Mesto streljanja Čaušeskuovih turistička atrakcija

Tanjug

23. 08. 2013. u 23:58

Mračna kasarna gde su streljani rumunski komunistički lider Nikolaj Čaušesku i njegova supruga Elena trebalo bi da bude otvorena za javnost

TRGOVIŠTE- Mračna kasarna gde su streljani rumunski komunistički lider Nikolaj Čaušesku i njegova supruga Elena trebalo bi da bude otvorena za javnost u poslednjem pokušaju da se poveća "diktatorski" turizam.

Nekadašnja vojna jedinica u Trgovištu, 100 kilometara severozapadno od Bukurešta, biće pretvorena u muzej i treba da dočeka prve posetioce početkom septembra.

"Veliki broj Rumuna i stranaca kažu da žele da vide zid pored koga su ubijeni Čaušesku i njegova supruga Elena 25. decembra 1989. godine", izjavio je AFP-u direktor muzeja Ovidiju Karstina (Ovidiu Carstina).

Smrt Čaušekuovih postala je jedna od karakterističnih slika revolucija koje su potresle istočnu i centralnu Evropu 1989.godine.

Čaušeskuove je vojska uhvatila u bekstvu, zatvorila u Trgovištu i oni su pogubljeni nakon improvizovanog suđenja.

U vreme vladavine Nikolaja, u zemlji je vladala nestašica hrane i struje, a povrh toga njegovu vladavinu je obeležio i nepotizam, paranoja i duboko ukorenjen kult ličnosti.

Njegova supruga Elena je doživljavana kao režimska ličnost odmah na drugom mestu.

"Naš cilj je da predstavimo događaje kako su se odvijali, bez komentarisanja suđenja, života Čaušeskuovih ili kulta ličnosti", rekao je Karstina, a preneo AFP.

U kasarni, izgrađenoj 1907. godine, sve izgleda kao da je život stao od pogubljenja, kao da se ništa nije promenilo.

"Svaka nacija mora da prizna svoju istoriju, ne pokušavajući da sakrije određene detalje", kaže socijolog Vasil Danku (Vasile Dancu)

Grupa švedskih turista je već rezervisala ulaznice za muzej, rekao je Karstina.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije