Nobel za mir Organizaciji za zabranu hemijskog oružja

M. Z. R.

11. 10. 2013. u 09:40

Нобел за мир Организацији за забрану хемијског оружја
Organizacija za zabranu hemijskog oružja ove godine dobila najviše priznanje za mir. Sirija hvali sebe, Rusija zadovoljna, nagrada za tradicionalnu vrednost

OVOGODIŠNjI dobitnik Nobelove nagrade za mir je Organizacija za zabranu hemijskog oružja. Nobelov komitet je u petak saopštio da je to posledica „ekstenzivnog rada da se eliminiše hemijsko oružje“. Sedište Organizacije je u Hagu i ona je osnovana 1997. godine. Njen generalni direktor Ahmet Uzumku je rekao da je nagrada „velika počast“. Upotreba hemijskog oružja u Siriji, po njemu, predstavlja tragični podsetnik da ima još mnogo posla da se uradi.

Jedna od prvih reakcija stigla je iz Sirije, i to iz zvaničnog Damaska. Fajez Sajeg, poslanik vladajuće BAAS partije je ocenio da dodela Nobelove nagrade ističe „kredibilitet“ vlade u Damasku i njenih namera da uništi svoj toksični arsenal. Kako je preneo AP, Sajeg je istakao da bi nagrađena organizacija trebalo da radi na oslobađanju celog Bliskog istoka, „uključujući Izrael“, od oružja za masovno uništenje.

- Nedavni događaji u Siriji, gde je ponovo upotrebljeno hemijsko oružje, naglasili su potrebu da se pojačaju napori da se ukloni ovakva vrsta naoružanja - naveo je Nobelov komitet, obrazlažući ovogodišnje dodeljivanje nagrade.

U avgustu, Vašington je okrivio sirijskog predsednika Asada za napad u kojem je korišćen sarin, dok je ruski predsednik Vladimir Putin tvrdio da su taj otrov upotrebili sirijski pobunjenici. Suočen s pretnjom američke vojne intervencije, Asad je na kraju pristao da ukine program sirijskog hemijskog naoružanja i dozvolio pristup inspektorima Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

TALIBANSKA LOGIKA PAKISTANSKI talibani izrazili su oduševljenje što tinejdžerka Malala Jusufzai, koju su prošle godine pokušali da ubiju, nije dobila Nobelovu nagradu za mir.
- Oduševljeni smo što Malala nije dobila nagradu. Nije učinila ništa veliko, tako da je dobro što je nije dobila - rekao je portparol talibana Šahidulah Šahid u telefonskom razgovoru za AFP.
- Nagrada je trebalo da bude dodeljena pravim muslimanima koje se bore za islam. Malala je protiv islama, ona je postala sekularna.

Kako je preneo Rojters, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov nije želeo da komentariše dodelu Nobelove nagrade za mir. Iz Moskve se, međutim, oglasio ruski parlamentarac iz vladajuće Jedinstvene Rusije Vječeslav Nikonov, koji je pohvalio ovogodišnji izbor, indirektno se osvrćući i na neke ranije „pogrešne“ laureate - kako primećuje Rojters, očigledno aludirajući na dobitnika iz 2009. godine, Baraka Obamu.

- Ovo je jedan od najboljih izbora Nobelovog komiteta u istoriji... Ovaj put nisu želeli da naprave grešku, jer ih je bilo previše - ocenio je Nikonov.

Organizacija iz Haga se kao mogući laureat pojavila u spekulacijama tek nekoliko sati uoči saopštenja dobitnika, dok je danima ranije za favorita u svetskim medijima važila pakistanska tinejdžerka Malala Jusufzai, koju su pre godinu dana u glavu upucali talibani pošto se javno zalagala na pravo devojčica na obrazovanje.

- Ona je izuzetna žena i mislim da je svetla budućnost pred njom i da će verovatno biti nominovana dogodine, ili godinu dana kasnije - rekao je za AP predsedavajući Nobelovog komiteta Torbjorn Jagland.

Rojters ocenjuje i da ovogodišnji laureat svedoči o „povratku Nobela korenima“ - jer je dodeljen za „tradicionalnu“ vrednost, razoružavanje u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

momcilo

11.10.2013. 10:22

Kriminal je petljanje maloletika od 16 godina u politiku. jedino normalno sto je ostalo od nobelove nagrade je spektakularni koncert. ko ce imati concert ove godine?

Milivoje

11.10.2013. 12:06

Otkad je Obama dobio ovu nagradu, ova nagrada za mir nema više smisla, i to se vidi iz godine u godinu.

Li

11.10.2013. 12:07

Ta Nobelova nagrada je toliko izgubila vaznost da ne znam i zasto je spominju.. A pogotovo u slucaju "zabrane" hemijskog oruzja.. Bezvredna propaganda...

Flavije Jovijan

11.10.2013. 13:22

Ne moze nobelovu nagradu za mir da dobije organizacija koja nadgleda unistavanje sirijskog hemijskog naoruzanja, a ne bavi se unistavanje hemijskog naoruzanja Nemacke, Izraela, Britanije, SAD...i da ne nabrajam sve one koji su izgleda bogom dani da smeju imati nuklearno, biolosko i hemijsko naoruzanje, i ganjati samo one za koje se smatra da to ne smeju imati. Za mir u Svetu je mnogo znacajnije kada su svi jednako naoruzani nego kada je neko nadmocniji i moze sebi da dozvoli napad bez posledica!

Kosovo i Metohija

11.10.2013. 14:04

haahhhhahahhaha šta nam radi USA i ostali moćnici tačno se sprdaju sa setom...

nitro dzebana

11.10.2013. 14:10

Nagrada za mir po svedskom psihopati i posrednim ubicom miliona ljudi nema nikakav smisao.

Dymitr Ogonowski

11.10.2013. 15:04

Od vremena kada Ahtisari i Obama su dobili ovu nagradu Nobeleva nagrada za "mir" nema nikakav prestiza. Ovo je nagrada bande NATO a ne zbog mira.

imaju za cilj da pomognu da se uništi hemijsko oružje u Siriji

11.10.2013. 17:45

Dobro a hoce li pomoci da se unisti hemijsko oruzije u SAD.

Seljak

11.10.2013. 21:32

Arafat, Obama, EU (-> rat protiv Libije) sada neka organizacija cistih funkcionera. Organizacija za zabranu hemijskog oruzja je biro koji s automatizmom obradjuje zadatke. Gde je tu ideolosko motivisan napor sprecavanje rata i ubijanja, napor kojeg je pokazao Vladimir Vladimirovic Putin, jedini pravi covek za ovugodisnju nagradu!