Avganistan legalizuje nasilje nad ženama

Tanjug

05. 02. 2014. u 14:01

Novim zakonom muškarcima je dozvoljeno da zlostavljaju svoje žene, decu i sestre bez straha od sudskog gonjenja, čime je neutralisan dugogodišnji spori napredak u ograničavanja zloupotreba žena

KABUL - Novim avganistanskim zakonom muškarcima je dozvoljeno da zlostavljaju svoje žene, decu i sestre bez straha od sudskog gonjenja, čime je neutralisan dugogodišnji spori napredak u ograničavanja zloupotreba žena u ovoj zemlji, koja toleriše "ubistvo iz časti", prisilna venčanja i teška zlostavljanja u porodici.

Ipak, novim propisima ostvaren je i jedan značajan pomak u avganistanskim propisima o krivičnom postupku, time što se brani da rođaci optuženog svedoče protiv njega, piše londonski Gardijan.

Avganistanske žene su nasilju najizloženije u svom domu, tako da će novim propisima biti ućutkane i takve žrtve i većina potencijalnih svedoka nasilja.

Nove propise je odobrila avganistanska skupština i preostalo je da potpis na njih stavi predsednik Hamid Karzai.

Stupanjem na snagu nove regulative postaće gotovo nemoguće osuditi nekog zbog "ubistva iz časti", čiji su vršioci očevi ili braća koji ne odobravaju ponašanje ćerke ili sestre. Takođe će biti skoro nemoguće osuditi nekog zbog prisilnog venčanja ili trgovine ženskom decom kako bi se izgladili sukobi među porodicama ili regulisali dugovi.

U Avganistanu je i dosad sudsko gonjenja počinilaca zloupotreba nad ženama predstavljalo retkost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

zoks

05.02.2014. 15:31

@Vasovic - Ne nasedajte na provokacije!Pa valjda se secate satatnizovanja Srba kada su govorili kako su u BIH 100 hiljada muslimanki Srbi silovali!Uostalom kako god ovi avganistanci uradili njihova je unutrasnja stvar!Pazimo nas posao,jer ga imamo i na pretek!

Jabre

05.02.2014. 17:58

У Афгханистану прво једу мушкарци, па жене па онда ако шта остане за децу и она једу.

tihi79

06.02.2014. 08:56

Naslov je takav,da svaki normalan covek mora procitati,ali ko dobro cita izmedju redova,procitat ce bol i patnju onog ko nije uspeo u svojoj namerii!!!