Završen Samit OEBS-a, Srbija predsedava od 2015.

Tanjug

07. 12. 2013. u 09:05

Samit OEBS u Kijevu završen je odlukama o posvećenosti rešavanja dugotrajnih konflikata, jačanju angažovanja organizacije u oblasti energetike i životne sredine, verskim slobodama, Romima...

Samit Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Kijevu završen je odlukama o posvećenosti rešavanja dugotrajnih konflikata, jačanju angažovanja organizacije u oblasti energetike i životne sredine, povećanju napora u suočavanju sa transnacionalnim pretnjama i zaključivanju sporazuma, verskim slobodama i o Romima, kao i reafirmisanju helsinškog +40 procesa.

Jubilarni 20. ministarski samit OEBS-a, prema rečima predsedavajućeg, šefa ukrajinske diplomatije Leonida Kožare, protekao je u konstruktivnoj atmosferi.

„Oduševljen sam što smo uspeli da postignemo konsenzus o brojnim važnim odlukama. Potvrdili smo našu snažnu opredeljenost procesu „Helsinki +40" i nastavićemo da radimo zajedno ka efektivnijem i efikasnijem OEBS-u na putu ka 40-oj godišnijici Helsinške povelje", poručio je on u petak.

Dugotrajni konflikti bili su važan prioritet ukrajinskog predsedavanja OEBS, podsetio je Kožara, dodajući da ministarsko saopštenje o Transdnjestarskom dogovoru sadrži snažan signal zajedničkog opredeljenja da se postigne napredak ka održivom rešenju.

On je dodao da su ministri, takođe, podržali novu dinamiku u bilateralnom dijalogu na najvišem nivou između Azerbejdžana i Jermenije.

Donete su i političko vojne odluke, kao na primer, odluke o neširenju oružja i transnacionalnih pretnji.

Ministri OEBS, kako se navodi u saopštenju, pozdravili su usvajanje prvog seta mera za smanjenje rizika od sukoba koji proizlaze iz upotrebe informacijske i komunikacione tehnologije.

„Jačanje mandata OEBS u oblasti energetike i životne sredine, sa posebnim fokusom na promovisanje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora dokazuje da OEBS drži korak s vremenom", ocenio je Kožara.

Po prvi put u poslednje tri godine ministri su usvojili i odluke koje se tiču slobode mišljenja, pitanja savesti, vere i uverenja, kao i odluke za poboljšanje situacije Roma i Sintija na prostoru koji pokriva OEBS.

Kožara je pozdravio pozitivan ođek dobijen od učesnika Samita u Kijevu, koji je rezultirao usvajanjem 11 odluka, izjava i deklaracija o širokom spektru pitanja agende OEBS.

„Ministarski samit je doprineo oblikovanju dugoročne agende organizacije kako bi nastavili sa izgradnjom evroatlantske i evroazijske bezbednosne zajednice bez linija razdvajanja.

"Iščekujemo nastavak našeg rada na tome tokom predstojećih predsedavanja Švajcarske i Srbije 2014. i 2015", rekao je generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer povodom završetka Samita.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, još jednom će se, posle sastanka OEBS-a u Kijevu, sastati s predsednikom i ministrom inostranih poslova Švajcarske Didijem Burkhalterom, sa kojim će razgovarati o nastavku međusobne saradnje.

Šef srpske diplomatije, koji je prethodna dva dana predvodio delegaciju na 20. Ministarskom savetu OEBS-a u prestonici Ukrajine, obratio se učesnicima ministarskog sastanka tokom plenarnog zasedanja, a imao je i oko 30 bilateralnih susreta na marginama sastanka.

Na radnom ručku za šefove delegacija, ministar Mrkić je, zajedno sa domaćinom, ministrom inostranih poslova Ukrajine Leonidom Kožarom i Burkhalterom govorio u uvodnoj debati. Dvodnevni ministarski savet OEBS-a završen je u petak, a Srbija ovim sastankom ulazi u takozvanu trojku predsedavajućih, izjavio je Mrkić.

Podsećajući da će Srbija predsedavati OEBS 2015. godine, ministar Mrkić je istakao da će time preuzeti obaveze "u rukovođenju tom velikom organizacijom, koja se prostire od Vladivostoka do Vankuvera, pokriva tri kontinenta i uključuje 57 zemalja", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Ono što planiramo da uradimo ima punu podršku članstva, a i naših kopredsedavajućih, Švajcarske, sa kojom to kombinovano radimo i koja će u narednoj godini predsedavati i onda nama predati palicu da to činimo u jubilarnoj godini", rekao je Mrkić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije