Prvi govor novog pape: Da svet bude veliko bratstvo

FoNet

sreda, 13. 03. 2013. u 21:02

Први говор новог папе: Да свет буде велико братство
Novoizabrani poglavar Rimokatoličke crkve Franjo I u prvom obračanju vernicima u Vatikanu naglasio je važnost bratstva i ljubavi

VATIKAN - Novi papa, izabran u trećem krugu glasanja, sedamdestsedmogodišnji Argentinac Horhe Mario Bergoljo, koji je uzeo ime Franjo I, prvi je poglavar katoličke crkve u poslednjih 1300 koji nije s područja Evrope.

"Braćo i sestre dobro veče", prve su reči koje je novi papa uputio vernicima.

U svojoj poruci naglasio je važnost bratstva i ljubavi. "Molimo za sve nas, za čitav svet, da sav svet bude jedno veliko bratstvo. Pre nego biskup blagoslovi narod, molim vas da vi molite gospodina da podari blagoslov vašem biskupu. Izmolimo u tišini ovu vašu molitvu za mene", rekao je papa.

Papa se vernicima zahvalio što su ga tako srdačno dočekali. "Sutra ću se pomoliti bogorodici da čuva sav Rim", rekao je papa Frančesko I, pre nego što se povukao s balkona Sikstinskem kapele.

Na Trgu Svetog Petra papu je pozdravilo oko 300 hiljada ljudi koji su uzvikivali "Živeo Frančesko".

Novog papu biralo je 115 kardinala. Izabran je dvotrećinskom većinom glasova. Beli dim pojavio se večeras u 19.05 sati i objavio da je papa, kojeg su izabrali, prihvatio tu odgovornost.

Nakon toga papa je otišao u Sobu suza, sakristiju u Sikstinskoj kapeli, gde su ga čekale tri bele odore. Novi papa zatim se vratio u Sikstinsku kapelu, a potom je predstavljen vernicima, prenose agencije.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Lepi Cane

13.03.2013. 21:25

Novi papa je jezuita, a oni su poznati po tome da jedno misle, drugo pricaju å trece rade

No, thanks!

14.03.2013. 02:48

@Lepi Cane i Sten: Apsolutno se slazem sa vasim misljenjem i podrzavam vas. Kakvo crno bratstvo sa katolicima, to je ekumenizam! Vatikan zeli da bude jedna, globalna religija i da stavi sve hriscanske crkve pod svoju sapu. Taj san sanjaju jos od 9.veka kad su se odvojile od nje, Pravoslavna, Protestantska, Luteranska i sve rade na tome. Ali ne ide im nesto od ruke, vec vekovima.

Biki Banjica

14.03.2013. 10:16

Ha ha ha bas je smesno-hoce vladavinu nad celim svetom,malo morgen.Neka pociste djubre u svom dvoristu pa neka se jave.