Rusija daje Belorusiji četiri Sistema S-300

B. VLAHOVIĆ

30. 10. 2013. u 21:15

Moskva potvrdila da joj je Minsk najvažniji vojni saveznik. U Belorusiji će biti otvorena ruska vazduhoplovna baza u kojoj će biti lovci SU-27

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

SAMO dan posle postavljanja „kamena temeljca“ u bazi u Rumuniji gde su Amerikanci počeli sa instaliranjem svog antiraketnog štita, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je izjavio da će beloruska armija uskoro dobiti od Moskve četiri kompleksa S-300. Do sada su Belorusi imali tri sistema S-300, što je malo da se pokrije celi zapadni granični deo, ali će se sada situacija promeniti sa sedam ovakvih sistema. Ovo je značajno jačanje odbrambene moći Belorusije, jedinog ruskog saveznika na zapadnom području.

Rusija je inače prestala da za svoju armiju proizvodi komplekse S-300 jer će ih zameniti novijim i moćnijim S-400. Belorusija je najvažniji ruski vojni saveznik sa kojim postoji dogovor o zajedničkoj zaštiti granica i neba.

Moskovski mediji spekulišu da je Belorusija dobila komplekse S-300, a ne S-400, da ne bi došlo do prodaje strancima informacije o tehnologiji tog mnogo hvaljenog sistema kojeg ni Rusija zasada nema u željenim količinama. Nije tajna da Belorusija sarađuje sa Kinom u pravljenju vojne tehnike pa neki moskovski eksperti smatraju da u Kremlju postoji oprez da bi u slučaju da se Minsku da S-400, neko mogao Kinezima da otkrije sve tajne i onda oni vrlo brzo naprave kopiju najnovijeg ruskog raketnog sistema.

Rusija i Belorusija su još 2000. godine počele da pregovaraju o tome kako da zajednički naprave regionalni PVO koji bi pokrivao istočnoevropsku zonu. A uskoro će u Belorusiji biti otvorena ruska vazduhoplovna baza u kojoj će biti lovci SU-27, a sada je u toku pravljenje međudržavnog dogovora o toj bazi koja će biti u gradu Lido na severozapadu Belorusije. Komandant zajedničke PVO Rusije i Belorusije je general-major Oleg Dvigaljev, koji je na toj dužnosti od avgusta 2013.

Već dosta dugo se govori i piše da bi Belorusija mogla uskoro da dobije operativno-taktičke komplekse „Iskander“ koji bi mogli da budu realna opasnost američkim bazama u Evropi u na kojima će se nalaziti rakete-presretači. Rusija namerava da ima „Iskandere“ u Kalinjingradskoj oblasti odakle mogu lako da unište američke rakete presretače koji će biti u bazi u Poljskoj.

ZAJEDNIČKI MANEVRI

RUSKI ministar odbrane Šojgu najavio je i održavanje zajedničkih vojnih manevara Rusije i Belorusije pod nazivom „Štit-saveza-2015“. Nedavno su dve zemlje sprovele zajedničke manevre „Zapad-2013“ u kojima je učestvovalo više od 22.000 vojnika i oficira, kao i više od 90 aviona, 10 brodova i 530 jedinica razne vojne tehnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije