Rusija lider po broju otpisanih kredita

Branko VLAHOVIĆ

11. 04. 2013. u 21:20

Među članovima „velike osmorke“ Rusija je prva po oproštenim dugovanjima. Rukovodstvo u Moskvi od početka 2000. otpisala desetine milijardi dolara duga

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

RUKOVODSTVO u Moskvi je od početka 2000. do danas, odlučilo da „zaboravi i oprosti“ desetine i desetine milijardi dolara duga koje potražuje od drugih zemalja. Poslednje u nizu su Tanzanija, Zambija i Mozambik, sa ukupnim otpisom od 263 miliona dolara. Među članicama „velike osmorke“ Rusija je postala lider po oproštenim potraživanjima.

Sa druge strane, Rusiji niko nije oprostio stare sovjetske dugove, već ih je ona vratila.

Na listi „pomilovanih“ su države koje su svojevremeno bile u posebnim i prijateljskim odnosima sa SSSR. Najviše je oprošteno Avganistanu i Mongoliji - po 11 milijardi dolara. Zatim slede Vijetnam i Sirija sa 10 milijardi. Iraku je oprošteno osam milijardi, Alžiru 4,7, Libiji 4,5, Etiopiji 4 milijarde dolara i Laosu 700 miliona dolara.

Poslednjih nekoliko godina dugovi su oprošteni i Venecueli, Severnoj Koreji i Kubi. Tako je Severnoj Koreji otpisano 11 milijardi, a Kubi će uskoro biti oprošten veći deo od velikih 30 milijardi dolara duga.

Jedina zemlja koja Rusiji regularno vraća „sovjetski dug“ je Indija.

SSSR je prodavao „na kredit“ oružje, ali i drugu tehniku i tako su mnoge zemlje postale dužnici Moskvi, a da pritom objektivno, nisu mogle da vraćaju dugove. Zato je u Moskvi odlučeno da se ti i takvi, u suštini nenaplativi, dugovi otpišu i da se „okrene stranica“ za novu saradnju.

SLUČAJ VENECUELE Od tržišnih principa prodaje oružja Rusija je odstupila u Venecueli. Tamo je 2011. Moskva Karakasu dala kredit za kupovinu oružja, a zauzvrat su ruske naftne kompanije dobile pravo da rade na istraživanju perspektivnih naftnih polja. Sad su počele spekulacije šta će se dogoditi ako u Venecueli na izborima pobedi „proamerički kandidat“, i da li bi onda mnogo toga što je Čaves potpisao sa Moskvom bilo stopirano i dovedeno u pitanje?

Jedan broj ruskih ekonomista se ovome protivio i podsećao da je Rusija morala da vrati Zapadu čak i carske dugove. Tako je Francuska 1996. dobila deo duga koji je pre 79 godina napravila carska Rusija. Naslednici britanske kompanije „Lena Goldfilds“ koja se bavila dobijanjem zlata u Sibiru, inkasirala je 65 miliona dolara, mada su ugovor o koncesiji anulirali boljševici još 1929. godine.

U mnogim zemljama došlo je do promene rukovodstva i nisu više na vlasti oni koji su nekada održavali dobre odnose sa SSSR. Upravo zato šanse sadašnje Rusije da vrati stari dug su bile male ili nikakve. Jedno vreme se verovalo da je moguće takav dug pretvoriti u prava na korišćenje prirodnih bogatstava zemlje dužnika, ali se ispostavilo da su sada tamo zapadne kompanije. Tako je, bilo, recimo u Iraku, kada je jedan broj ruskih kompanija izgubio dobre poslove na tamošnjim naftnim poljima, posle ulaska Amerikanaca.

Iz sovjetske prošlosti Putin i novo rukovodstvo su izvukli još jedan zaključak - da oružje treba prodavati po tržišnim principima. U takvim poslovima, čak i kad su potpisani najkorektniji ugovori, rizik uvek postoji jer kod velikih promena u zemlji nova vlast može lako da zaboravi na obaveze koje je preuzela prethodna.

Od Rusije za kupovinu oružja kredite sada opet traže Indonezija, Sri Lanka i Jordan. Sume nisu male, pa obazrivi ekonomisti upozoravaju da se mora voditi računa da se ne ponovi stara priča - stvori se dug koji objektivno ne može da se vrati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

baunti

11.04.2013. 21:52

Pitam se, kada bi ovako nesto odlucili zapadnjaci??? I onda neki misle da njih zapad "voli" i "postuje." Zapad voli i postuje samo novac, a ostalo su price za praznu djecu.

Zika

11.04.2013. 23:20

@baunti - Rusi su na nebu velseila. Zavladali su vazduhom. Jos samo na zemlji da vise unaprede infrastrukturu i bice absolutni suvereni u vazduhu, na morima i na zemlji.

baunti

11.04.2013. 23:32

@baunti - Ispravka - prazne price za djecu... Izgleda da ovo vrijeme utice na mene... :))

spot

12.04.2013. 13:07

@baunti - Ne vidim da su nama velikim prijateljima otpisali 2 do 3 milijarde pa nevidim ni cemu se radujemo. A tamo nekim otpisuju i poklanjaju po 30 milijardi. E Srbi, Srbi nemamo mi prijatelja u svetu jer da ih imamo ne bi nas ni dosada dirali. Nego use i u svoje kljuse!!!

Aleksandar69

12.04.2013. 13:45

@baunti - Rusi imaju i podmornice sa super sonicnim sonarima,za rano otkrivanje amerikanosa,sto rece zoks!

baunti

12.04.2013. 20:39

@baunti - @spot - To je mozda i dobar znak. Oni otpisuju dugove samo onima za koje znaju da ih ne mogu vratiti. Znaci, jedino sto mogu da dobiju je dobar imidz koji im moze koristiti kasnije. Mi ih vec volimo, i kod nas uglavnom imaju dobar imidz, a i mi smo drzava koja ocigledno moze da vrati svoje dugove, tako da je to pozitivan znak. :)

CCCC

11.04.2013. 22:27

zapadom i amerikom vladaju samo jevrejski sionosti koji hocedu da vladaju svetom zato njima smata Putin a mi Srbi trebali bi da se pridruzimo ruskim republikama inace ovi jevreji sto vladaju svetom ima da nas uniste

Dobro jutro Srbijo

12.04.2013. 01:32

@CCCC - Organi Srpskih jadnika sa Kosova su prodavane na crno za velike pare u Americi i tosu radili jevreji i jedan od njihovih rabana..To je izaslo u medijima na Zapadu I posle dan-dva niko nista ne objavlje. Cena jednog bubrega su prodavali 100 000 $ i vise..srpskih mucenika (naruceni i znali odakle su) sa Kosova..sramota ...beda..jad.. To je postovanje drugih.... TO JE ISTINA....mogi to znaju kao u svetu

seljak LA

12.04.2013. 13:29

@CCCC - Pa vi bi 'teli sa Rusima, a dal oni 'oce sas vama, nego sha veli baciska Medvedov, borite se vase interese, prc.

Miro Markovic

12.04.2013. 05:56

Svaka cast Rusiji i administraciji predsednika Putina. On ne zeli da ponizi Rusiju i da nekome duguje bilo sta. Sve dugove bivseg SSSR je vratio i za sve clanice bivseg SSSR-a takodje. One su sve odbile da vracaju dug, ali Putin im rekao da ako nece da vracaju dug, ne mogu da traze da im se imovina SSSR-a deli po svetu, kao sto su ambasade, predstavnistva, stanbeni objekti i zlato SSSR-a. Ne moze one i pare i jare. To samo moze kod naslednice Jugoslavije - Srbiji. Dokle su nas zuti doveli!

čiča

12.04.2013. 11:32

Ima se može se , valda niste mislili da bi se Rusi ubijali za kopejku kao neki sa zapada što se ubijaju za cent ili dolar

kokan

12.04.2013. 20:29

Dobro jutro Srbijo.Hvala redakciji Vecernjih Novosti.Ovo je KAPITALNA informacija.Upravo ste srusili mocnu blogersku internacionalu.koja radi dan i noc i koja Nijednu priliku ne prepusta da nam "Otvori oci"...kako se "gladuje u Rusiji..kako Rusi "sve rade iz interesa"...i ono cuveno "sta su Rusi ikad ucinili za nas"Pa evo i TO : Tek nakon Rusko-Turskih ratovanja po Bugarskoj,Srbija Beckim Kongresom postaje potpuno samostalna drzava.Nema sta dalje da se "ceramo"

Banana republika Srbistan

08.12.2014. 17:59

Znaci Rusima su veca braca Vijetnamci i Avganistanski muslimani (protiv kojih su ratovali), od nas Srba! Jer nista nam nisu oprostili od dugova, placamo najskuplji gas u Evropi, daju nam ponizavajucih 3% rudne rente za nasu naftu koju eksploatisu, zeznuli nas za Juzni tok (i za SS-300 rakete 1999.) itd , itd. Mi jos ne znamo, a ko je bio pod njima zna kako to izgleda. Zato je cela Istocna Evropa usla u EU i NATO.