Grinpis: Odeća svetskih brendova toksična?

Tanjug

14. 01. 2014. u 12:38

Гринпис: Одећа светских брендова токсична?
Od testiranih proizvoda, kod 50 artikala, ili 61 odsto, otkrivena je susptanca nonilfenol etoksilat, koja može uzrokovati poremećaj u radu hormon
PEKING - Tragovi toksičnih hemikalija štetnih po ljudsko zdravlje pronađeni su u dečjoj odeći i obući koju proizvodi desetak svetski poznatih brendova, saopštila je danas međunarodna ekološka organizacija Grinpis.

U okviru najnovije istrage, Grinpis je otkrio da makar jedan artikal svakog od tih brendova sadrži hemikalije koje mogu imati "štetne posledice po reproduktivni, hormonalni ili imuni sistem ljudi", prenosi Frans pres.

Grinpis je i ranije dolazio do sličnih otkrića, a u 2012. je održao "toksičnu" modnu reviju u Pekingu, kako bi privukao pažnju javnosti na tvrdnje da dve trećine odevnih predmeta sadrži štetne hemikalije.

U poslednjoj istrazi, Grinpis je sproveo analizu nad 82 proizvoda proizvedena u 12 različitih zemalja, dok najveći broj tih proizvoda, njih 29, potiče iz Kine.

Od testiranih proizvoda, kod 50 artikala, ili 61 odsto, otkrivena je susptanca nonilfenol etoksilat, koja prema rečima Grinpisa, može uzrokovati poremećaj u radu hormona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

zoks

14.01.2014. 14:37

Sta je "zeleni"?Nisu vam dovoljno platili pa ih pljujete!Eeeee,ko vas "zelene" ne zna!?Pravi ste "zelenasi"!Ime vam je onakvo kakvi ste!

Filip

14.01.2014. 19:54

@zoks - Propaganda protiv nase bratske i mocne Kine, zna se da Kinezi prave najbolju i najkvalitetniju odecu, ovi zapadni spijuni mogu samo da im zavide. Nadam se da ce sve vise kineza da dolazi da zivi u Srbiji, kada smo vec bratski narod bilo bi lepo i da se malo izmesamo.