LONDON - Francuska, Italija i Grčka su bili među 38 meta špijunskih operacija prisluškivanja američkih obaveštajnih službi, piše britanski "Gardijan", pozivajući se na dokumente koji je obelodanio odbegli bivši operativac američke CIA Edvard Snouden.

U jednom od procurelih dokumenata američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) navodi se da su američki obaveštajci na meti imali strane ambasade i poslaničke misije pri UN, tako što su u postavljali "bubice" u sredstva elektronske komunikacije i prisluškivače u fiksne telefone kako bi pratili komunikaciju pomoću specijalizovanih antena, navodi se u internet izdanju "Gardijana".

Slučajevi prisluškivanja bili su u Francuskoj, Italijanskoj i Grčkoj ambasadi u Vašingtonu, dok su Japan, Meksiko, Južna Koreja, Indija i Turska navedeni kao "subjekti" operacija prisluškivanja u dokumentu iz 2010, prenela je agencija AFP.

 

Angela Merkel znala da SAD špijuniraju EU?Više o tome pročitajte OVDE.

Nemački nedeljnik "Špigl" ranije je otkrio da je Evropska unija bila jedna od "meta" Vašingtonovog obimnog internet špijunskog programa, uz korišćenje bubica sakrivenih u kancelarijama Unije u Briselu i predstavništvima u SAD-u.

Prema dokumentima u koje je imao uvid "Gardijan", bubice su bile postavljene u šifrovanom faksu u predstavništvu EU u Vašingtonu, kao deo operacije "Perdido" s namerom da se, očigledno, Amerikaci upoznaju sa "čarkama" između država članica.

Operaciji u misiji Francuska pri UN nazvana je "Blekfut", dok se operacija na čijoj je meti bila Francuska ambasada u Vašingtonu zvala "Vabaš".

Italijanska ambasada u Vašingtonu takođe je bila meta u operaciji "Bruno".


KERI: PRISLUŠKIVANJE NIJE NEUOBIČAJENA AKTIVNOST
Američki državni sekretar Džon Keri, odgovarajući na optužbe iznete u medijima da su SAD prisluškivale kancelarije svojih saveznika, rekao je da takve aktivnosti "nisu neuobičajene" u međunarodnim odnosima.

Mnogi visoki zvaničnici EU upozorili su da bi otkriće da su SAD prisluškivale ambasade i institucije zemalja EU moglo da ugrozi veliki trgovinski sporazum između EU i SAD, preneo je Bi-Bi-Si.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Ketrin Ešton zatražila je "što je pre moguće" od Kerija razjašnjenje povodom izveštaja da su američke tajne službe špijunirale evropske institucije.

Keri je rekao da nije upoznat sa svim pojedinostima u vezi optužbi za prisluškivanje kancelarija EU, ali da mnoge zemlje preduzimaju različite aktivnosti radi zaštite nacionalnih interesa, prenela je agencija AP.