Đorđo Napolitano: Penzioner bez kojeg Italija ne može

Jurica KERBLER

27. 04. 2013. u 23:55

Prva ličnost u istoriji moderne Italije koja je po drugi put na mestu predsednika. Lider zemlje u kojoj ništa nije nemoguće i u kojoj postoji mnogo nemogućih misija

SPECIJALNO ZA ”NOVOSTI”: ZAGREB
BUDE li izdržao drugi mandat, italijanski predsednik Đorđo Napolitano imaće gotovo devedeset i pet godina. Ovih dana „grilini“, pristaše bivšeg komičara, a sada nove zvezde italijanske politike Bepa Grila, viču po trgovima italijanskih gradova da je dva predsednička mandata u ukupnom trajanju od četrnaest godina mogao imati jedino Čaves. A Napolitano, gospodin koji je uporno odbijao da prihvati, prvi put u istoriji moderne Italije, drugi mandat, na kraju je pristao, pritisnut političkim haosom u zemlji.

Ali, Napolitano sigurno nije „novi Čaves“, još manje neko ko nema sluha za demokratiju. On je naprosto predsednik zemlje u kojoj ništa nije nemoguće, koja je po mnogo čemu najlepša na svetu, ali u kojoj je ponekad nemoguća misija izabrati šefa vlade, koji i kada zasedne u svoju fotelju nije bezbedan da će dočekati sledeći dan.

Sa italijanskim predsednikom reporter „Novosti“ poslednji put razgovarao je pre nepune dve godine, kada je u gotovo svakoj rečenici naglašavao teret godina koje su ga pritisle. Ali, bez obzira na to, Napolitano sjajno vlada politikom, do detalja zna sve o stanju u Evropi i svetu, duhovit je, lucidan. Kao i svaki Italijan svoju rečenicu uvije u kompoziciju zvučnih reči, koje kada se ogole kazuju mnogo više nego što političari uobičajeno govore.

ČOVEK SA STAVOM NAPOLITANO je pravi vernik u demokratiju, državnik kakvih je danas u Evropi malo, pre svega čovek sa stavom, kojeg su godine pomirile sa krajnostima, levima i desnima. A da toga nema, u razjedinjenoj Italiji, još moćne Berluskonijeve desnice i uvek posvađane, sada Bersanijeve levice, ko zna šta bi bilo.

Izborio se za neke male privilegije, poput one da posle ručka ode na odmor i u to vreme nema tog protokola koji će moći da ometa predsednika. Sve ove godine dok su se nevolje valjale po našim balkanskim prostorima Napolitano je pažljivo posmatrao šta se događa u italijanskom komšiluku, da bi nove vetrove ocenjivao od srca pozitivno, veseleći se da svi u regionu „dolaze pameti“, kako je rekao. Uz blagi smešak i dodatak, „kada je mi Italijani imamo sve manje“.

Mrvicu fašističke prošlosti Napolitano je izbrisao aktivnim učešćem u životu italijanskih antifašista i komunista. Kao zaljubljenik u pozorište aktivno je učestvovao u burnoj predstavi koju je režirao prošli vek, ali je kulminacija svakako došla nakon odlaska u penziju. Kao osamdesetogodišnjaka zvali su ga da prihvati položaj jedanaestog italijanskog predsednika i politički život tog penzionera u politici od tada ne prestaje. Makar mu „grilini“ prebacuju da brani tradicionalne leve i desne stranke, koje su zajednički zemlju dovele pred ambis. A i sam Napolitano kaže da je zemlja u ruševinama, gorim od onih posle Drugog svetskog rata.

PODRŠKA U ZEMLJI u kojoj političke strasti pršte na sve strane, Đorđo Napolitano ima gotovo neverovatnu podršku Italijana. Čak 75 odsto je uz njega i to je procenat koji malo ko od ličnosti na političkoj sceni ove zemlje uopšte može i da zamisli. Đorđo Napolitano zaista može biti zadovoljan kako ga njegovi sunarodnici prihvataju i cene.

Nije ta izjava predsednika o teškom stanju treće ekonomske sile Evrope samo jezička ekvilibristika, ima u njoj dosta gole istine. Bez Napolitana kao osobe koja grčevito pokušava da objedini zemlju raspucalu po šavovima, stanje bi sigurno bilo i gore, pa nije naodmet setiti se reči koje su ostale zapamćene i u razgovoru koji smo sa njim nedavno vodili. „Demokratija je dovela do toga da mnogi vuku samo na svoju stranu i ne misle na druge. Bez kompromisa nema demokratije, bez obzira na to da li se radi o „velikim“ evropskim zemljama ili onima na Balkanu“.

Sam Napolitano najbolje je na svojoj koži osetio koliko je u politici potrebno imati osećaj za kompromis. U današnjoj Italiji, kada trećina građana kroz usta Bepa Grila traži da svi koji su zemlju doveli u ovakvo stanje spakuju kofere i odu, nije lako ni sa kompromisima. I to je potrošena roba. Kao što je kompromis i starom predsedniku dati još jedan mandat. Ali, da nije toga, Italija bi imala novog papu, ali ne i predsednika i premijera. Ovako, sa Napolitanom, u Rimu će biti i stari predsednik i novi premijer Italije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije