Rusija: Patrijarh apelovao na monahe da ne koriste Internet

Tanjug

08. 06. 2013. u 17:58

Русија: Патријарх апеловао на монахе да не користе Интернет
Patrijarh Ruske pravoslavne crkve apelovao je na monahe da ne koriste mobilne telefone za pristupanje Internetu kako bi izbegli da dođu u iskušenje

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve apelovao je na monahe da ne koriste mobilne telefone za pristupanje Internetu kako bi izbegli da dođu u iskušenje.

"Internet je postao veliko iskušenje", izjavio je patrijarh Kiril za vreme posete manastiru Zograf u Grčkoj, prema transkriptu njegove izjave objavljene na sajtu crkve, prenosi Rojters.

"Po mom mišljenju, monasi se ponašaju prilično nerazumno. S jedne strane, oni se povlače od sveta da bi stvorili povoljne uslove za spasenje, a sa druge koriste mobilne telefone za pristupanje Internetu gde, kao što znamo, postoji veliki broj grešnih stvari koje ih dovode u iskušenje", rekao je on.

Tradicija monaha je po definicija striktna i ne treba da se prilagođava modernim uslovima, kazao je patrijarh Kiril.

On je ranije upozoravao na "manipulacije" na Internetu, ali neimenovani predstavnik crkve tvrdi da i sam patrijarh koristi Internet za traženje informacija.

Prošle godine je na "Fejsbuku" otvorena stranica posvećena Kirilu kako bi se zadovoljla sve veća zainteresovanost za verskog poglavara koji otvoreno podržava predsednika Rusije Vladimira Putina.

Putin je opisao crkvu kao čuvara ruskih nacionalnih vrednosti.

Ruska pravoslavna crkva je ojačala posle okončanja ateističke sovjetske komunističke vlasti 1991. godine. Oko tri četvrtine Rusa izjašnjavaju se kao ruski pravoslavci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Стева Бундева

09.06.2013. 01:54

Не вреди ваша Светости. То су само лепе последице од ружичастих слика ружичастих Рускиња. Да њих нема тако много на интернету, можда монаси и не би били тако заинтересовани. Сигурно не студирају Свето Писмо на интернету. Лепота, Ваша Светости. Ма схватам, и грехота, али...