PRISTALICE predsednika Egipta Muhameda Mursija poubijane su u petak na protestu u Kairu.

Vojska je pucala na ljude koji su izašli na ulice glavnog grada posle molitve petkom, što je uobičajen termin za iskazivanje besa još od „arapskog proleća“ pre dve godine. Ubijeno je troje demonstranata.

Oko 2.000 Mursijevih pristalica krenulo je sa molitve ka Oficirskom klubu Predsedničke garde, gde je navodno zatočen predsednik Egipta. Vojnici su upozorili narod da ne prelazi ulicu, ali su neki od njih ipak to učinili. Prvo su odjeknuli pucnji u vazduh, a zatim - u ljude. To tvrdi dopisnik Bi-Bi-Sija, prisutan na licu mesta, dok vojska demantuje da je upotrebila bojevu municiju protiv naroda.

NEMIRI I U PETAK VEČE Nekoliko stotina islamističkih pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija krenulo je u petak veče ka nacionalnoj televiziji na obalama reke Nil u centru Kaira. Svedoci kažu da su oni prešli most na Nilu u blizini Trga Tahrir, gde se nalaze Morsijevi protivnici. U blizini Trga nalaze se vojnici s oklopnim vozilima. Vojska je saopštila da namerava da rivalske frakcije drži razdvojene, a islamisti su prešli most i okupili se ispred sedišta televizije.

Pred demonstracije u petak, vojska je saopštila da neće preduzimati „arbitrarne mere protiv bilo koje frakcije ili političke struje“, garantujući pravo na protest, sve dok demonstranti ne ugrožavaju nacionalnu bezbednost.

Prelazak ulice je, izgleda, protumačen kao pretnja nacionalnoj bezbednosti, pa su neki od prekršilaca kažnjeni smrću. Tako strogu kaznu ne predviđaju ni zakonodavstva država sa šerijatskim pravom, čega su se uplašili generali i deo građana koji su demonstrirali protiv Mursija i njegovog pokreta Muslimanska braća.

Džihad al Hadad, portparol Muslimanske braće, u petak je bio čvrsto pri stavu da islamistički pokret - ubedljivi pobednik poslednjih izbora - odbija saradnju s novim vođstvom (proklamovanim generalskom voljom) i zahteva momentalno oslobađanje zatočenih.

Bradati ljudi su u petak zaposeli prostor oko kairske džamije Raba al Adavija. Na glavama su imali građevinske šlemove, a u rukama štapove, cevi i štangle.

- Vojska i general Sisi su izdali Egipat, izdali su našu revoluciju - vikao je jedan od njih, prenosi Bi-Bi-Si. - Trebalo bi da nas štite, nas, egipatski narod, ali, umesto toga, oni nas dave.

UBIJENI POLICAJCI U gradu El-Ariš na Sinaju ubijena su dva egipatska pilicajca ispred jedne vladine zgrade. Ubijeni policajci su obezbeđivali tu vladinu zgradu kada su ih ubili nepoznati naoružani napadači, rekli su ti medicinski izvori. Naoružani islamisti su u petak rano ujutru napali i članove obezbeđenja aerodroma u El-Arišu. Za sada nije jasno da li je taj napad, kao i napad na jednu policijsku stanicu u obližnjem gradu Rafah, na granici s Gazom, reakcija na svrgavanje islamističkog egipatskog predsednika Mohameda Morsija.

Vojska, zvanično, traži mir u zemlji, navodeći da želi da zaštiti svakog Egipćanina.

Građani ove zemlje poštuju, čak obožavaju armiju, ali je njeno mešanje u politiku i uklanjanje predsednika Mursija otuđilo veliki deo zajednice, konstatuje britanska televizija. Postoje, trenutno, dva, dubokim rovom podeljena Egipta: jedan, besan zbog gaženja demokratske volje naroda i drugi, koji još slavi na Trgu Tahrir, smatrajući da generali zapravo štite demokratski poredak, odnosno poredak nalik na zapadni.

Sekularna opozicija se trudi da iskoristi trenutak. Nobelovac Muhamed el Baradej, pravnik, nekadašnji direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, kritikovao je vojsku u periodu posle obaranja Hosnija Mubaraka, ali je sada hvali. Predsednik Mursi je, kako tvrdi, pokušao od sebe da načini faraona - što je popularna optužba, još od Mubarakovog vremena, mada se ne zna zašto reč faraon predstavlja nešto loše. U tom procesu, on je sebe lišio prava da upravlja zemljom, kaže El Baradej, dodajući da je egipatska demokratija „u povoju“. To je kazao britanskim novinarima, a oni, ako su obrazovani, znaju da su demokratija i umerena vladavina u njihovoj zemlji nastali pre svega zato što ona nije ni imala redovnu vojsku.

- Akcija vojske je vratila revoluciju na ispravan kolosek - rekao je El Baradej. - Alternativa je bio građanski rat, nova Somalija u Egiptu.

Komentator Bi-Bi-Sija zaključuje da je eksperiment s egipatskom demokratijom - propao. Dodali bismo da se to onda, po logici stvari, odnosi i na celo „arapsko proleće“, shvaćeno suštinski kao demokratski proces. I Mubarak je bio general. Vođe Muslimanske braće i njihove političke partije, najvećeg političkog i društvenog pokreta u zemlji, opkoljeni su i stavljeni iza brave kao toliko puta u godinama pre revolucije 2011, dodaje britanski novinar i zaključuje:

- Intervencija vojske ne rešava egipatske ekonomske probleme. Zemlja je duboko podeljena. Ovo nije dobar početak nove ere.

AP: AMERIKA TAJNO IZA PUČA

SJEDINjENE Američke Države poslale su tajnu poruku Egiptu da prihvataju odluku vojske da zbaci Muhameda Mursija, nadajući se da će oni koji dođu na vlast imati više razumevanja za američke interese od njegove islamističke vlade, javila je američka agencija Asoušijted pres.

Zvanični Vašington, međutim, brine mogućnost da nove vojne vlasti sprovedu nasilje nad Muslimanskom braćom, partijom zbačenog predsednika, što bi egipatsko društvo odvelo ka još haotičnijoj situaciji, i otežalo pomirenje.

Američki predsednik Barak Obama sastao se s predstavnicima državnog i bezbednosnog vrha u Beloj kući, razmatrajući novonastalu situaciju u Egiptu, javio je AP. Na sastanku su, između ostalih, bili državni sekretar Džon Keri, sekretar za odbranu Čak Hejgel i specijalna savetnica za bezbednost Suzan Rajs. Prema navodima agencije, zvaničnici su istakli „važnost brzog i odgovornog vraćanja pune vlasti demokratski izabranoj civilnoj vlasti“.

SAD godišnje pomaže Egipat sa oko 1,5 milijardi dolara, ali će sad pomoć biti dovedena u pitanje, jer postoji zakon usvojen u Kongresu, prema kojem finansijska podrška mora da bude ukinuta državi u kojoj je demokratski izabrana vlada svrgnuta vojnim udarom.

AP, međutim, podseća da predsednik Obama u svom prvom obraćanju javnosti u sredu, događaje u Egiptu nije nazvao pučem!


MUSLIMANSKA BRAĆA: PRIVREMENI PREDSEDNIK EGIPTA JE JEVREJIN

Muslimanska braća objavila su na svom zvaničnom sajtu da je novi privremeni predsednik Egipta Adli Mansur Jevrejin, preneo je "Vašington post". Taj članak na sajtu IkhwanOnline je kasnije uklonjen, prenose izraelski mediji i podsećaju da je Mansur ranije bio glavni sudija ustavnog suda.

"Post" dalje piše da je u članku pogrešno stajalo kako se Mansur smatra subotarom, što je jevrejska sekta. Autori su takođe tvrdili naveli da je egipatski koptski patrijarh odbio da ga pokrsti. Takođe je pisalo da je Mansurovo postavljenje podržao Izrael i SAD i da je to deo plana da na kraju lider postane bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju ElBaradei, navodi list.