Sedam decenija Staljingradske bitke

Branko VLAHOVIĆ

petak, 01. 02. 2013. u 21:05

Седам деценија Стаљинградске битке
Rusija obeležava sedam decenija od jedne od najvećih bitaka Drugog svetskog rata. Volgograd dobio dozvolu da samo danas nosi ime nepobedivog Staljingrada

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

POVODOM sedam decenija od sovjetske pobede u jednom od najkrvavijih sukoba u Drugom svetskom ratu, čuvene Staljingradske bitke, predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je oko trista veterana u Moskvu. U Georgijevskoj dvorani u drevnom Kremlju, došli su preživeli iz te dramatične bitke, iz okršaja Crvene armije sa Hitlerovom vojnom mašinerijom, koja je po mnogima bila prelomna u Drugom svetskom ratu. Putin se ovom prilikom nije setio samo staljingradskih pobednika, već je pozvao i sovjetske heroje koji su slavu stekli na drugim bojištima.

Staljingradska bitka je trajala 200 dana, od 17. jula 1942. do 2. februara 1943. godine. Sa obe strane poginulo je oko dva miliona ljudi. Nemcima je bila jako važno da zauzmu Staljingrad i ne dopuste Rusiji da koristi svoje naftne izvore na Kavkazu. Krajem novembra 1942. u obruču sovjetske vojske se našlo 248.000 Nemaca, Rumuna, Hrvata i Mađara. Zarobljeno je njih 93.000. Među zarobljenima je bio i feldmaršal Fridrih Paulus koji je kasnije pozivao Nemce da se bore protiv nacizma. Na Nirnbernškom procesu 1946. Paulus je bio svedok, a posle rata je živeo u Istočnoj Nemačkoj.

SLIKA NA AUTOBUSU U ZNAK sećanja na slavnu bitku, u Volgogradu su se pojavili „staljinobusi“. Na pet vozila gradskog prevoza su nalepljene velike slike Staljina. Najavljeno je da će te Staljinove slike ostati na autobusima do 9. maja. Interesantno je da je pojavljivanje sličnih autobusa sa Staljinovim slikama, u nekim drugim gradovima Rusije izazvalo skandale, pa su gradske administracije tih mesta bile primorane da vlasnicima autobusa narede da skinu Staljinove slike.

U okviru obeležavanja 70-godišnjice od bitke, vlasti u Moskvi su ruskim komunistima, koji su poveli akciju da se Volgogradu vrati ime Staljingrad, učinile neobičan ustupak. Skupština Volgograda je odlučila da se na jedan dan, danas, njihov grad zove „Grad-heroj Staljingrad“. Komunisti su prikupili skoro 50.000 potpisa onih koji traže da se vrati ime Staljingrad. Sakupljanje se nastavlja, pa je realno da se očekuje još više onih koji su za stalni povratak imena Staljingrad. Komunisti nameravaju da svoj zahtev već ovog meseca predaju Vrhovnom sudu Rusije, ali malo ko veruje da će Putin podržati trajnu promenu imena Volgograd u Staljingrad.

Ipak, sam pojam, „Grad-heroj Staljingrad“, koristiće se i 9. maja na Dan pobede, kao i 22. juna na Dan sećanja i žalosti stradanja u ratu, te 23. avgusta na Dan žrtava bombardovanja Staljingrada i na kraju 19. novembra na dan početka sloma nacista kod Staljingrada.

Staljingrad je promenio ime 1961. u vreme kad je Hruščov provodio kampanju protiv Staljinovog kulta ličnosti. Tada je u Ukrajini grad Staljino postao Donjeck, Staljinogorsk je postao Novomoskovski, a Staljinabad je opet nazvan Dušambe (glavni grad Tadžikistana). I Staljinari, glavni grad Južne Osetije, je dobio natrag svoje staro ime Chinvali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Miro Markovic

01.02.2013. 21:48

Rusija i Srbija su izgubile najvise svojih vojnika i civila proporcionalno svojem stanovnistvu u Drugom svetskom ratu. Klanjam se do zemlje svim izginulim hrabrim ruskim junacima, koji su se viteski borili za Stalingrad i tamo ostavili svoje zivote, da bismo mi danas mogli da govorimo srpskim i ruskim jezicima i suvereno vladamo nasim zemljama. Mnogi im danas poricu pobedu i zele da omalovaze zrtve. Ali istorija ne moze da se menja, Hitler je izgubio svoj krvavi osvajacki rat kod Staljingrada!

paulus

01.02.2013. 23:42

slava svim ratnicima i njemcima i rusima grčevito su se borili za nažalost pogrešne ideale svojih diktatora

cile

02.02.2013. 03:00

@paulus - Slava im.Nisu se oni borili za pogresne ideale,nego za one koji su finansirali i jedne i druge,za one koji su profitirali ratom.Prakticno oni su zrtve novca i zelje za zaradom a ne pogresnih ideala.Staljin i Hitler su zrtveni jarci,kao recimo kod nas Slobodan Milosevic,Zoran Djindjic itd.Realnost su pare a ne ideali ne dozvoli da te neko laze!!!

Zika

02.02.2013. 11:03

@paulus - Ginuli za budalastine jer je to bio pocetak terora ne od Nemaca nego od svpjih Rusa. Pa glad sve do danas. Nemaju oni nista da slave.

Бранко Стеванович

17.02.2013. 03:06

@paulus - Ti Zika nemas veze sa mozgom ni sa istorijom ni sa realnoscu. Pogledaj kako su ti ocenili tvoju izjavu. Mucni malo glavom ako mozes.

c.g.

02.02.2013. 12:49

Slava Ruskim herojima..Slomili su kicmu zlikovcima koji su i kod nas stijeljali 100 za jednog...

serbon

02.02.2013. 16:44

To Rusi podsećaju pripadnike četvrtog rajha na to kako su se proveli pripadnici trećeg rajha. Pa sad ko voli nek izvoli, rezultat se unapred zna

stevica

03.02.2013. 11:33

Veliko hvala i laka im zemlja, neustrašivim borcima za odbranu ljudskog roda !!! Nesalomljiva brana Ruskih vojnika kod Staljingrada dala je priliku milionima da danas gleda svetlost dana ... večna im slava i hvala ....!!!

iz glave

04.05.2013. 07:00

u strateškom smislu za potpuno nepotrebni napad na Staljingrad fon Paulusu su date snage da formira najveću vojnu jed u ist rata, VI armiju sa više od 300.000 ljudi, ali zahvaljujući Staljinovoj fleksibilnosti da još 1941 vrati ruski trad borbeni duh u vojnike i oficire, da I princip Krasnaje Armije bude nema predaje, ni korak nazad i streljanje dezertera i defetista, kao i pozadina i privreda koja rade ko švajc sat napravili su najmoćniju krckalicu za tvrde orahe u ist civ