ISLAMABAD - Pakistanka Badam Zari, koja ne ume da čita i piše, i pored toga što je udata za direktora osnovne škole, postaće prva nepismena žena koja će se kandidovati za poslanika na izborima u plemenskoj oblasti kojoj prete talibanski pobunjenici.

Zarijeva ima male šanse da pobedi, ali je njen entuzijazam ogroman budući da ta žena čini veliki korak za emancipaciju žena u jednom od najkonzervatnivijih delova Pakistana gde je ženama zabranjeno da glasaju.

"Učestvujem strasno u izborima, čistog srca i čiste savesti. Želim da obrazujem buduće generacije devojčica i žena i da im služim", kaže ova 53-ogodišnja Pakistanka u izjavi AFP-u.

"Znam da sam prva žena koja učestvuje na izborima i nadam se da ću da pobedim", navodi ona.

Zahvaljujući reformama odlazeće vlade koja pokušava da smanji nasilje u zemlji, političkim partijama je, po prvi put, dozvoljeno da učestvuju na izborima za telo - Federalne administrativne plemenske oblasti (FATA).

Ipak, Zarijeva će učestvovati u izbornoj trci kao nezavisni kandidat i ističe da nema čega da se plaši, ali priznaje da joj neće biti omogućeno da vodi javno svoju kampanju.

Umesto toga, ona će ostati da živi u takozvanoj purdi, koja podrazumeva izolovanost žena od muškaraca.

"Ne plašim se, niko mi nije pretio", kaže ova hrabra Pakistanka.

Izborna komisija je u subotu prihvatila kandidaturu Zarijeve, a, prema zakonima njene zemlje, nepismenim osobama nije zabranjeno da učestvuju na izborima za parlament.