Sjedinjene Američke Države veruju da Krim jeste i treba da ostane deo Ukrajine, izjavio je američki ambasador u Kijevu Džefri Pajet. Sa druge strane, krimski premijer Sergej Aksionov je izjavio da su pripreme za pripajanje Krima Rusiji već počele.

09:21 - RUSKI PROGLAŠEN SLUŽBENIM JEZIKOM U SEVASTOPOLjU

Vlasti grada Sevastopolja, gde više od 70 odsto stanovništva čine Rusi, proglasile su ruski službenim jezikom za upotrebu u zvaničnoj komunikaciji.

Tu odluku je jutros potpisao vršilac dužnosti predsednika gradske uprave Sevastopolja Dmitrij Belik, prenela je ruska agencija Itar-Tass.

U objašnjenju se navodi da je gradska uprava Sevastopolja, u skladu sa međunarodnim zakonom i uzimajući u obzir da je ruski maternji jezik za veliku većinu građana tog grada, odlučila da ruski koristi kao jezik zvanične komunikacije.

Do sada su vlasti zvanične dokumente morali da pišu na ukrajinskom, dodaje Itar-Tas.

11:51 - OBAMA U SREDU SA JACENjUKOM

Američki predsednik Barak Obama će u sredu razgovarati sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, saopštila je Bela kuća.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden je skratio posetu Latinskoj Americi i otkazao posetu Dominikanskoj Republici, kako bi prisustvovao sastanku u Vašingtonu.

Bajden je održavao kontakte sa ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem, pre nego što je on prošlog meseca pobegao u Rusiju, posle krvavih sukoba u Kijevu, javlja AP.

Obama i Jacenjuk će razgovarati o mogućnostima mirnog rešenja ruske vojne akcije na Krimu, kojim bi bili očuvani suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, saopštila je Bela kuća.

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da je nova Vlada Ukrajine rezultat državnog udara, dok Vašington tvrdi da je Jacenjuk legitimni lider.

13:31 - VAŠINGTON NEĆE PRIZNATI REFERENDUM O OTCEPLjENjU KRIMA

Sjedinjene Američke Države podržaće veću autonomiju za Krim dok god se to ne dešava "pod pretnjom pištolja", izjavio je danas američki ambasador u Kijevu Džefri Pajet.
"Sjedinjene Američke Države veruju da Krim jeste i treba da ostane deo Ukrajine", izjavio je Pajet novinarima u Kijevu, istaklavši da Vašington neće priznati referendum koji je planiran za nedelju, preneo je AFP.

On je, takođe, rekao da Rusija ima "legitimne interese" na poluostrvu, gde je stacionirana Crnomorska flota.

Pajet je rako da sa odobravanjem gleda na komenatre ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka da je vlada otvorena za povećavanje autonomije Krima, ali i dodao da smatra da je to nešto što Ukrajinci treba da urade u okviru svog Ustava, a "ne pod pretnjom pištolja".

13:55 - PRIPREME ZA PRIPAJANjE

Pripreme za pripajanje Krima, crnomorskog poluostrva na jugu Ukrajine, Rusiji već su počele, izjavio je danas krimski premijer Sergej Aksionov, javlja "Glas Rusije".

Referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine i pripajanju Rusiji biće održan 16. marta.

Krim će biti spreman da počne sa upotrebom ruskog zakona nekoliko meseci posle referenduma, a krimsko ministarstvo finansija već pravi plan za prelazak na rusku rublju, rekao je Aksionov za RIA Novosti.

Očekuje se da će na referendumu na Krimu, gde etnički Rusi čine oko 60 odsto stanovništva, većina glasati sa otcepljenje, čime će se stvoriti uslovi da Moskva pripoji tu oblast svojoj teritoriji. Aksionov je, takođe, obećao da ukrajinski više neće biti zvanični jezik ako se Krim pripoji Rusiji.

"Mi svakodnevno koristimo dva jezika -ruski i krimsko-tatarski. Izvesno je da će republika Krim imati dva jezika", istakao je Aksionov.


16:21 - KERI ODLOŽIO DOLAZAK U RUSIJU

Američki Državni sekretar Džon Keri je obavestio rusku stranu da je odlučio da odloži posetu Rusiji, saopštio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, prenela je agencija RIA Novosti.
Lavrov je na današnjem sastanku u Sočiju obavestio predsednika Vladimira Putina da je na zahtev američke strane pozvao državnog sekretara Džona Kerija koji je želeo da doputuje u Rusiju radi nastavka konsultacija.
"Na Vaš zahtev, a u skladu s molbom predsednika Obame, pozvao sam Džona Kerija. Čak sam bio spreman da ga već danas primim, sa čim se on u prvom trenutku saglasio, da bi me kasnije pozvao i rekao da bi hteo da odloži susret za nekoliko dana, jer se u Vašingtonu pojavio papir koji mi je poslao i koji smo analizirali. Iskreno govoreći u vezi s tim se otvorio niz novih pitanja", rekao je Lavrov.
On je rekao Putinu da je Keri dao nekoliko predloga "koji ne zadovoljavaju u potpunosti rusku stranu", preneo je Rojters.
"Sve je bilo formulisano tako kao da postoji sukob između Rusije i Ukrajine..., a naši partneri su nam dali situaciju koja je u stvari stvorena državnim udarom", rekao je Lavrov Putinu i dodao da Zapad želi da Rusija i SAD usklade svoje stavove.


16:51 - NA MITINGU U HARKOVU KLIČKA GAĐALI JAJIMA I JABUKAMA

Na mitingu u Harkovu lidera partije "Udar" Vitalija Klička su gađali jajima i jabukama, objavio je danas "Interfaks".

Za vreme mitinga pred spomenikom Tarasu Ševčenku, na desetine ljudi sa zastavama Rusije i Harkova i transparentima "Rusijo spasi nas!" i "Stop fašizmu!"počelo je da skandira proruske parole.

Kao odgovor na to su pristalice Vitalija Klička počele da viču "Slava herojima!" i "Fašizam neće proći!".

16:52 - EK ODLOŽILA PREGOVORE O JUŽNOM TOKU

Evropska komisija će odložiti pregovore sa Rusijom o Južnom toku, saopštila je danas portparolka EK za energetska pitanja, Sabina Berger.

Prema njenim rečima, EU će nastaviti pregovore sa Rusijom na tehničkom nivou, ali će obustaviti planirane političke pregovore u svetlu "daljeg razvoja situacije" u odnosima između EU i Rusije, preneo je AP.

17:00 - MILANOVIĆ:UKRAJINCI SE NE MRZE KAO JUGOSLOVENI

Hrvatski premijer Zoran Milanović je poredeći sukob u Ukrajini sa raspadom nekadašnje SFRJ rekao da misli da "ne postoji toliki stepen mržnje" među Ukrajincima i Rusima, kao što je postojala među balkanskim nacijama.

"Mislim da su Rusi i Ukrajinci gledajući nas naučili neke lekcije, ali je u bivšoj Jugoslaviji bila i manje komplikovana situacija. Nismo imali nuklearne sile, ovde imamo jednu", rekao je Milanović za australijsku TV mrežu SBS.

17:20 - KRIM POZVAO OEBS DA POŠALjE POSMATRAČE ZA REFERENDUM

Vlasti Krima pozvale su Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju da pošalje posmatrače koji bi u nedelju, 16. marta, pratili tok održavanja referenduma o pripajanju tog regiona Rusiji, javila je danas ruska novinska agencija RIA.

Kako se navodi, poziv OEBS, sa sedištem u Beču, uputio je parlament Krima.

17:21 - HODORKOVSKI: KRIMU DATI STATUS KOJI IMA ŠKOTSKA U UK

Bivši direktor naftnog giganta "Jukosa" i oštri kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, koji je lane u decembru pušten iz zatvora nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o njegovom pomilovanju, rekao je danas da bi najbolje rešenje za Krim bilo da dobije status koji ima Škotska unutar Ujedinjenog kraljevstva.

17:25 - JUTARNjI: RUSI SE PREGRUPIŠU

U ponedeljak je brod koji blokira ulaz u zaliv napustio svoju poziciju i zamenila su ga dva brodića.

Tokom noći vratio se i ponovo usidrio. Niko ne zna o čemu se radilo, ali spekulše se da su tokom noći došli jedan ili više brodova koji su dopremili nove vojnike i opremu.

Rusija pojačava vojnu prisutnost na Krimu koji kontrolišu proruske paravojske i milicije, rekao je vođa Centra za vojna i politička istraživanja Dmitro Timčuk. Prema njegovim informacijama, jedinice 18. samostalne pešačko-motorizovane brigade s trajnim sedištem u Čečeniji nalaze se u bazi Crnomorske flote u Novorosijsku.

Pripreme za premeštanje na Krimu su u zadnjoj fazi. Roman Butko, krimski aktivista, izjavio je da je ruski vojni vrh počeo rotacije vojnika koji su bili stacionirani na Krimu.

18:21 - PUCNjAVA U UKRAJINSKOJ BAZI

Ruske snage poslepodne upale u ukrajinsku pomorsku vojnu bazu blizu krimskog grada Bakčisaraja pri čemu su otvorile paljbu iz automatskog oružja. Prema prvim informacijama, ranjenih nije bilo, a ubrzo nakon pucnjave ukrajinski zapovednik je sa Rusima stupio u pregovore.

18:32 - AKSJONOV: FORMIRANA VOJSKA KRIMA

Krimski premijer Sergej Aksjonov izjavio je danas da je Krim oformio svoju vojsku, kako bi zaštitio građane od naoružanih grupa koje su ilegalno prisutne na poluostrvu.

"Vrhovni sovjet (parlament) me je ovlastio da formiram oružane snage zbog prisustva ilegalnih naoružanih snaga na Krimu", rekao je on, a prenosi Itar tas-s.


19:01 - SAVEZ BEZBEDNOSTI O UKRAJINI

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) održaće večeras sednicu posvećenu situaciji u Ukrajini, a sastanak je sazvan na zahtev Kijeva, saopšteno je u sedištu UN u Njujorku.

Od 18. februara SB je održao četiri sednice o Ukrajini. Dve su bile javne, a dve zatvorene za javnosti.

19:05 - KAMERON: BRITANIJA NEĆE ŽMURITI PRED SITUACIJOM NA KRIMU

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je danas da Velika Britanija neće zatvarati oči pred onim što se dešava na Krimu, odnosno upadom Rusije na Krim.

On je rekao da se Moskvi mora pokazati da ne može gaziti Ukrajinu i da ne sme sprovesti nezakoniti referendum o pripajanju Krima Rusiji.

Krim ne sme postati oružje u ratu Rusije i Ukrajine za nadmoć, poručio je Kameron u donjem domu britanskog parlamenta.

"Bezbednost i prosperitet same Britanije bili bi ugroženi ako dozvolimo da države gaze međunarodna pravila bez posledica", kazao je on.

19:28 - NATO ŠALjE AVAKSE U IZVIĐANjE ZBOG KRIZE U UKRAJINI

NATO je danas saopštio da će poslati izviđačke avione "Avakse" preko Poljske i Rumunije da bi nadgledali krizu u Ukrajini.

Ambasadori NATO su odobrili ove letove na osnovu preporuke glavnokomandujućeg Alijanse, američkog generala Filipa Bridlava, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na izjavu portparola Alijanse.

19:36 - SAD OČEKUJU OD RUSIJE ODGOVOR NA PREDLOGE

Sjedinjene Američke Države očekuju da vide konkretne dokaze da je Rusija spremna da se angažuje povodom američkih diplomatskih predloga za okončanje krize u Ukrajini, saopštio je danas Stejt dipartment.

Te brojne ideje je, kako navodi AFP, izložio američki drzavni sekretar Džon Keri svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu i spreman je da učestvuje u daljim razgovorima s njim "ukoliko i kada vidi konkretan dokaz da je Rusija spremna da se angažuje po pitanju tih predloga", rekla je predstavnica Stejt dipartmenta Džin Psaki.

19:57 - KRIM HOĆE OEBS ZA REFERENDUM, OEBS KAŽE: NISTE NAŠ ČLAN

Vlasti Krima danas su pozvale Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da pošalje posmatrače za praćenje referenduma o pripajanju tog regiona Rusiji, a iz OEBS je stigao odgovor da Krim ne može da poziva posmatrače, budući da nije samostalna država, a samim tim ni članica OEBS.

"Koliko mi znamo, Krim nije članica OEBS, tako da bi teško mogao da nas pozove", rekla je portparolka OEBS.

21:21 - LIDER TATARA ORGANIZUJE BOJKOT REFERENDUMA

Predsednik tatarske skupštine na Krimu Refat Čubarov koji se zalaže za bojkot referenduma 16. marta, rekao je da je ubeđen da će Kremlj namestiti rezultate glasanja i zatražio je od međunarodne zajednice da zaštiti turski narod, krimske Tatare.

"Rezultat referenduma o sudbini Krima je već odredila Moskva", rekao je Čubarov u krimskoj prestonici Simpferopolju u intervjuu za britansku agenciju Rojters.

"Radi se o nameštenom referendumu, pokušaju da se obezbedi pokriće za agresiju", rekao je Čubarov i dodao da će glasanje značiti izdaju ukrajinske države čija je privremena vlada rekla da lokalni lideri nemaju pravo da organizuju referendum.

"Ukoliko se sve odigra po planu zacrtanom u Moskvi, to će značiti da je ceo svet nemoćan pred nepravdom i silom. Mi nemamo ni oružje niti snagu da sami zaustavimo tu nepravdu", rekao je Čubarov.


21:58 - EU PRIPREMA TEREN ZA DALjE SANKCIJE PREMA RUSIJI

EU se priprema da uvede zabranu na putovanja, zamrzavanje imovine i druge restrikcije Rusiji zbog njenog neuspeha da se postigne deeskalacija krize na Krimu, javio je Rojters pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Dok se očekuje da zvanična odluka o uvođenju sankcija Rusiji bude doneta na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU 17. marta, pripreme za donošenje tih mera već su počele, navodi britanska agencija.

"Nema znakova deeskalacije od ruske strane, i zato EU možda neće imati izbora nego da momentalno uvede zabranu na putovanja, zamrzne imovinu i odloži samit EU-Rusija", rekao je jedan neimenovani izvor iz EU.

22:01 - DEŠČICIJA: UKRAJINA PRAKTIČNO U STANjU RATA

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Deščicja izjavio je danas da se njegova država praktično nalazi u stanju rata sa Rusijom, posle dodatnog pritiska Moskve na Kijev, koja tvrdi da na istoku Ukrajine vlada bezakonje.

"Moramo da priznamo da je naš život sada prilično nalik...ratu", rekao je šef ukrajinske diplomatije pre sastanka sa svojim kolegama iz Belgije, Holandije i Luksemburga, preneo je AP.

"Moramo da se suočimo sa agresijom koju ne razumemo", kazao je Deščicija i dodao da Ukrajina računa na pomoć Zapada.

23:00 - SAVET BEZBEDNOSTI IZA ZATVORENIH VRATA O UKRAJINI

U Njujorku je danas iza zatvorenih vrata počela nova sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena krizi u Ukrajini, koja je sazvana na zahtev Ukrajine.

Ovo je peti sastanak Saveta bezbednosti UN u poslednjih 10 dana na kojem se razmatra situacija u Ukrajini, a dosad nijednom se nije okončala sa konkretnim odlukama ili akcijom.

Britanski ambasador u UN Mark Lajl Grant je izjavio da je cilj najnovijeg sastanka da se Ukrajini "pruži šansa da iznese zabrinutosti" u vezi sa najavljenim
"nelegalnim referendumom" na Krimu, 16. marta.

00:55 - BAN: BEZ PROVOKACIJE OKO UKRAJINE

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je danas sve strane u Ukrajini "na uzdržanost od brzopletih akcija i provokativne retorike".

Ban je upozorio da bi "dalje pogoršavanje situacije imalo teške reperkusije za narod Ukrajine, region i globalnu zajednicu", preneo je AP.