Hapšenjem bande Pink Panter rešeno pet pljački

Tanjug

21. 03. 2013. u 17:31

Austrijska policija, nakon nedavnog hapšenja 12 članova "Pink Panter" bande, među kojima su i Srbi, uspela je da rasvetli pet pljački zlatara u Beču i Salcburgu

BEČ - Austrijska policija, nakon nedavnog hapšenja 12 članova "Pink Panter" bande, uspela je da rasvetli pet pljački zlatara u Beču i Salcburgu.

Ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner rekla je na današnjoj konferenciji za štampu da je pljačka zlatare "Edmund Arnold" 12. marta bila kobna po bandu čiji su članovi Srbi.

Jedan od četvorice pljačkaša uhapšen je neposredno posle krivičnog dela, i on je, što je neuobičajeno, veoma brzo priznao nedelo, objasnio je pukovnik Robert Klub iz Kriminalističke službe Beča.

Nakon toga uhapšeno je još 11 osumnjičenih, a policija je uspela, kako je kazala Mikl-Lajtner, da pronađe i plen u vrednosti od 567.000 evra.

Prema njenim rečima hapšenjem ove grupe, koja se smatra ogrankom "Pink Panter" bande, omogućila je rasvetljavanje pet pljački zlatara - četiri u Beču i jedne u Salcburgu - od kojih se prva dogodila februara prošle godine.

Pljačke su osumnjičeni počinili u različitim postavama, a za jednim daljim saučesnikom, čiji identitet je u međuvremenu utvrđen, raspisana je poternica.

Samo prošle godine u Beču je zabeležno 28 pljački zlatara. "Pink Panter" banda je jedna od najpoznatijih međunarodnih organizacija pljačkaša zlatara, koja deluje šierom sveta. Cclanovi ove bande su poreklom iz Srbije i Crne Gore, a bili su do sada aktivni na skoro svim kontinentima od Japana do SAD.

Policija procenjuje da ova banda pljačkaša ima više od 200 pripadnika. Legenda o "Pink Panter" bandi nastala je pre sedma godina nakon što je kod Milana Jovetića, koji je opljačako zlataru "Graf" u Londonu, pronađen presten sa dijamantima u vrednosti od 800.000 evra. Bio je sakriven u kutiji sa pomadom, kao što je to bio slučaj u filmu "Pink Panter" iz 1963. godine Blejka Edvardsa.

Banda je, prema austrijskoj policiji, veoma profesionalna, pošto deluje munjevito - pljačkaši ulaze u zlataru, zaposlene drže u zadnjem delu radnje, dok vitrine, koje razbijaju sekirama, prazne i brzo nestaju.

"Pink Panteri" ponajviše su aktivni u Evropi, ali su do sada pljačkali zlatare i u Dubaiu, Japanu i SAD.

Prema Klugu šefovi "Pink Pantera" se nigde ne pojavljuju i može se dospeti samo do "srednjeg menadžmenta".

Plen se po običaju prodaje odmah na licu mesta, za šta postoji posebna mreža, koja prodaje satove i nakit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije