Rusija Snoudenu daje politički azil?

B. VLAHOVIĆ/ Agencije

četvrtak, 27. 06. 2013. u 17:40

Русија Сноудену даје политички азил?
Niko ne može da kaže koliko će Edvard Snouden ostati na moskovskom aerodromu, ali su sve glasniji zahtevi da Rusija pruži gostoprimstvo Amerikancu

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

DOKLE će Edvard Snouden biti u „kapsuli“ tranzitne zone moskovskog aerodroma „Šeremetjevo“ interesuje mnoge, ali na to pitanje zasad niko ne zna odgovor. Iako najviši ruski rukovodioci otvoreno kažu da ga neće izručiti Amerikancima, u Moskvi ne skrivaju da žele da on što pre ode u zemlju koja će mu dati politički azil. Iako Snoudena veliki broj ljudi u u svetu smatra herojem, zbog bojazni od američke odmazde sada su ga mnoge zemlje stavile na „vagu straha i humanosti“. U Moskvi raste broj onih koji govore da mu treba dati azil.

Ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patinjo je rekao da davanje azila Snoudenu može da traje od nedelje, pa do dva meseca. Šef Odbora Američkog senata za međunarodne odnose Robert Menendes je ogorčeno izjavio da će nastojati da se ukine sadašnji olakšani izvoz robe iz Ekvadora na američko tržište. Reč je o ružama, tunjevini, konzerviranim artičokama i brokoliju.

Snouden, ipak, ima džokera: predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da će dobiti azil, ali zasad ga nije tražio. Maduro objašnjava da Snouden nikoga nije ubio, nije postavljao bombe, a SAD su dale azil na primer Luisu Posadu Kariljesu, koga u Havani i Karakasu smatraju teroristom. On je organizator napada odnosno eksplozije na avionu kompanije „Kubana“ 1976. godine. Tada je nad obalom Barbadosa poginulo 76 ljudi.

PIRATI SA ISLANDA VLASTI Islanda su već saopštile da Snouden prvo treba da dođe u njihovu zemlju, pa da tamo zatraži azil. Na Islandu kažu da ne treba porediti Snoudena s bivšim svetskim prvakom u šahu Bobijem Fišerom koji je dobio njihovo državljanstvo 2005. iako su iz Vašingtona tražili izručenje. Snoudena na Islandu podržava Piratska partija koja ima tri poslanika u parlamentu.

- Kada je iz Rusije pobegao čovek koji je izdao ruske agente u SAD, njemu su u Americi brzo dali azil - kaže ruski senator Andrej Klimov i dodaje da Moskva nema razloga da podilazi SAD.

IZDATA MU NEVALIDNA PROPUSNICA

EKVADORSKI zvaničnici saopštili su u četvrtak da je neimenovani službenik u vladi te zemlje izdao propusnicu bivšem službeniku američke Nacionalne bezbednosne službe Edvardu Snoudenu, kako bi mogao da doputuje u Ekvador i zatraži politički azil, ali da taj potez nije bio dozvoljen i da propusnica nije validna.

"Svaki dokument takvog tipa nema nikakvu validnost, a odgovornost za to snosi isključivo osoba koja ga je izdala", rekla je novinarima Beti Tola, sekretar za političku upravu, kako prenosi AP.

ŠTA JE SNOUDEN RADIO U ŽENEVI ZA CIA?

Švajcarska ima da postavi još mnogo pitanja o poslovima koje je Edvard Snouden obavljao kao službenik američke Nacionalne bezbednosne službe u Ženevi, s obzirom na to da je do sada primila samo "diplomatske odgovore" o tom slučaju, izjavio je šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije