Plan leta Snoudena - svetska tajna

B. VLAHOVIĆ

sreda, 26. 06. 2013. u 11:42

План лета Сноудена - светска тајна
Nadmudrivanje velikih: Kako neprimetno prebaciti američkog prebega u Južnu Ameriku. Snouden navodno ne može da kupi kartu, pošto mu je poništen američki pasoš

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

PREBEG iz SAD i svetska medijska zvezda, kompjuteraš-špijun Edvard Snouden ne može da poleti sa moskovskog aerodroma „Šeremetjevo“, jer ne može da kupi kartu, pošto mu je poništen američki pasoš. Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž tvrdi, međutim, da bi Snouden trebalo da ima izbeglička dokumenta koja mu je dao Ekvador.

Prvi zamenik direktora ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), ujedno i rukovodilac pogranične službe, Vladimir Kulišov, u sredu je izjavio da je Snouden i dalje u tranzitnoj zoni i da nije prelazio graničnu crtu.

Iako je na delu pritisak američkih vlasti na Moskvu da im izruči Snoudena, za to gotovo da ne postoje nikakve šanse. Bivšeg saradnika CIA najverovatnije čeka dug let u Južnu Ameriku. Putin je objasnio da Rusija može da izruči stranog državljanina samo zemljama s kojima ima potpisan ugovor o ekstradiciji, a zasad ga nema sa SAD. Jasno je da se čeka povoljan trenutak da se mladi Amerikanac prebaci u drugu zemlju. U Moskvi ne žele zaoštravanje odnosa sa Vašingtonom, ali neće ni da izgube autoritet u celoj Južnoj Americi, gde je više zemalja spremno da pruži gostoprimstvo Snoudenu. Glavno pitanje je kako načiniti „manevar“ da Snouden napusti „Šeremetjevo“, ali da Amerikanci ne presretnu avion i uhapse ga. Moguća varijanta je da zemlja koja mu da izbegličke dokumente promeni njegovo ime i prezime i tako prevari one koji non-stop gledaju u kompjuter ne bi li ga videli na spisku putnika sa „Šeremetjeva“.

Predsednik Komiteta za spoljnu politiku ruskog parlamenta Aleksej Puškov smatra da pretnje Amerikanaca na adresu Rusije i Kine zbog Snoudena ne mogu imati nikakav rezultat. Da u Južnoj Americi sa simpatijama očekuju Snoudena, pokazuje i izjava predsednika Venecuele Nikolasa Madura da njegova zemlja može da razmotri pitanje davanja statusa političkog izbeglice prebegu. Maduro smatra da treba pomoći „mladiću koji je zadivio svet, jer je saopštio kako SAD špijuniraju ceo svet“.

PRVA BRAČNA NOĆ“

PUTIN je u Finskoj izjavio da ruske tajne službe ne rade sa Snoudenom, ali u to mnogi ni u Moskvi ne veruju. Visokotiražni nedeljnik „Argumenti i fakti“ piše da Snouden sigurno mnogo više zna nego što je dosad rekao, pa je logično da ruske službe iskoriste „pravo prve bračne noći“. Velika zainteresovanost Amerikanaca da vrate Snoudena je jasna, jer njihovi obaveštajci priznaju da ne znaju kolikim obimom važnih informacija najnoviji prebeg raspolaže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije