Kompjuterski problemi u sudu u Gvantanamu

Tanjug

24. 08. 2013. u 09:25

Компјутерски проблеми у суду у Гвантанаму
Odbrana traži od sudije tribunala u Gvantanamu da obustavi pretpretresna saslušanja u slučaju napada od 11. septembra 2001. godine zbog problema sa računarima i elektronskom poštom
Advokati odbrane zatražili su od sudije tribunala za ratne zločine u Gvantanamu da obustavi pretpretresna saslušanja u slučaju napada od 11. septembra 2001. godine, dok tehničari ne otklone probleme sa računarima i elektronskom poštom.

Ovaj zahtev advokati odbrane optuženih za terorističke napade na Njujork i Vašington podneli su jer zbog tih problema, kako kažu, ne mogu da obavljaju posao, budući da mejlovi koje šalju ne stižu i da je istražna dokumentacija koju su prikupljali godinama nestala.

"Praktično smo se vratili u 19. vek. Treba nam pet do 10 puta više vremena za pripremu odbrane", rekao je major Džejson Rajt, koji zastupa Halida Šeika Mohameda, optuženog za organizovanje napada.

Tehnički savetnici u Pentagonu ističu da bi za otklanjanje problema sa računarima i imejlovima bilo potrebno do 111 dana nakon potpisivanja ugovora i dodele sredstava, a da rad ne bi mogao da počne pre početka 2014. godine, javio je Rojters.

Sudija pukovnik Džejms Pol je rekao da će razmotriti ovo pitanje na pretpretresnom saslušanju zakazanom za 16. septembar i odlučiti da li da otkaže saslušanja predviđena za period od oktobra do januara.

Petorica zatvorenika optuženi su za veze sa al-Kaidom, terorizam i ubistva zbog sumnje da su obučavali i finansirali otmičare koji su 2001. godine sa četiri aviona udarili u zgrade Svetskog trgovinskog centra i Pentagona, dok je jedan avion završio u jednom polju u Pensilvaniji.

U tim napadima ubijeno je skoro 3.000 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije