SAMO korak deli Korejsko poluostrvo od novog sukoba.

Odluka Severne Koreje da zabrani ulaz Južnokorejcima u zajedničku industrijsku zonu Kaesong, koja predstavlja jedini oblik saradnje dveju zemsljs, smatra se signalom da bi verbalne pretnje mladog lidera u Pjongjangu, Kim Džong Una, mogle da prerastu u realni ratni sukob.

Pjongjang je objavio da će kompleks, koji se zvanično vodi kao specijalna administrativna industrijska oblast Severne Koreje, moći da napusti oko 850 Južnokorejaca koji tu rade. Ekonomska zona Kaesong, osnovana 2003. godine, simbol je saradnje dveju Koreja, i tu kojoj radi 120 fabrika i firmi Južne Koreje, zapošljavajući oko 50.000 Severokorejanaca. Sa proizvodnjom od dve milijarde dolara značajan je izvor strane valute za Pjongjang.

Iako je Pjongjang 2009. godine pribegao zabrani pristupa Južnokorejcima ovom kompleksu, odgovarajući na godišnje vojne manevre Vašingtona i Seula, ovaj poslednji u nizu pretećih poteza Pjongjanga ocenjuje se kao nastavak rastućih tenzija između dveju Koreja.

Pjongjang je već objavio da je u “stanje rata” sa Južnom Korejom, što je odgovor na “neprijateljske” vojne vežbe Vašingtona i Seula, koje se održavaju na Jugu, kao i sankcija Ujedinjenih nacija zbog severnokorejske nuklearne probe u februaru. Južnokorejska predsednica Park Geun-Hje zapretila je snažnom vojnom odmazdom na bilo kakvu provokaciju Severne Koreje, dok je Vašington pojačao vojne snage, što Pjongjang tumači kao pripremu za invaziju.

PENTAGON U PEKINGU U SAOPŠTENJU Pentagona o telefonskom razgovoru ministara odbrane, navedeno je i da će načelnik združenog generalštaba SAD general Martin Dempsi, posetiti Kinu ovog meseca. To će biti prvo putovanje Dempsija u Kinu u sadašnjem svojstvu.

Peking, jedini saveznik Pjongjanga, pokušava da smiri situaciju. Zamenik ministra spoljnih poslova Kine primio ambasadore SAD i obeju Koreja i izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog situacije, uz nadu da će “sve strane gledati dugoročno, pristupiti dijalogu i poboljšati odnose”.

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel U telefonskom razgovoru s kineskim kolegom Čangom Vankuanom izjavio je da razvoj nuklearnog oružja Severne Koreje predstavlja “rastuću pretnju” za SAD i njene saveznike. On smatra da Vašington i Peking treba da nastave da sarađuju na problemima vezanim za razvoj severnokorejskog nuklearnog oružja i balističkih raketa. Pozvao je ministra odbrane Kine da ove godine poseti SAD.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, koja ima kraću granicu sa Severnom Korejom, Igor Morgulov ocenio je da je situacija “eksplozivna”:

- U sadašnjoj napetoj atmosferi, dovoljna je jednostavna ljudska greška ili tehnički problem, da se situacija izmakne kontroli i upadne u kritične probleme - upozorava Morgulov.