NjUJORK - Osam vodećih IT kompanija zatražilo je od američkih vlasti da se poboljšaju zakoni o nadgledanju kako bi se napravila bolja ravnoteža između bezbednosnih potreba i prava pojedinaca.

U otvorenom pismu koje su kompanije AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter i Yahoo, uputile američkom predsedniku Baraku Obami i Kongresu, kaže se da Vašington treba pokrene opštu reformu špijuniranja koje sponzoriše država.

"Mi razumemo da vlade imaju obavezu da zaštite svoje građane. Ali ovogodišnja otkrića ukazala su na hitnu potrebu za reformom obaveštajne prakse širom sveta", kaže se u pismu, prenosi AFP.

U mnogim zemljama je, navodi se dalje, "ravnoteža poremećena u korist države, a na štetu prava pojedinca, prava koja su garantovana Ustavom".

"To podriva slobode koje svi negujemo. Vreme je za promenu", navode potpisnice pisma.

Osam kompanija traži od SAD da pokrenu reforme koje će obezbediti da pokušaji vlade da sprovede nadgledanje budu jasno ograničeni zakonom, shodno rizicima, transparentno i da budu predmet nezavisnog nadzora.

Od početka leta mediji sveta otkrili su brojne slučajeve američkog i britanskog programa tajnog nadgledanja nad građanima koje je razotkrio Edvard Snouden, bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije koji se sada nalazi u Rusiji.