NAKON prvog šoka i iznenađenja u Vatikanu, kada je za novog papu izabran potpuni autsajder uoči konklava, Argentinac Horhe Mario Bergoljo, u najmanjoj državici na svetu se očekuju prvi potezi Petrovog naslednika. Dobri poznavatelji vatikanskih prilika tvrde da će ovaj papa da povuče mnoge neočekivane poteze, a između ostalog očekuje se da će da poseti Kinu, Rusiju i Srbiju.

Papa Franjo prvu noć proveo je u apartmanu Doma svete Marte, preselivši se tamo iz ”obične” sobe u kojoj je bio za vreme konklave. Reč je o relativno skromnom apartmanu sa dve sobe, tako da u jednoj od njih papa može da radi i prima goste.

Prvog dana papinske službe Horhe Mario Bergoljo već u osam časova ujutro posetio je rimsku crkvu Svete Marije velike, a odmah posle toga otišao u hotel u kojem je bio do konlave, kako bi platio račun. Već je zaboravljen i strašan gaf koji je učinila Italijanska biskupska konferencija koja je novinarima, pre nego što je novi papa došao do balkona Bazilike, uputila poruku da je to Angelo Skola!

Zvanična biografija argentinskog kardinala Horhe Maria Bergolja uoči konklave bila je napisana na pola šlajfne, u Sikstinsku kapelu ušao je kao krajnji autsajder, a izašao kao papa, koji se prvi u istoriji usudio uzeti ime zaštitnika siromašnih Franje Asiškog, Predanje kaže da je tom Franji, čudaku, Hrist sa krsta poručio: ”Idi, obnovi moju crkvu”.

OD FRANJE DO FRENSISA NOVOG papu Hrvati i Srbi zovu Franjo ili Franja, Slovenci František, Francuzi kažu Fransoa, Španjolci Francisko, Italijani Franćesko, Nemci Franciskus, a Amerikanci Frensis.

Ceo svet sada na papu Franju koji je po vlastitim rečima došao ”sa kraja sveta” gleda kao na Petrovog naslednika koji bi trebao Crkvu da vrati na pravi put, da se bori za siromašne i spreči nepravde kojih je sve više na svim kontinentima. Ali, ni biografija kardinala Bergolja, koja je prepuna detalja o učenosti jezuita koji je nastavio delo Ignacija Lojole, osnivača Družbe Isusove, nije posve bez mrlja. Nejasna je kardinalova uloga u događajima iz 1970. godine u Argentini, za vreme vojne hunte. Neki sveštenici su potvrdili da je Bergoljo sarađivao sa huntom, a da su pod misterioznim okolnostima nestali neki protivnici argentinskih generala iz svešteničkih redova. Navodno, Bergoljo je o svemu bio dobro obavešten.

Ljubitelj fudbala i tanga, koji čita Dostojevskog, a sam sebi priprema hranu, pokazao je da će njegov stil biti i u Vatikanu drugačiji od prethodnika. Odmah po izboru papa Franjo odbio je da uđe u limuzinu i zajedno sa drugim kardinalima minibusom se prevezao do Doma svete Marte. Tu će, u dvosobnom apartmanu, da sačeka preuređenje papinskih prostorija u Apostolskoj palati, ali više od priča o njegovom skromnom životu, večerama na kojima jede samo voće i pije čaj, pažnja je uperena prema potezima koji bi trebalo da dovedu do reda u Crkvi.

Papa pre svega treba da spreči intrige i zaustavi spletke, što je i dovelo do naprasnog penzionisanja Benedikta XVI. Za poznavatelje vatikanskih prilika izbor argentinskog kardinala, rezervisanog ali duhovitog čoveka, koji malo govori, ali puno kaže, zapravo je izniman i revolucionarni signal da Crkvu čekaju velike promene. Papa je priznao da je kao mladić imao devojku, a sigurno je da će nastaviti konzervativni stav prema abortusu, gej brakovima i svim onim temama koje su Crkvu udaljile od današnjeg života, a kardinala Bergolja posvađale sa argentinskom predsednicom Kristinom Kirhner.

Ipak, mnogi se pitaju nije li i novi papa ”prelazni”, zbog sedamdeset i šest godina koje ima, jer se očekivalo da će biti izabran mlađi kardinal. Iako Bergoljo živi samo sa jednim plućnim krilom, a drugo mu je odstranjeno još dok je bio dete, sa zdravljem nema posebnih problema, ali godine bi uskoro mogle da ih stvore.

Italijansko poreklo strastvenom navijaču San Lorenca svakako ide u korist, ali i činjenica da je doktorirao u Nemačkoj i da prilike u Evropi odlično poznaje. Kardinal siromašnih, blizak narodu, koji voli opere i obožava dela Horhe Luis Borgeza, sigurno će ustrajati u tezi da je život u siromaštvu neprirodan, a odnos prema siromašnima nemoralan i nezakonit. Prvi jezuit na čelu Crkve mogao bi na van da ima blag i pomirljiv izgled, ali sa jakom voljom da Crkvu i Vatikan dovede u red, pa i bičem ako treba.

NEĆE ZLATNI KRST KADA je u četvrtak ujutro voditelj liturgijskog slavlja Gvido Marini predložio papi da stavi zlatni, a ne gvozdeni krst, dobio je odgovor: Stavite ga vi, ja ću da zadržim ovaj od gvožđa”. U posetu rimskoj crkvi papa je išao običnim automobilom, bez posebne pratnje, u jeku gužvi kada Rimljani idu na posao. ”Ne trebam stražu”, kazao je papa. Primajući kardinale, nije želeo da sedi u papinskoj stolici, već je stajao.

ZVANIČNO 19. MARTA

Zvanično će novi papa biti ustoličen u utorak, 19. marta, na svečanosti koja će početi u 9:30 u Bazilici svetog Petra u Vatikanu. Očekuje se dolazak velikog broja predsednika i premijera iz celoga sveta. Uveče, u 17 časova, papa će držati prvu misu u Bazilici, koja će biti zatvorena za javnost, ali će biti prenošena na televiziji. U petak je predviđen susret sa svim kardinalima u Rimu. Sa najvećim interesovanjem ipak se očekuje susret papa Franje i Benedikta, najverovatnije već u četvrtak u toku dana.

Papa će da posveti rimsku crkvu Santa Marija Mađore, a sledećih dana čekaju ga brojni susreti, između opstalih i sa svetskim državnicima koji će doputovati u Rim. Papa će primati i novinare kako bi im zahvalo na poslu koji su ovih dana imali u Vatikanu.

Još nije zvanično objavljeno, ali očekuje se i susret novog i starog pape. Bergoljo se sa Racingerom odmah čuo telefonom, a sada se naveliko govori o detaljima sa bivše konklave, na kojoj je sadašnji papa bio ozbiljan konkurent Racingeru. Odustao je u zadnji čas, nevoljno prihvativši da ga uopšte u teškim vremenima za Crkvu i predlažu za Papu. Ovaj put nije mogao da odbije.

Sa velikim interesovanjem očekuje se koga će papa Franjo da postavi za državnog sekretara, jer je to operativna funkcija najvažnija u Vatikanu. To bi mogao da to bude neki italijanski kardinal, kako bi rimska Kurija zadržala moć i nad novim papom.

PATRIJARH ČESTITAO PAPI POGLAVAR Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej čestitao je u četvrtak izbor novom papi Franji I uz nadu da će, poput njegovog prethodnika, ostati na tragu bratoljubive podrške srpskom narodu u naporima za očuvanjem teritorijalne celovitosti Srbije. - Ispunjeni duhovnom radošću povodom Vašeg izbora za novog episkopa drevnog i slavnog grada Rima - poglavara svih rimokatolika širom sveta, upućujemo Vam naše iskrene čestitke - poručio je patrijarh Irinej.

Na maloj svečanosti, gde su mu kardinali nazdravili, papa Franjo duhovito je odgovorio: ”Neka vam Bog oprosti”! Upitan kako je proživeo ove naporne dane u Vatikanu odgovorio je kardinalima: ”Nekako sam umoran i mislim da ću dobro da spavam, a nešto mi govori da ćete i vi”!

IZNENAĐENJE IZBOROM

ITALIJANSKA štampa je izbor Horhea Bergolja za novog poglavara Rimokatoličke crkve ocenila iznenađenjem i revolucionarnim izborom, a slične ocene donose i francuski i britanski listovi.

Revolucija na Trgu sv. Petra”, piše u uvodniku dnevni list “Republika”, ocenjujući da su skandali u Rimskoj kuriji “potopili” kandidaturu italijanskog kardinala Anđela Skole, jednog od favorita. Francuska štampa, takođe, izražava čuđenje a levičarski “Liberasion” se pita da li će novi papa “povesti svoju Crkvu i vernike ka većem otvaranju ili će, kao prethodnik, ostati rigidni čuvar dogmi”. Britanska štampa pozdravlja izbor novog pape, uprkos njegovim izjavama o Foklandskim ostrvima za koje je rekao da pripadaju Argentini.

Čestitke za izbor papa je dobio iz svih krajeva sveta i sa svih nivoa. Moskovska patrijaršija je saopštila da očekuje da će on nastaviti da neguje pozitivne odnose dveju crkava.