Albanija: Lokalne vlasti otele pravoslavnu crkvu

Z. ŠIMUNEC

22. 08. 2013. u 21:12

Tenzije na grčko-albanskoj granici pooštrene kako je gradonačelnik Premetija poslao privatno obezbeđenje da isprazni lokalnu pravoslavnu crkvu i vrati je u posed opštine

ATINA
SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

TENZIJE na grčko-albanskoj granici, stvorene poslednjih dana, dodatno su pojačane i ozbiljno prete da poremete odnose dve zemlje. Na graničnim prelazima Kakavija i Kristalopigi, u severnom Epiru, primetno je pojačano prisustvo policije, a procedura prelaska granice je znatno sporija nego inače.

Albanske vlasti su uvele recipročne mere prilikom ulaska grčkih državljana u tu zemlju, posle odluke Atine da u Grčku mogu da uđu Albanci koji imaju dozvolu boravka, službeni poziv ili overenu rezervaciju hotela i određenu svotu novca.

Atina se za takvu meru odlučila zbog grubog narušavanja prava etničkih Grka koji žive u gradu Premeti, na krajnjem jugu Albanije, posle akcije opštinskih vlasti.

BERIŠA I HOĆE I NEĆE ODLAZEĆI premijer Albanije Salji Beriša osudio je saopštenje grčkog Ministarstva spoljnih poslova kao mešanje u unutrašnje stvari Albanije, ali je osudio „one koji su oteli svetinje iz pravoslavne crkve“.

Problem je otvoren 16. avgusta, kada je gradonačelnik Premetija poslao privatno obezbeđenje, namenski angažovano u ovom slučaju, da isprazni lokalnu pravoslavnu crkvu i vrati je u posed opštine. Sveštenici tvrde da je tom prilikom nestalo mnogo vrednih predmeta koji su u posedu crkve.

Šta je navelo lokalne vlasti da se baš sada sete i aktiviraju odluku bivšeg komunističkog režima Envera Hodže iz 1968, kada je na stotine crkava u Albaniji preko noći dekretom pretvoreno u „kulturne centre“, ostaje da se utvrdi.

Privatno obezbeđenje je, međutim, naišlo na jak otpor pravoslavnih vernika, pa je došlo do tuče u kojoj je bilo povređenih na obe strane.

Iste večeri kamenovana je zgrada Generalnog konzulata Grčke u Đirokastru. Hitno je organizovan razgovor predstavnika pravoslavne zajednice s gradonačelnikom Premetija Gilbertom Gjacom, ali kompromisa nije bilo, jer je članovima grčke zajednice ponovljeno da će pravoslavni hram biti iseljen, a da uskoro počinju radovi na izgradnji kulturnog centra.

Pravo sa sastanka u opštini vernici su se uputili ka crkvi Vavedenja presvete Bogorodice, ali su ih tamo sačekali ljudi iz privatnog obezbeđenja i zakucana vrata i prozori crkve.

Služba je ipak održana u dvorištu ispred crkve, čime su pravoslavni vernici uputili poruku lokalnim vlastima da neće odustati od svoje svetinje.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke uputilo je protestnu notu albanskim vlastima zbog sumnji „u spremnost i volju albanskih vlasti da uspostave red i zaštite zgrade diplomatskih i konzularnih predstavništava“, kao i zahtev da se stane na put neprihvatljivim akcijama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

enver

22.08.2013. 21:46

Mi hocemo da se prosirimo i to ce mo da napravim . nama ne treba nikakvih pravoslavaca neka idu u srbija bre ili u grcka.

baunti

23.08.2013. 00:23

@enver - Kako stvari stoje, prosiricete se vi po Jadranskom moru, i to vrlo uskoro. Do sada ste uspjeli da razbjesnite Srbe, Makedonce i Crnogorce. Sada ste krenuli po Grcima, i onda ostaje da se bijesni psi puste sa lanca... A onda ce vam biti tutanj na Kavkaz...

Pavle Orlovic

23.08.2013. 01:24

@enver - @Enver, Radujes se Envere nesreci tog naroda Hriscanskog ali neces se radovat jos dugo... Dolazi vreme kada ce i ono sto ti ostane od te male jadne albanije biti preveliko. Zivi bili pa videli. Najveca ironija je kad dzelat moli za milost, mnogo puta vidjeno kroz istoriju... Pozdrav...

Snezana

23.08.2013. 09:41

Za svaku crkvu koju zatvore trebalo bi u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj zatvoriti po jednu džamiju i vratiti im po 1000 Albanaca u tu njihovu divnu zemlju iz koje se tako sistematski decenijama iseljavaju. I tada ne znam da li bi to bilo proporcionalno jer su se raširili kao rak svuda. Grci jedini znaju kako treba sa njima!