U sukobima policije i pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija koji su izbili juče poginulo je više od 500 ljudi. Nemiri su nastavljeni i danas, kada su pristalice Muslimanskog bratstva krenule na zgradu vlade u Kairu. Vlada je odorila upotrebu bojeve municije, sa ciljem da se odbrane institucije i uvede mir.


09:13 - MIRNO JUTRO U EGIPTU

U Egiptu je jutros bilo mirno pošto je noćas, uprkos policijskom času bilo sporadičnih sukoba između bezbednosnih snaga i pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija.

Pozivajući se na egipatsku državnu televiziju, američki Si-en-en je javio da su noćas Morsijeve pristalice napadale policijske stanice, bolnice i vladine zgrade.

Kako je objavljeno, dodatne snage su raspoređene na ulazima u Kairo i Gizu, a zbog sukoba danas su zatvorene banke i berza.

Vanredno stanje je na snazi od juče nakon što su dva protestna kampa u Kairu potpuno razbijena, dok je policijski čas na snazi od 19 časova do 6 ujutru po lokalnom vremenu.

11:52 - EGIPAT ZATVORIO PRELAZ PREMA GAZI

Egipatske vlasti su zatvorile granični prelaz Rafa s pojasom Gaze na neodređeno vreme iz bezbednosih razloga, nakon nasilja širom zemlje, rekao je jedan bezbednosni zvačnik AFP-u.

Stotine Palestinaca ostalo je na obe strane prelaza, jedinoj kapiji u svet za pojas Gaze, kojim vlada Hamas, rekli su očevici.

14:04 - VIŠE OD 500 MRTVIH U SUKOBIMA

Egipatski zvaničnici iz sata u sat povećavaju broj poginulih u sukobima policije i pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, pa je prema podacima Ministarstva zdravlja 525 najnoviji broj žrtava.

Portparol egipatskog Ministarstva zdravlja Haled el-Hatib izjavio je agenciji AP da je u jučerašnjim sukobima povređeno 3.717 ljudi.

Hatib je naveo da su 202 osobe poginule u u glavnom kampu Raba al-Adavija, gde su nedeljama bile pristalice Morsija.

Tela više od 250 ubijenih u nasilju u Kairu nalaze se u džamiji na severoistoku prestonice, javio je danas egipatski kanal katarske mreže Al Džazira, a pokret Muslimanska braća najavio je za danas popodne marš.

"Marš je planiran za danas popodne od džamije El Iman u znak protesta zbog žrtava", saopštila su Muslimanska braća.

14:34 - MORSIJU PRODUŽEN PRITVOR

Egipatske sudske vlasti produžile su pritvor svrgnutom predsedniku Mohamedu Morsiju za još 30 dana, javila je državna novinska agencija, prenosi Rojters.

14:45 - PRISTALICE MUSLIMANSKOG BRTASTVA JURIŠAJU NA VLADU

Stotine pristalica Muslimanskog bratstva jurišaju na zgradu vlade u Kairu, javlja egipatska državna televizija. Prema nekim izveštajima, zgrada vlade je u plamenu.

17:26 - NAVI PILAJ POZVALA EGIPAT DA SE ODMAKNE SA RUBA KATASTROFE

Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava, Navi Pilaj, pozvala je danas sukobljene strane u Egiptu da se "sklone sa ruba katastrofe", nakon što je juče u nasilju između zvaničnih snaga i pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija širom zemlje poginulo 525 osoba.

Pilaj, bivši sudija UN-ovog suda za ratne zločine, istakla je da visok broj žrtava ukazuje na "preteranu, čak i ekstremnu upotrebu sile protiv demonstranata", preneo je Rojters.

18:02 - EGIPATSKA VLADA ODLUCNO PROTIV "TERORISTICKOG DELOVANJA"

Egipatska vlada saopštila je da je odlučna u nameri da se suoči sa "terorističkim delovanjem" islamističkog pokreta Muslimanska braća.

U saopštenju se navodi da postoji "kriminalni plan da se razore stubovi egipatske države", ali da vlada traži "inkluzivan politički proces" otvoren za svakog ko ne učestvuje u nasilju, javio je Rojters.


18:42 - EGIPAT: VLADA ODOBRILA UPOTREBU SMRTNE SILE

KAIRO - Prelazna vlada u Egiptu, koja je uvela vanredno stanje u zemlji, odobrila je policiji upotrebu smrtonosne sile za odbranu glavnih državnih institucija, prenose agencije.

Odobrena je upotreba bojeve municije, sa ciljem da se odbrani Vlada i zavede mir.

20:49 - TAMAROD POZVAO EGIPAĆANE DA SUTRA IZAĐU NA ULICE

Egipatska grupa Tamarod, koja je pokrenula masovne proteste koji su doveli do svrgavanja islamističkog predsednika Muhameda Morsija, apelovala je na sve Egipćane da u petak izađu na ulice da brane zemlju od "terorizma".

"U ovim teškim vremenima moramo zajedno braniti budućnost svoje dece od terorizma i mračnih sila koje hoće da nas vrate nekoliko vekova unazad", poručio je Tamarod. "Tamarod poziva veliki egipatski narod da formira narodne odbore na ulicama, ispred kuća i crkava širom zemlje i da nose egipatske zastave kako bi rekli ne domaćem terorizmu i mešanju iz inostranstva", naveo je Tamarod, preneo je AFP.

21:40 - VEČERAS KONSULTACIJE SB UN O EGIPTU

Savet bezbednosti UN večeras će održati hitne konsultacije o situaciji u Egiptu, na zahtev Francuske, Velike Britanije i Australije, rekle su diplomate.

Jedan diplomata je rekao da je zajednički zahtev upućen Argentini koja trenutno predsedava SB UN, dodajući da se posle sastanka ne očekuje objavljivanje saopštenja, preneo je AFP.

Najmanje 578 ljudi je poginulo, a hiljade su ranjene, juče kada su snage bezbednosti upotrebile silu da bi uklonile protestne kampove Morsijevih pristalica. Morsija je vojska zbacila s vlasti u puču 3. jula.

23:06 - NOVI BILANS NASIJA U EGIPTU, 638 POGINULIH

Bilans žrtava nasilja u Egiptu porastao je na 638, saopštilo je u četvrtak uveče egipatsko ministarstvo zdravlja.  Portparol ministarstva Muhamed Fatalah je rekao da je i broj ranjenih porastao na 3.994, prenosi AP.  Fatalah je kazao da je najveći broj poginulih, njih 288 stradao u sukobima u jednom od dva kampa Morsijevih pristalica u predgrađu Nasr Siti u Kairu.

00:13 - SAD POZVALE SVOJE GRAĐANE DA NAPUSTE EGIPAT

Sjedinjene Američke Države upozorile su u četvrtak svoje građane da ne putuju u Egipat, a da oni koji su već tamo napuste zemlju. U saopštenju Stejt departmenta se pozivaju državljani SAD u Egiptu da poštuju policijski čas koji je uveden i da izbegavaju ulične demonstracije.

Oni se upozoravaju da bi u protivnom mogli da postanu mete maltretiranja ili "nečeg još goreg", uz podsećanje da je jedan Amerikanac ubijen u Aleksandriji u junu.

Takođe, posebno se upozoravaju žene da ne prilaze protestnim okupljanjima zbog opasnosti da budu seksualno napastvovane.

Prethodno je američki predsednik Barak Obama saopštio da SAD odustaju od ranije planirane zajedničke vojne vežbe SAD i Egipta u oktobru.