Černobilj 27 godina posle: Grad duhova i hrabrih turista

Tanjug

25. 04. 2013. u 13:28

Pre 27 godina u atomskoj elektrani Černobilj dogodila se najteža mirnodopska nukearna katastrofa ikad

KIJEV - Pre tačno 27 godina, u noći 25. na 26. april 1986. godine u atomskoj elektrani Černobilj nedaleko od varošice Pripjat na samom severu Ukrajine, uz granicu sa Belorusijom, dogodila se najteža mirnodopska nukearna katastrofa ikad.

Jedan od reaktora elektrane "Vladimir Ilič Lenjin" - kako se zvanično zove černobiljska nuklearka - eksplodirao je 26. aprila u 1sat i 24 minuta posle ponoći po lokalnom vremenu.

I danas, 27 godina posle, nuklearna elektrana u Černobilju predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, kako u neposredno radijacijom pogođenom području Ukrajne, Belorusije, Rusije, tako i šrom severne hemisfere.

Na licu mestu stradala je 31 osoba, sa ozračene teritorije evakuisano je više od 100.000 ljudi, a radioaktivni oblak je prekrio u danima koji su usledili znatan deo Evrope, s nesagledivim posledicama.

Radioaktivnoj prašini su izloženi, pored teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza, i Poljska, Bugarska, Nemačka, Švedska, Švajcarska, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Finska, bivša Jugoslavija, Rumunija, Austrija, a radioaktivna prašina je zahvatila i istočni deo SAD. U izvesnoj meri gotovo čitava Severna hemisfera osetila je posledice.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Ukrajine, pod medicinskim nadzorom, kao posledica černobiljske katastrofe, nalazi se više od dva miliona ljudi.

Međunarodna organizacija za zaštitu prirodne sredine "Grinpis" je saopštila da je od posledica umrlo oko 200.000 ljudi, a da će u budućnosti u celom svetu oko 270.000 slučajeva onkoloških oboljenja biti u vezi sa uticajem radijacije iz Černobilja.

Neslužbeni izvori procenjuju da je od posledica radijacije preminulo između 200.000 i 400.000 ljudi.

Grad Pripjat (neretko se naziva Černobilj) danas je "grad duh", koji povremeno posećuju samo hrabri turisti.

Prema zvanicnoj statistici, januara 1986. godine u Pripjatu je je živelo 49.400 ljudi.

U posebnu zonu od 30 kilometara danas se može ući samo sa dozvolom i opremom.

Na uništenom postrojenju upravo je u toku postavljanje novog zaštitnog sarkofaga, a čitav poduhvat košta oko milijardu evra i finansira ga najvećim delom Rusija. Očekuje se da će taj posao biti završen tokom naredne godine.

Nuklearna katastrofa u Černobilju označena je sedmim - najvišim stepenom nuklearne opasnosti, koji je zvanično vezan još samo uz nukleraku Fukušima, u Japanu, koju su 11. marta 2011. pogodili najpre zemljotres i ubrzo 14 metara visok razorni morski talas.

Japan, a uz njega i Nemačka, odrekle su se atomske energije, dok novi ekonomski džinovi, Kina i Indija, ne odustaju od namere da deo sve većih potreba za energijom zadovolje uranijumom.

U svetu posle katastrofe Fukušime vlada konfuzija u vezi sa daljim korišćenjem i gradnjom nuklearnih elektrana.

Japan je zatvorio svih 50 nuklearnih reaktora, Nemačka osam nuklearki, a sada je, pored velikog uzleta proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, nemačka energetika u velikoj meri počela da računa i na gasne elektrane, naročito posle izgradnje druge linije Severnog toka i udvostručavanja priliva ruskog gasa sa ove trase.

U isto vreme su Rusima udvostručene inostrane porudžbine za gradnju novih nuklearki.

U svetu, je prema podacima iz maja prošle godine, radilo 436 nuklearnih reaktora - osam manje nego rekordne 2002. godine, a građena su 63 nova reaktora.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da bi globalna upotreba nuklearne energije u naredne dve decenije mogla da poraste čak za 100 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Angela

25.04.2013. 14:17

Japanci nece uspeti da "Fukusimu" demontiraju ni za 40 god. saopstio je sef Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), gospodin Lentinjo.Dodao je da Japanci tek moraju da razviju tehnologiju i opremu koja moze da funkcionise u fatalno visokim nivoima radijacije, kako bi locirali i uklonili rastopljeno nuklearno gorivo. Mnogo veca steta je od "Fukusime" jer je zagadjen okean koji ne moze da se dekontaminira, i zagadjen je sav zivot u okeanu. U Japanu su eksplodirala 3 reaktora, u Cer.jedan

Angela

25.04.2013. 23:42

Japanci nece uspeti da "Fukusimu" demontiraju na za 40 god, saopstio je sef Medjunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) gospodin Lentinjo.Dodao je da Japanci tek moraju da razviju tehnologiju i opremu koja moze da funkcionise u fatalno visokim nivoima radijacije, kako bi locirali i uklonili rastopljeno nuklearno gorivo. U "Fukusima" je eksplodiralo 3 reaktora a u Cernobilu 1. Japanskom eksplozijom je zagadjen okean, sto je nemoguce dekontaminirati, doslo i do obale Kalifornije

asd

26.04.2013. 02:30

Imao sam prilike da prosle godine posetim Pripjat, lokalni vodici turistima daju gajgerove brojace, u tom gradu vreme je stalo iz puteva raste drvece, zgrade su opustosene jer ljudi skidaju sta kome treba, vecina ih je ruinirana a deo se srusio. Divljih zivotinja svuda, odprilike tako bih izgledao nas svet da odjednom nestanu ljudi, imate dosta snimaka na youtube pa pogledajte, ne zovu ga dzaba "Grad duhova".

bob blaze

26.04.2013. 06:08

Kako besmislena i neuka poredba izmedju dve katastrofe , Fukusima je kontaminovala ceo Pacificki okean , dali vam je iz redakcije jasno sta to znaci, dali znate koliko je Japanaca ozraceno , japaska nuklearna katastrofa je na desetine puta veca nego Cernobilska i oni za to ne haju i danas to traje i ispusta radijaciju ali u ime profita su sa medijima u dogovoru o precutkivanju. Zalim vas zbog ovako pogresne konstatacije i baca sumnju na vasu mogucnost da objektivno izvestavate.

marko.

24.04.2016. 16:13

@bob blaze - Pa Japanaca je vise ozraceno jer je njih tu bilo nekoliko miliona,auostalom jos Japanci zive u Hirosimi i nije radioaktivna.A u Cernobilu je bilo 50 000 stanovnika i odmahu su iseljeni pa je zato manje stradalih,a i nakon 27 godina je radijacija za pedeset posto veca nego sto treba biti,a i niko ne zivi vise tamo osim radioaktivnih zivotinja,a i nece niko.Dok u Hirosimi zive.

Srbijanac

26.04.2013. 06:32

Aha, najveća kad to potenciraju "internacionalni" mediji. Rusi su svoju zalili u beton za veoma kratko vreme, a šta ćemo sa Fokušimom ona radi li radi, a svi mudro ćute, kao zaboraviće se, a Japanci se masovno iseljavaju iz područja.