LONDON - Dok SAD razmatraju vojnu kaznenu intervenciju u Siriji zbog napada hemijskim oružjem na civile, BBC je objavio spisak oružja koje bi obe strane mogle upotrebiti u tom napadu.

SAD bi mogle koristiti krstareće rakete "tomahavk" koje mogu biti lansirane sa broda ili podmornice. One su opremljene malim turbofen motorima -slično kao putnički avioni, koje koriste da dođu do meta. Njih je veoma teško detektovati.

Za lansiranje krstarećih raketa mogli bi biti upotreljeni "Arli Berk" razarači dugi 154 metra. SAD u istočnom Mediteranu imaju četiri takva razarača. Oni su jedni od najbolje naoružanih američkih razarača i to je bio jedan od prvih ratnih brodova SAD sa sistemom filtriranja vazduha koji šiti od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja.

Nosač aviona "UŠ Nimic", jedan je od dva američka nosača aviona u tom regionu dug skoro 330 metara na koji može stati do 85 aviona. Drugi nosač koji SAD imaju u tom regionu je "UŠ Hari S Truman".

Bombaredri F-16 važe za jedne od najpouzdanijih i najefikasnijih vojnih aviona u svetu. Oni imaju višestruku namenu i mogu da napadaju druge avione u vazduhu, kao i da pronalaze i uništavaju mete na zemlji. Oni su oslonac američkog vazduhoplovstva i imaju domet od oko 3.220 kilometara.

Avion "F-15 Strajk Igl" je višenamenski avion namenjen brzim napadima velikog dometa na zemlji. Opremljeni su "Lantirn" sistemom za navigaciju i ciljanje koji poboljšava preciznost napada korišćenjem laserski navođenih bombi. Ako Francuska bude učestvovala u napadima, ona ima krstareće rakete "Skalp" sa dometom od oko 500 kilometara koje mogu biti lansirane sa aviona "Miraž 2000" i "Rafal".

Nosač aviona na nuklearni pogon "Šarl de Gol" koji se trenutno nalazi u Tulonu, može da nosi do 40 bombardera. Mada je manji od "UŠ Nimica" i dalje ima impresivnu dužinu od 262 metra. Glavno sirisjko oružje je raketa S-200 koja je proizvedena 60-ih godina u Sovjetskom Savezu. Analitičari Centra za strateška i međunarodna istraživanja kažu da Sirija verovatno ima osam takvih raketa raspoređenih u dva puka za vazduhoplovnu odbranu.

Sirija je naručila mnogo moderniji i odbrambeno napredniji raketni sistem S-300, ali ne zna se pouzdano da li je isporučen i ako jeste da li je u upotrebi. S-300 je raketa zemlja-vazduh dalekog dometa "dizajnirana" da štiti vojne i industrijske objekte od neprijateljskih aviona i krstarećih raketa.

Supersonične rakete "P-800 Jakont" su sofisticirane antibrodske rakete ruskog porekla. Imaju domet od 300 kilometara, nose bojevu glavu od 200 kilograma i u stanju su da lete na visini od samo pet do 15 metara, zbog čega ih je teško uočiti i presresti.

Sirijsko vazduhoplovstvo ima i čitav niz bombardera koje je, uglavnom, kupila od Rusije, ali mnogi od njih su zastareli.