VAŠINGTON - Američka sekretarka za državnu bezbednost Dženet Napolitano izjavila je da je njena agencija znala za prošlogodišnje putovanje jednog od osumnjičenih bostonskih bombaša Tamerlana Carnajeva u Rusiju.

Ona je rekla da je Carnajevo ime pogrešno spelovano, tako da njegov povratak u SAD nakon šest meseci nije zabeležen od nadležnih službi.
"Sistem je reagovao kada je napuštao zemlju, ali nije zabeležen povratak", kazala je Napolitano.

FBI sada detaljno istražuje to putovanje, pošto se sumnja da je stariji brat tada postao radikalni islamista, i proverava se da li je bio povezan sa nekim stranim grupama.
On je u prvom slučaju i bio ispitivan nakon dojave iz Rusije, i tada je stavljen na listu osoba koje se proveravaju prilikom putovanja, navodi agencija AP. Međutim, pošto FBI nije pronašao nikakve podatke koji bi ga povezali sa terorizmom, on je pušten da bez problema otputuje iz zemlje.

Napolitano je svedočila pred senatskim komitetom za pravosuđe, tokom rasprave o setu novih imigracionih zakona. Ona je tom prilikom od republikanskih senatora branila vladin program davanja azila, koji su i Carnajevi dobili pre deset godina, objašnjavajući da nadležni organi detaljni u više koraka proveravaju svaki zahtev.

Braća Carnajev se terete da su organizovala prošlonedeljeni teroristički napad u Bostonu, prilikom koga su tri osobe poginule, a više od 180 je povređeno.
Tamerlan Carnajev je pre par dana poginuo u sukobu sa policijom tokom potere, dok je njegov mlađi brat Džohar uhapšen u petak uveče i sada se nalazi u bolnici gde se oporavlja od povreda.