o predlogu zakona kojim bi bilo omogućeno da se ukrajinski autonomni region Krim pridruži Rusiji, izjavio je poslanik vladajuće stranke Ujedinjenja Rusija Vjaćesla Nikonov.

On je rekao da će se o tom predlogu zakona raspravljati i verovatno predlagati amandmani do 17. marta, a o njemu će se glasati 21. marta, preneo je "Glas Rusije".

Predlog zakona sadrži opis procedure pridruživanja subjekata Ruskoj federaciji. Stranka levog centra, Pravedna Rusija, predlaže da se novi subjekti primaju u sastav države na osnovu rezultata referenduma koji bi bio održan u tom regionu, u slučaju da na tom području nema funkcionalne suverene vlasti, kao i u slučaju da ne bude postignut dogovor na međunarodnom nivou.

12:10 - MOBILIZACIJA

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov danas je zatražio formiranje nacionalne garde i mobilizaciju rezervista i dobrovoljaca u oružane snage, radi suprotstavljanja ruskoj vojsci.

Turčinov je izjavio da parlament treba da potvrdi odluku o pretvaranju snaga Ministarstva unutrašnjih poslova u Nacionalnu gardu, "radi odbrane zemlje i građana od kriminalaca i spoljne i unutrašnje agresije".

Prema rečima Turčinova, mobilizacija bi trebalo da obuhvati dobrovoljce i sve koji su bili u vojsci, javlja AP.

Ruske snage kontrolišu poluostrvo Krim, gde će u nedelju biti održan referendum o otcepljenju od Ukrajine i priključenju Rusiji.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je zatražio da Zapad odbrani Ukrajinu, uz konstataciju da je Rusija "naoružana do zuba i ima atomsko oružje".

12:26 - ZATVOREN AERODROM NA KRIMU

Proruske vlasti ukrajinskog autonomnog regiona Krima, u kojem većinsko stanovništvo čine Rusi, danas su zatvorile svoj vazdušni prostor za komercijalne letove, pet dana uoči zakazanog referenduma o pripojenju Rusiji.

Jednom ukrajinskom avionu koji je leteo iz Kijeva za prestonicu Krima, Simferopolj, naloženo je da se vrati u glavni grad Ukrajine, preneo je Rojters.

Kapetan tog aviona je putnike obavestio da su vlasti Krima zatvorile vazdušni prostor za sve komercijalne letove i da ni juče nijedan komercijalni avion nije sleteo u Simferopolj.

Na Krimu rastu tenzije uoči referenduma koji su za nedelju, 16. marta, zakazale proruske vlasti tog regiona uprkos tome što su ga vlasti u Kijevu i zapadne sile proglasile nezakonitim.

14:18 - KRIM SE NEĆE VRATITI U SASTAV UKRAJINE

Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov izjavio je danas da čak i ako se u Ukrajinu vrati vlada smenjenog predsednika Viktora Janukoviča Krim neće ostati u njenom sastavu pod pređašnjim uslovima.

"Zemlje u kojoj smo živeli više nema. Idemo svojim putem i nameravamo da taj put prođemo što brže", rekao je Konstantinov novinarima, prenela je agencija RIA Novosti.

On je dodao da je povratak autonomne pokrajine u Ukrajinu pod ranijim uslovima "isključen".

"Već smo prošli taj period, sada j to nemoguće, već smo krenuli dalje", rekao je Konstantinov.

14:33 - NATO POČEO VOJNU VEŽBU U POLjSKOJ, U RUMUNIJI ODLOŽENA

NATO je danas počeo vojnu vežbu u Poljskoj, dok su zbog lošeg vremena odloženi pomorski manevri u Crnom moru. Više o tome pročitajte OVDE

14:55 - KRIMSKA DEKLARACIJA O NEZAVISNOSTI POMINjE I KOSOVO

Deklaracija o nezavisnosti Krima, koju su usvojili parlamentarci te autonomne republike, poziva se, između ostalog, i na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu od 22. jula 2010.godine. Više o tome pročitajte OVDE

15:50 - EK: 500 MILIONA EVRA ZA UKRAJINU

Evropska komisija odobrila je danas trgovinske olakšice za Ukrajinu, čija se vrednost procenjuje na 500 miliona evra, ukidajući uvozne carine za širok spektar poljoprivrednih i drugih proizvoda iz Ukrajine, s ciljem pružanja podsticaja njenoj privredi.

Ovakva odluka će, prema rečima evropskog komesara za trgovinu Karla de Guhta, odmah stupiti na snagu i biće na snazi najmanje do 1. novembra ove godine, pošto bi do tada, prema procenama stručnjaka Evropske unije, trebalo da bude potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Kijevom, preneo je Rojters.


Ukupna vrednost tih trgovinskih olakšica procenjena je na 487 miliona evra godišnje, rekao je De Guht.

Ovakva odluka je deo napora EU da podstakne privredu Ukrajine posle svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča.

16:27 - TUSK: SANKCIJE EU PREMA RUSIJI OD PONEDELjKA

EU će počev od ponedeljka uvesti sankcije prema Rusiji zbog "njene vojne intervencije u regionu Krima", saopštio je danas poljski premijer Donald Tusk.

"Po pitanju sankcija prema Rusiji, odluka je već donesena, naročito u pogledu procedure uvođenja sankcija", istakao je Tusk na današnjoj konferenciji za štampu, prenosi Rojters.

18:33 - TBILISI: GRUZIJSKI SCENARIO U UKRAJINI

Gruzijski predsednik Giorgi Margvelašvili ocenio je danas da je neuspeh međunarodne zajednice da kazni Rusiju zbog invazije na Gruziju 2008. godine podstakao Moskvu da preuzme Krim od Ukrajine.

"Činjenica da se scenario koji je Rusija koristila u Gruziji 2008. godine, kada je vojnom silom otkinut deo teritorije suverene države, ponovo primenjuje u 2014. godini u drugoj zemlji, dokazuje da naši partneri i mi nismo uspeli da se suprotstavimo Rusiji u poslednjih šest godina", rekao je gruzijski predsednik za agenciju AFP.

19:48 - MERKEL: RUSKA ANEKSIJA KRIMA

Nemačka kancelarka Angela Merkel označila je danas na sastanku sa poslanicima Hrišćansko demokratske unije, čiji je Merkelova lider, akciju Rusije na Krimu kao "aneksionu," prenose agencije pozivajući se na jednog od učesnika sastanka.

Ona je navodno rekla partijskim kolegama da je Rusija efikasno "ukrala" polustrvo Krim i da se to može nazvati "aneksijom", prenela je agencija AFP reči jednog od demohrišćana koji je izjavu dao pod uslovom da ostane anoniman.

20:02 - IZASLANIK UN NEĆE NA KRIM

Izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ivan Šimonović neće putovati na Krim iz logističkih i bezbednosnih razloga, saopšteno je nakon što je proruska vojska zauzela aerodrom na poluostrvu.

21:27 - KRIM ĆE IMATI SVA PRAVA U RUSKOJ FEDERACIJI

Ukoliko narod krima odluči da se priključi Ruskoj federaciji, republika će imati sva prava i obaveze subjekta Federacije. Krimskim tatarima imaće pravo na nacionalnu i kulturnu autonomiju izjavila je predsednica Saveta RF Valentina Matvienko.

22:38 - OSLOBOĐENE PRIVEDENE NOVINARKE NA KRIMU

Tri novinarke, koje su privele proruske snage na ukrajinskom poluostrvu Krimu, koje se sada nalazi pod kontrolom ruske vojske, danas su oslobođene, saopštili su izvori iz ukrajinske policije.

Novinarke su priveli članovi partije Rusko jedinstvo koja se zalaže za pripajanje Krima Rusiji, napisao je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov na Fejsbuku.

Izvori iz ukrajinske policije su rekli da su zvaničnici ministarstva unutrašnjih poslova bili u kontaktu sa vozačem novinarki i da su one sada bezbedne i nalaze se u jednoj ukrajinskoj oblasti izvan Krima, javlja Rojters.

Novinarke Katerina Butko, Aleksandra Rjazanceva i Olena Maksimenko privedene su na kontrolnom punktu koji drže članovi partije Rusko jedinstvo i kasnije su odvedene u lučki grad Sevastopolj, naveli su izvori iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Oslobođeni su i njihov vozač i jedan fotoreporter.

22:45 - KOMANDANT NATO SNAGA U EVROPI: NA KRIMU SU RUSKE TRUPE

Vojnici bez oznaka koji deluju na Krimu nisu “lokalne samoodbrambrene snage” nego ruska vojska kojoj je naređeno da podrije bezbednost Ukrajine, tvrdi komandant NATO snaga u Evropi Filip Bridlav.

Bridlav je na svom zvaničnom blogu osporio tvrdnje Moskve da su vojnici koji su opkolili ukrajinske vojne baze na Krimu i zauzeli jedanaest graničnih prelaza pripadnici lokalnih milicija ili “samoodbrambenih snaga”.

“Nakon pažljivog pregleda informacija iz mnogih izvora koji su nam na raspolaganju,verujemo da je reč o pripadnicima ruske vojske sa jasnim naređenjima da podriju bezbednost ukrajinskih snaga”, napisao je Bridlav.

23:00 - AKSIONOV: NEMA RUSKIH VOJNIKA U JEDINICAMA ZA ODBRANU

Krimski premijer Sergej Aksionov izjavio je u utorak da u lokalnim jedinicama za samoodbranu nema ruskih vojnika.

"To su stanovnici Krima, nemojte sumnjati u to. U jedinicama za samoodbranu nema ruskih vojnika. Ruska vojska od danas ne učestvuje u operacijama blokiranja vojnih jedinica, osiguravanja javnog reda", rekao je on.

Aksionov je dodao da su krimske jedinice za samoodbranu sarađivale sa ruskom Crnomorskom flotom, stacioniranom u Ukrajini, u skladu sa ugovorom o iznajmljivanju mornaričke baze u Sevastopolju, prenosi Itar-Tass.

Nekoliko medija je tvrdilo da su ruski vojnici navodno viđeni kako blokiraju neke vojne objekte na Krimu. Ali najviši ruski zvaničnici, među kojima i predsednik Vladimir Putin, demantovali su da su ruske oružane snage na Krimu bile uključene u bilo kakve nezakonite aktivnosti.

00:23 - TURČINOV: UKRAJINA NEĆE INTERVENISATI NA KRIMU

Ukrajina neće vojno intervenisati na Krimu da bi sprečila otcepljenje tog crnomorskog poluostrva, izjavio je vršilac dužnosti ukrajinskog premijera Oleksander Turčinov.

"Mi ne možemo pokrenuti vojnu operaciju na Krimu zato što bismo izložili istočnu granicu i Ukrajina ne bi bila zaštićena", izjavio je Turčinov, dok se Krim priprema za referendum o pripajanju Rusiji koji se odžrava u nedelju, 16. marta.

Predstojeći referendum o pripajanju Rusiji je "farsa" čiji će rezultati biti namešteni u Moskvi, kazao je Turčinov u intervjuu za AFP.

"Ono što nazivaju referendumom neće se dogoditi na Krimu, već u kancelarijama Kremlja", istakao je Turčinov.

Ruski lideri odbijaju dijalog sa ukrajinskim vlastima, dodao je on.

"Oni odbijaju svaki kontakt sa ministarstvom spoljnjih poslova i vladom", rekao je Turčinov dok se zapadne sile, na čelu sa Nemačkom, zalažu za formiranje kontakt grupe da bi se sprečio rat.