TRENUTAK eksplozije se ubrzano približava - upozorila je u četvrtak Severna Koreja, potkrepivši prvi put vojnim pokretima višednevne pretnje udarima na američke i južnokorejske ciljeve.

Režim u Pjongjangu objavio je da je ratifikovao naredbu o mogućim udarima na ciljeve “američkih kapitalista”, dok je južnokorejska agencija Jonhap javljala da je Severna Koreja prebacila raketu srednjeg dometa “musudan”, na istočnu obalu. Stručnjaci kažu da je domet te rakete 3.000 kilometara ograničen na ciljeve u Južnoj Koreji, Japanu i Guamu.

Mada analitičari podsećaju da nije poznato da je Severna Koreja isprobala raketu “musudan”, sumnjaju da ona raspolaže atomskom bombom, i ukazuju da je moguće da Pjongjang samo demonstrira silu, SAD, Južna Koreja, ali i Kina, povećale su borbenu pripravnost. Većina analitičara isključuje ratni sukob, ali ne i vojne provokacije, koje bi mogle da se otmu kontroli, zbog neiskustva i nepredvidivosti Kim Džong Una, koji bi mogao da krene u avanturu da bi svom narodu pokazao koliko je veliki, posebno pred proslavu godišnjece rođenja njegovog dede, osnivača Severne Koreje, Kim Il Sunga, 15. aprila.

A SAD I - HAKERI I DOK napetost raste, hakeri su u četvrtak napali najmanje dva sajta vlade Severne Koreje. Severnokorejski nalog na Tviteru “Uriminzokiri” i profil na Flikru, prestali su da emituju sadržaje tipične za one koje su postavljale vlasti u Pjongjangu, kao što su fotografije vođe Kim Džong Una prilikom obilaska trupa i susreta sa vojnim zvaničnicima. Umesto toga na društvenoj mreži “Flikr” su se pojavile slike Kima sa svinjskom njuškom i crtežom Mikija Mausa na grudima. Pod slikom je bio natpis: “Preti svetskom miru balističkim raketama. Troši novac dok njegov narod umire od gladi.”

U međuvremenu, američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je odobrilo prodaju 60 borbenih aviona Južnoj Koreji, a kao mogući modeli pominju se “Lokidov” stelt F-35 ili “Boingov” F-15. Iako je vest objavljena usred napetosti na Korejskom poluostrvu, u Vašingtonu kažu da su dogovori napravljeni ranije. Procenjuje se da je reč o poslu od desetak milijardi dolara.

Saopštavajući vest o pojačanju odbrane na Guamu, američki sekretar odbrane Čak Hejgel je rekao da neke od akcija Pjongjanga “predstavljaju stvarnu i jasnu opasnost”.

Kineska armija pravi planove za hitno reagovanje. Vojni vrh Kine posebno je zabrinut za bezbednost severnokorejskih nuklearnih postrojenja.

Razmatra se mogućnost da, u slučaju izbijanja ratnog sukoba, kineska armija uđe u Severnu Koreju da bi zaštitila nuklearna postrojenja i sprečila nuklearnu katastrofu.

Događaji na Korejskom poluostrvu počeli su da iritiraju i svetska finansijska tržišta, inače navikla na učestale pretnje Pjongjanga Seulu i Vašintonu, pa je stigao i apel Evropske unije da se smanje napetosti.