VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama do ovog leta nije znao da Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) špijunira lidere stranih država, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se "na merama" nalazila od 2002. godine, piše "Vašington post".

Prema navodima prestoničkog dnevnika, koji se poziva na izjave više neimenovanih zvaničnika administracije, Obama je znao da se prati komunikacija lidera država koje se smatraju za neprijatelje SAD, ali nije bio obavešten da su u programu nadzora i predsednici ili premijeri zemalja saveznika Amerike.

Oni, međutim, nisu želeli da govore o obimu mera koje su se sprovodile, rekavši samo da Obama, iako nije znao da se prate telefonski pozivi Merkelove, nije bio ljut na obaveštajce što ga nisu do svih detalja upoznali sa programom nadzora.

"Njihov posao je da političarima dostave što je više moguće podataka i obično su kritikovani što ne uspevaju da saznaju dovoljno obaveštajnih podataka. Ovo je nešto novo za njih sada", kazao je sagovornik Vašington posta.

OBUSTAVA PRISLUŠKIVANJA Bela kuća razmatra da obustavi prisluškivanje stranih lidera, javila je jutros američka agencija AP pozivajući na neimenovanog visokog zvaničnika. AP navodi, pozivajući se na svoj izvor iz američke administracije, da odluka nije precizirana i da su "neke nespecifikovane promene već napravljene, ali koje su u fazi razmatranja, uključujući prestanak prikupljanja (prisluškivanja) razgovora prijateljskih šefova država".

Da nisu znali sve detalje o programu špijuniranja, danas je rekla i šefica senatskog komiteta za obaveštajne poslove, senatorka Dajen Fajnstajn iz Kalifornije.

"Uz svo poštovanje rada NSA, ja sam protiv prisluškivanja lidera naših saveznika, Francuske, Španije, Meksika i Nemačke", rekla je ova senatorka, dodajući da će komitet koji vodi sprovesti značajno preispitivanje programa koje sprovode obaveštajne agencije.

"Sem ako SAD nisu u sukobu sa nekom zemljom ili postoji vanredna situacija zbog koje je potrebno sprovesti mere nadzora, smatram da Amerika ne bi trebalo da prikuplja podatke o telefonskim razgovorima i imejl konverzaciji koju sprovode predsednici i premijeri država koje su naši saveznici", zaključila je šefica senatskog odbora.

Zvaničnici SAD su priznali da su odnosi s Nemačkom pogoršani nakon najnovijih otkrića, ali i dalje smatraju da će se situacija popraviti nakon odluke Obame da se zaustavi program špijuniranja i izvrši kompletna revizija rada NSA.