Bivši češki premijer i levičar Miloš Zeman i ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg osvojili su najviše glasova i naći će se u drugom krugu predsedničkih izbora u Češkoj, pokazuju preliminarni zvanični rezultati.

U Češkoj su jutros otvorena birališta drugog dana glasanja na predsedničkim izborima, nakon što je prvi dan protekao uz rekordno visoku izlaznost birača, javile su agencije.

Zeman je osvojio 25,4 odsto glasova, dok je Švarcenberg dobio 20,27 procenata, pokazuju rezultati nakon 50 odsto prebrojanih glasova, prenosi AFP.

Pošto nijedan od kandidata nije dobio više od 50 odsto, 25. i 26. januara biće održan drugi krug glasanja.

Prvi dan izbora protekao je mirno i jedini registrovan incident bio je krađa državne zastave sa biračkog mesta u gradiću Karvinu.

U petak su glasali svih devet kandidata, kao i aktuelni predsednik Vaclav Klaus i premijer Petr Nečas, a pored glumice koja se bavi humanitarnim radom Tanje Fišerove, svi su glasali sami za sebe, navode češki mediji.

Klausu u martu ove godine ističe drugi mandata i prema ustavu, nije imao pravo da se kandiduje treći put.

Novog predsednika Češke prvi put biraju građani na direktnim izborima, po zakonu koji je Klaus potpisao februara prošle godine.

Ranije je predsednik biran u parlamentu i tako su izabrani Vaclav Havel (1993-2003) i Klaus (od 2003).

Prema rezultatima januarske ankete centra "PPP Factum", u prvom krugu za bivše premijere Miloša Zemana i Jana Fišera bilo je spremno da glasa 25,1 odnosno 20,1 odsto birača.

Sledili su ekscentrični kandidat - istetovirani kompozitor bez političkog iskustva Vladimir Franc (11,4), sadašnji ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg (11), socijaldemokratski senator Dinstbir (10,6), bivši predsednik Senata Pšemisl Sobotka (7,1), bivša članica Evropskog parlementa Jana Bobošikova (5,6), i Fišerova i poslanica EP Zuzana Rojtova po 4,6 odsto glasova.