U AFRICI više nema nijednog carstva, ali u okeanu siromaštva postoji nekoliko ostrva, ili kapljica, u kojima caruje bogatstvo. Jedna od njih je Ekvatorijalna Gvineja, jedna od najmanjih zemalja na kontinentu. A njen predsednik hoće novu prestonicu.

Vašingtonu, Kanberi, Braziliji, Čandigaru, pa i Novom Beogradu, pridružiće se, tako, novi upravljački grad - Ojala. Deo prašume je već raskrčen i gigantska kupola od čelika i stakla, biblioteka novoosnovanog Univerziteta Centralne Afrike stremi ka nebu. To je glavna građevina jednog od najgrandioznijih i najskupljih projekata na Crnom kontinentu. Novim putem od šest traka, Avenijom pravde, stiže se do gradilišta prvog luksuznog hotela u Ojali. Imaće 450 soba, spa i kongresni centar. Teren za golf je već gotov.

- Za mene, ovo je park snova - prenosi Bi-Bi-Si reči glavnog inženjera na zgradi Univerziteta Visentea Kabrere. - Ja sam iz Španije. Kod kuće, gradnja infrastrukture i zgrada je mrtva. Ovde nema granica.

Može se reći da je inženjer Visente i u Ekvatorijalnoj Gvineji donekle kod kuće, jer je to jedina država u Africi gde je španski zvaničan jezik. Ima teritoriju od skromnih 28.000 kvadratnih kilometara i oko 700.000 stanovnika; ali, ima i naftu - znatne rezerve “crnog zlata” otkrivene su pre petnaestak godina. Danas ima bruto društveni proizvod po stanovniku uporediv sa zapadnoevropskim zemljama, ali je veoma neravnomerno raspoređen i u rukama je šačice najbogatijih.

Sadašnja prestonica se zove Malabo, ali time nije zadovoljan predsednik Teodoro Obiang, koji je na vlast došao pučem protiv sopstvenog ujaka - pre 33 godine - i koga treba da nasledi sin Teodorin, 40-godišnji plejboj. Novi glavni grad, Ojala, planira se za 200.000 stanovnika, ne zna se tačno kojih, jer gotovo svi podanici žive uz obalu. Skrovitost novog grada, duboko u šumi, jeste ono što se posebno dopada predsedniku.

- Treba nam sigurno mesto za moju vladu i za buduće vlade - kazao je Teodoro Obiang u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Novinar je ubrzo konstatovao da je bezbednosna opsesija šefa države ukorenjena u prošlosti: pre osam godina propao je pokušaj državnog udara, navodno finansiran novcem Marka Tačera, sina bivše britanske premijerke Margaret Tačer. Da neki budući pučisti ne bi sa mora napali njegovu palatu u Malabu, predsednik se seli u džunglu.


POLITIČKA PRAVA

Američka organizacija “Fridom haus” ubraja Ekvatorijalnu Gvineju u “najgore među najgorima” u vezi sa zaštitom ljudskih i političkih prava. Zemlja se u nekim izveštajima navodi kao izvor i destinacija žena i dece žrtava trgovine ljudima.