Arafat sigurno otrovan radioaktivnim polonijumom

Tanjug

06. 11. 2013. u 18:56

Dejvid Barkli, britanski forenzički naučnik, izjavio je da su nalazi testova uzoraka uzetih s posmrtnih ostataka Jasera Arafata potvrdili ranije rezultate tragova telesnih tečnosti na njegovom donjem vešu, četkici za zube i odeći, u kojima je nađen radiokat

TEL AVIV - Profesor Dejvid Barkli, britanski forenzički naučnik, izjavio je da su nalazi testova uzoraka uzetih s posmrtnih ostataka Jasera Arafata potvrdili ranije rezultate tragova telesnih tečnosti na njegovom donjem vešu, četkici za zube i odeći, u kojima je nađen radiokativni polonijum.

"Po mom mišljenju, apsolutno je sigurno da je uzrok njegove smrti trovanje polonijumom", rekao je Barkli Rojtersu nakon što je Arafatova udovica izjavila da je njen suprug otrovan.

Eskpert je precizirao: "Nivoi prisutni na njemu bili su dovoljni da izazovu smrt".

On je, takođe, rekao da je tip polonijuma otkriven na Arafatovom telu morao biti proizveden u nuklearnom reaktoru.

Iako su mnoge zemlje mogle biti izvor, neko iz njegove neposredne pratnje sigurno je ubacio majušnu dozu smrtonosnog izotopa, verovatno u obliku praška u njegovo piće, hranu, očne kapi ili pastu za zube, dodao je on.

"Ono sto imamo je neoboriv dokaz - stvar koja je izazvala njegovu bolest i data mu je iz zle namere", zaključio je Barkli.

Arafat se razboleo u oktobru 2004. godine i imao je simptome gastroenteritisa, praćenog dijarejom i poovraćanjem.

Palestinski zvaničnici su u početku govorili da je patio od prehlade. Prebačen je ubrzo u francusku vojnu bolnicu, ali je pao u komu i umro 11. novembra.

Zvanični uzrok smrti bio je moždani udar, ali francuski lekari u to vreme nisu mogli da kažu šta je izazvalo njegovu bolest.

Pre trovanja ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka 2006. godine u londonskom hotelu istom radioktavnom supstancom ubačenom u čaj, niko nije pomišljao da je polonijum mogući uzrok smrti Arafata, rekao je britanski eskpert.

Međutim, kasnije se postavljalo pitanje da li je to moguće, jer se Arafat nakratko oporavio tokom bolesti, što se ne događa u slučaju da je neko izložen radioktivnoj materiji.

On, takođe, nije izgubio svu svoju kosu.

Naučnici su rekli da polonijum gubi 50 odsto radioktivnosti svaka četiri meseca i da tragovi na Arafatovom telu ne bi mogli biti pronađeni da su testovi izvršeni nekoliko godine kasnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije