U Egiptu je tokom antivladinih marševa, organizovanih u subotu povodom treće godišnjice svrgavanja nekadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka, poginulo sedmoro ljudi, ali su istovremeno hiljade Egipćana izašli na ulice u znak podrške vojnim vlastima.

Bezbednjaci su upotrebili suzavac i pucali u vazduh da bi sprečili protivnike vojnog režima da dopru do trga Tahrir, simbola ustanka iz 2011, izveštava Rojters.

Umesto protivnika vlasti, na ovom trgu se pojavila masa pristalica sadašnjih vlasti. Oni su izvikivali parole podrške generalu Abdelu Fatahu al-Sisiju, koji je prošlog juna rukovodio svrgavanjem islamističkog predsednika Mohameda Morsija.

Okupljeni na Tahriru su bili predstavnici znatnog dela Egipćana, kojima je dosta trogodišnjih previranja, haosa i ekonomskog opadanja i koji žele da vide odlučnu vojničku figuru na čelu države.

Istovremeno su u raznim delovima Kaira, u kojima su se pojavila i oružana vozila, ubijena četiri antivladina demonstranta.

U južnom egipatskom gradu, Minji, u sukobima između pristalica Morsija i snaga bezbenosti poginulo je dvoje ljudi, dok je u Aleksandriji poginula jedna žena, a uhapšeno je više desetina demonstranata.

Očekuje se da će Sisi, koji je bio šef vojne obaveštajne službe tokom Mubarakove vladavine, uskoro da najavi svoju kandidaturu za predsednika zemlje. Izbori će verovatno biti održani tokom narednih šest meseci.

Analitičari predviđaju Sisijevu nadmoćnu pobedu ukoliko se kandiduje. Nekoliko potencijalnih kandidata je već najavilo da neće učestvovati u nadmetanju za predsednički položaj ukoliko se kandiduje i Sisi, koji je svoje najglasnije krtičare, Muslimansku braću, proglasio terorističkom organizacijom i oterao ih u ilegalu, a njihove vođe u zatvor.Tenzije ponovo rastu u Egiptu nakon ubistva šetorice ljudi u Kairu, za šta je odgovornost preruzela jedna grupa, inspirisana al-Kaidom i bazirana na Sinajskom poluostrvu, na kojem vlada bezakonje.

Rano jutros došlo je i do eksplozije bombe u blizini kairske policijske akademije, pri čemu, prema saopštenu egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova, niko nije povređen. Antivladini demonstranti su, inače, u subotu rasterani ubrzo pošto su se okupili u blizini jedne kairske džamije. Pored islamista, pristalica Morsija, među demonstrantima je bilo i sekularnih, liberalnih aktivista koji su igrali ključnu ulogu u revoluciji 2011, ali sada smatraju da je vojska prigrabila previše vlasti.

I organizacije za ljudska prava optužuju sadašnje egipatske vlasti za preteranu primenu sile, ističući da se nakon svgavanja Morsija prošlog jula u Egiptu primenjuje državno nasilje bez presedana.