Pariz: Uhapšen Francuz zbog veza sa al-Kaidom

Tanjug

12. 10. 2013. u 18:26

Париз: Ухапшен Француз због веза са ал-Каидом
Francuz alžirskog porekla povezan sa nemačkim ogrankom al-Kaide, odgovornim za napade na SAD 11. septembra 2001. godine, zadržan je u pritvoru u Parizu

Francuz alžirskog porekla, koji je, kako se veruje, povezan sa nemačkim ogrankom al-Kaide, odgovornim za napade na SAD 11. septembra 2001. godine, zadržan je u subotu u pritvoru u Parizu.

Namen Mezih (43) deportovan je iz Pakistana u utorak i protiv njega je pokrenuta zvanična istraga po optužnici za kovanje zavere u okviru terorističkog poduhvata, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Mezih je uhapšen u maju prošle godine u Pakistanu blizu granice sa Iranom, a trojica francuskih ekstremista, koji su tada takođe privedeni, deportovani su u Francusku ranije ove godine.

Veruje se da je Mezih saradnik zapovednika al-Kaide Junisa al-Mauritanija, kome je Osama bin Laden naložio da isplanira napade u Australiji, Evropi i SAD, i smatra se da je bio blizak tzv. hamburškoj ćeliji koja je planirala napade na Njujork i Vašington 2001. godine.

Međutim, stručnjaci ističu da nema konkretnih dokaza o njegovoj umeštanosti u bilo kakav napad i da proces protiv njega nije jasan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije