Tajland: Kralj izašao iz bolnice posle četiri godine

Tanjug

četvrtak, 01. 08. 2013. u 23:05

Тајланд: Краљ изашао из болнице после четири године
Tajlandski kralj Bumibol Aduljadej izašao je danas iz bolnice, gde je zbog lošeg zdravstvenog stanja proveo skoro četiri godine

BANGKOK - Tajlandski kralj Bumibol Aduljadej izašao je danas iz bolnice, gde je zbog lošeg zdravstvenog stanja proveo skoro četiri godine, a na putu do predsedničke palate pozdravilo ga je između 20.000 i 30.000 ljudi.

Okupljeni su skandirali "Živeo kralj!" kada je vozilo u kom se nalazio 85-godišnji monarh izašlo iz dvorišta bolnice Siriraj, u koju je primljen u septembru 2009. godine zbog respiratornih problema.

Kralj Bumibol, koga mnogi Tajlanđani smatraju polubožanstvom, mahao je okupljenima, od kojih su mnogi u znak poštovanja klečali, obučeni u odeću "kraljevskih" boja - žutu i roze, javio je AFP.

Tajlandski kralj je iz bolnice otišao u rezidenciju u primorskom gradu Hua Hin, koja se nalazi na oko dva sata vožnje od Bangkoka.

U primorsku rezidenciju zajedno sa kraljem otišla je i 80-godišnja kraljica Sirikit, koja je proteklih godinu dana takođe bila u bolnici.

Kralj Bumibol se na vlasti nalazi 67 godina, što predstavlja najduži vladarski staž u svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije