Lavrov: Francuska se bori protiv onih koje je naoružavala

Tanjug

10. 02. 2013. u 23:58

Лавров: Француска се бори против оних које је наоружавала
Francuska se na severu Malija bori protiv onih istih koje je naoružavala u Libiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

MOSKVA - Francuska se na severu Malija bori protiv onih istih koje je naoružavala u Libiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Francuska se u Maliju bori protiv onih koje je naoružavala u Libiji protiv režima Moamera Gadafija, kršeći embargo Saveta bezbednosti UN", kazao je Lavrov u isečcima televizijskog intervjua koje su objavile ruske agencije.

Šef ruske diplomatije je ranije kritikovao zvanični Pariz zbog oružja koje je doturao pobunjenicima koji su se borili protiv Gadafijevog režima i francuskog tumačenje rezolucije UN koja dozvoljava upotrebu sile radi zaštite civilnog stanovništva, podseća AFP.

Lavrov je tvrdio da se veterani građanskog rata u Libiji sada bore u Siriji protiv režima predsednika Bašara al-Asada.

"Zbunjen sam nesposobnošću naših partnera" da sagledaju širu sliku, kazao je Lavrov.

Rusija, stalna članica Saveta bezbednosti UN, bila je uzdržana marta 2011. kada se glasalo o dozvoli da međunarodne snage bombardujuGadafijeve snage, sto je dovelo do pada njegovog režima, podseća francuska agencija, navodeći da je veoma često isticala da je NATO odgovor u Libiju prevazilazio okvire rezolucije.

Danas su islamistički pobunjenici u Maliju pokrenuli neočekivani napad na grad Gao u kome se nalaze francuski i lokalni vojnici.

Francuski helikopteri su nadletali Gao i ispaljivali rakete na pobunjenike al-Kaide, naoružane "kalašnjikovima" i raketama, koji su se infiltrirali u centralni deo grada i pokrali jednu policijsku stanicu, ispričali su malijski I francuski oficiri.

"Infiltrirali su se u grad preko reke. Mislimo da ih ima desetak. Identifikovalo ih je lokalno stanovništvo i ušli su u policijsku stanicu", kaže general Bernar Barera, komandant kopnenih operacija u Maliju.

Barera je rekao novinarima u Gau da su francuski helikopteri intervenisali da bi pomogli malijskim vojnicima koji su se našli u klopci, jer su ih pobunjenici gađali raketama sa krovova kuća, prenosi Rojters.

Za sada se ne zna da li je bilo žrtava.

Pucnjava u Gau je započela nekoliko sati nakon što su francuski i malijski vojnici ojačali kontrolni punkt u severnom predgrađu, koji su bombaši-samoubice napali dva puta u roku od dva dana.

Francuska ima oko 4.000 vojnika u Maliju i trenutno vodi operacije nekoliko stotina kilometara severno od grada Gao u poteri za islamističkim pobunjenicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Vladimir

11.02.2013. 01:03

Gadafi je novcem okolne drzave subvencionirao i time donekle odrzavao socijalni mir.Nema vise Gadafija nema vise novca a siromastvo ogromno.Za islamske fanatike idealan teren da prosire svoj uticaj.Lavrov je sto posto u pravu i ta Nato politika ima da im se vrati kao bumerang.

inspector mittens

11.02.2013. 01:41

E bravo. Ovo sam isto ja rekao. Drago mi je je neko poput Lavrova to ponovio.

Ponovna kolonizacija

11.02.2013. 02:06

Amerika je izazvala puc u Maliju, samo mesec dana pre regularnih izbora, da bi sprecila demokratske izbore. Coveka kojeg su postavili je bio na treniranju u Americi 6 puta za godinu i pol. Francuzi su samo izvrsioci i topovslo meso za amere. Francuska je takodje banana drzava. Amerika ima na spisku 35 africkih zemalja da ponovo koliniziraju i da isteraju Kinu iz Afrike. U Mlaliju ima resorsa, uranijuma, zlata...i jeftine radne snage. A plen ce da podele Usa i Francuska.

Rusi & Kinezi

11.02.2013. 08:45

I Ruse Ceceni napadaju njihovim oruzijem. Da ne govorim sta su im radili u Afganistanu sa AK-47.

GALEB BIJELI

11.02.2013. 09:16

Potpuno ista situacija kao koncem 70.tih i u 80.tim godinama sa Afganistanom.Rusi ga okupirali,Ameri pobunjenicima dostavljali oružje,da bi se koju deceniju kasnije našli u ulozi Rusa, t.j. borili protiv istih. Mali nije ruska sfera utjecaja, i uvjeren sam da Lavrov govori istinu.

D.R.V.

11.02.2013. 11:03

A sta vi mislite g.Lavrov protiv koga je Francuska,a i ostala bagra naoruzavala islamiste?!

zoks

11.02.2013. 11:10

"Ko se oruzja lati,od njega gine"!Zvuci poznato,zar ne?Ta poslovica je iz Svetog Pisma,kao i sve druge,samo nazalost,jadni covek se hvata samo za one koje su mu u interesu,probirljiv je,(iako sve sto je receno u Svetom Pismu je upravo receno za coveka i njemu korisno)a to nije uopste dobro!Nisu Isusu verovali,a sto bi meni,iako kazu da su Hriscani,ne zele da cuju ono sto im upravo Onaj po kome nose naziv svoje vere govori!Zalosno!