VIŠE izvora kaže da je zaključak NATO istrage u vezi sa bombardovanjem sarajevske pijace Markale bio da su za to odgovorne snage pod kontrolom Alije Izetbegovića, tvrdi profesor Ola Tunander sa Instituta za mirovne studije u Oslu.

Norveški profesor sa bliskim vezama u NATO ispričao je da su mu predstavnik kriznog štaba Severnoatlantske alijanse, predsedavajući u vojnom komitetu NATO Vigleik Eide, kao i kasniji norveški ministri odbrane i spoljnih poslova, saopštili da je zaključak istrage bio da je za bombardovanje odgovorna „bosanska strana“, kako je nazvao snage pod kontrolom Izetbegovića.

- Svi su rekli da je zaključak NATO bio da je reč o bosanskom napadu na vlastito stanovništvo, ali ovo nikad nije saopšteno javno - rekao je Tunander tokom konferencije pod nazivom „Nordijski razgovori o miru“ u švedskom gradu Degerforsu.

On je tokom predavanja „Posle Libije - Sirija i stalne članice Saveta bezbednosti UN“, upoređivao propagandu iz Libije i Sirije sa onom iz rata u BiH.

- Izgleda da je uobičajeno da se, na primer, uoči odluka u UN, izvode prevare napadom na vlastito stanovništvo, da bi na taj način bio dat legitimitet vojnoj intervenciji - rekao je norveški stručnjak.

Na konferenciji je učestvovalo više organizacija i mirovnih aktivista iz Švedske, Norveške i Danske, a među njima bila je i organizacija „Justicija Paks Veritas“ sa sedištem u Stokholmu, koja se bavi pitanjima konflikata u bivšoj Jugoslaviji.

Za granatiranje sarajevske pijace Markale Haški tribunal osudio je srpskog generala Stanislava Galića, a taj ratni zločin se nalazi i u optužnicama protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Ratka Mladića.