HORHE Mario Bergoljo, novi poglavar Rimokatoličke crkve je kao nadbiskup Buenos Ajresa bio poznat po tome što voli operu, rado kuva, što je koristio gradski prevoz, a omiljeniji pisci su mu Šekspir i Dostojevski, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Novi papa, 266. po redu u dve hiljade dugoj istoriji Katoličke crkve, prvi je pripadnik Isusovačkog monaškog reda koji će sesti na presto svetog Petra.

On je sebi izabrao ime Franciskus (Franjo), po svetom Franji Asiškom (1181 - 1226), osnivaču reda Male braće - Franjevaca.

Od 1,2 milijarde katolika, 560 miliona ih živi u Latinskoj Americi, gde ima 780 biskupija.

Bergoljo će, smatra se, nastaviti stazama pape Benedikta XVI "sa novim akcentima", ali ne sa značajnim reformama.

Pri izboru pape 2005. godine, kada je za poglavara izabran Benedikt XVI, Bergoljo je bio jedan od izglednijih kandidata sa 40 dobijenih glasova kardinala tadašnje konklave. Berogljo je ubrajan u grupu od 20 kandidata za sadašnji izbor.

Znatni izgledi mu nisu davani zbog starosti - 76 godina - kao i zbog delom narušenog zdravlja.

U latinoameričkim crkvenim krugovima se napominje da nije potpuno jasan stepen njegove bliskosti sa vojnom diktaturom u Argentini 1976 - 1986, kada je stradao i određen broj sveštenika i studenata teologije, a neki su nestali bez traga.

Bergoljo nije krio da se susretao sa članovima hunte a sve naknadne optužbe označio je kao klevete, javila je VIA.